فعالیت آنتی‌اکسیدانی، ترکیبات فنلی و بازده اسانس برخی جمعیت‌های آویشن کوهی و دنایی

نوع مقاله : مقاله علمی-پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

2 استاد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

3 مربی پژوهشی، بخش تحقیقات مرتع، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قم، قم، ایران

4 دانشیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

گیاهان دارویی منابع ارزشمند آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی از قبیل برخی ترپنوئیدها و ترکیبات فنلی هستند و دارای پتانسیل بالا به‌عنوان جایگزینی مناسب برای آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی در کاهش استرس اکسیداتیو می‌باشند. لذا هدف از این تحقیق، بررسی و مقـایسه فعالیت آنتی‌اکـسیدانی، ترکیبات فنلی و میزان اسـانس برخی جمعیت‌های آویشن کـوهی و دنایی در شـرایط زراعـی می‌باشد. مطابق نتایج، میــزان IC50 جمعیت‌های مخــتلف آویشـن کـوهی از g/mlμ 98/20 تا g/mlμ 7/48 و مـیزان تـرکیبات فنـلی از mg GAEg-16/42 تا mg GAEg-1 64/67 متغیر بودند. بیشترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی و ترکیبات فنلی در گونه آویشن کوهی در جمعیت قزوین مشاهده شد. به‌طورکلی کمترین IC50 (g/mlμ 3/19) و بیشترین ترکیبات فنلی (mg GAEg-1 6/107) در جمعیت خرم‌آباد 1 از گیاه Thymus daenensis subsp. lancifoliusمشاهده شد. همچنین برای صفت بازده اسانس بیشترین بازده اسانس در جمعیت مازندران 1 (5/2%) در گیاه آویشن کوهی و خرم‌آباد 1 (5/3%) از گونه Thymus daenensis subsp. lancifoliusمشاهده شد. در بین جمعیت‌های مورد بررسی، گونه Thymus daenensis subsp. lancifoliusبهترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی و بالاترین درصد اسانس را در بین جمعیت‌های مورد مطالعه نشان داد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Antioxidant Activity, Total Phenolics and Oil Content of Some Thymus kotschyanus and Thymus daenensis Populations

نویسندگان [English]

  • Fatemeh Khoshsokhan 1
  • Mesbah Babalar 2
  • Abbas Poormeidani 3
  • Mohammad Reza Fatahi 4
1 MSc Student, Department of Horticulture, College of Agriculture and Natural Resources, Tehran University, Karaj, Iran
2 Professor, Department of Horticulture, College of Agriculture and Natural Resources, Tehran University, Karaj, Iran
3 Instructor, Agriculture and Natural Resources Research Center, Qom, Iran
4 Associate Professor, Department of Horticulture, College of Agriculture and Natural Resources, Tehran University, Karaj, Iran
چکیده [English]

The use of natural antioxidants is one of the easiest ways to reduce cell destructive reactions. Plants are considered as rich sources of natural antioxidants such as flavonoids, phenolic acids, tannins, etc. The present study was aimed to evaluate oil content, total phenolics and antioxidant activity of some (Thymus kotschyanus Boiss. & Hohen) and Thymus daenesis populations cultivated in a same envirenmental condition. according to the results, there was considerable variation among IC50 (20.98 to 48.7 μg . ml) and total phenolics (42.6 to 67.64 mg GAE.g) of Thymus kotschyanus populations. the highest antioxidant activity and total phenolic was observed in the population of Qazvin. The lowest IC50 (19/3 μg / ml) and highest of phenolic compounds (107/16 mg GAE.g) in a Khorramabad population of Thymus daenensis subsp. lancifolius observed. The highest oil content for population of Mazandaran1 (2/5%) and Khorramabad 1 (3/5%) were existed. The Thymus daenensis subsp. lancifolius had The highest antioxidant activity and oil content among studied populations.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Oxidative stress
  • Methanol extracts
  • IC50
جمشیدی، ا. ح.، امین زاده، م.، آذرنیوند، ح. و عابدی، م. 1385. تاثیر ارتفاع بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه آویشن کوهی (مطالعه موردی منطقه دماوند، زیرحوضه دریاچه تار). فصلنامه گیاهان دارویی. 5 (18): 22-17.
جمشیدی، م.، احمدی آشتیانی، ح. ر.، رضازاده، ش.، فتحی آزاد، ف.، مازندرانی، م. و خاکی، آ. 1389. بررسی و مقایسه ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی چندگونه گیاهی بومی مازندران. فصلنامه گیاهان دارویی. 9 (34): 183-176.
عظیم­زاده، م.، امیری، ر.، عصاره، م.، بی­همتا، م. و فروتن، م. 1393. ارزیابی تنوع ژنتیکی اکوتیپ­های زیره سیاه ایران (Bunium persicum Boiss) با توالی یابی نواحی ITS از DNA ریبوزومی هسته. تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران. 22 (1): 10-1.
میرزایی، ع.، اکبرتبار، م.، صادقی، ه. و شریفی، ب. 1389. ارزیابی میزان فنل تام و فعالیت­های آنتی­اکسیدانی بومادران، درمنه و بابونه. ارمغان دانش. 15 (3): 252-243. 
Amin, G. 1991. Poular medicinal plants of Iran. Tehran:Research Deputy of Health Ministry, 1: 39.
Amiri, H. 2011. Essential oils composition and antioxidant properties of three thymus Species. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Article ID 728065: 8.
Brasseur, T. 1983. Etudes botaniques, phytochimiques et pharmacologiques consacrees au Thym. Journal de Pharmacie de Belgiqu, 38: 261-272.
British pharmacopoeia. 1988. London: HMSO. 137-138.
Cristina Figueiredo, A., Barroso, J. G., Pedro, L. G. and Scheffer, J. J. C. 2008. Factors affecting secondary metabolite production in plants: volatile components and essential oils. Flavour and Fragrance Journal, 23: 213-226.
Erdemoglu, A., Turan, N. N., Cakõcõ, I., Sener, B. and Aydõn, A. 2006. Antioxidant activities of some Lamiaceae plant extracts. Phytotherapy Research, 20 (1): 9 - 13.
Essawi, T. and Srour, M. 2000. Screening of some Palestinian medicinal plants for antibacterial activity. Journal of Ethnopharmacology, 70: 343-349.
Farhoosh, R., Golmovahhed, G. A. and Khodaparast. MHH. 2007. Antioxidant activity of various extracts of old tea leaves and black tea wastes (Camellia sinensis L.). Food Chemistry, 100 (1): 231-6.
Hinneburg, I., Damien Dorman, HJ. and Hiltunen, R. 2006. Antioxidant activities of extracts from selected culinary herbs and spices. Food Chemistry, 97 (1): 122- 9.
Kay, CD. and Holub, BJ. 2002. The effect of wild blueberry (Vacciniun angustifolium) consumption  on postprandial serum antioxidant status in human subjects. British Journal of Nutrition, 88: 389 - 97.
Meister, A., Bernhardt, G., Christoffel, V. and Buschauer, A. 1999. Antispasmodic activity of Thymus vulgaris extract on the isolated guinea-pig trachea: discrimination between drug and ethanol effects. Planta Medical, 65: 512-516.
Morton, L. W., Caccetta, R. A., Puddey, I. B. and Croft, K. D. 2000. Chemistry and biological effects of dietary phenolic compounds: Relevance to cardiovascular disease. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology, 27: 152-9.
Nakatani, N. 2000. Phenolic antioxidants from herbs and species Biofactors, 13: 141-146.
Parejo, I., Viladoma, F., Jaume, B., Rosas-Romero, A., Flerlage, N., Burillo, J. S. and Codina, A. 2002. Comparison between the radical  scavenging  activity  and antioxidant activity of six distilled and nondistilled mediterranean Herbs and Aromatic Plants. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50: 6882 - 90.
Peschel, W., Rabaneda, F., Diekmann,  W., Plescher, A., Gartzıa, I., Jimenez, D., Raventos, L., Buxaderas, S. and Codina, C. 2006. An industrial approach in the search of natural antioxidants from vegetable and fruit wastes. Food Chem. 97 (1): 137 -50.
Pourmohamad, F., Enteshari, S. and Sariri,R. 2011. Total phenolic content and antioxidant activity of the methanolic extracts of three Thymus Cultivars Grown in Iran. Pharmacologyonline,1: 851-860.
Rai, S., Wahile, A., Mukherjee, K., Pada Saha, B. and Mukherjee, PK. 2006. Antioxidant activity of Nelumbo nucifera (sacred lotus) seeds. Journal of Ethnopharmacology, 104: 322 -7.
Rechinger, KH. 1982. .Flora Iranika. vol. 152, gray: Akademische Druck and Varagsanstalt, 542-543.
Sengul, M., Sezai, E.,Hilal, Y., Neva, G., Arzu, K., and Bülent, Ç. 2009. Antioxidant, antimicrobial the activity and total phenolic content within aerial parts of Artemisia absinthum, Artemisia santonicum and Saponaria officinalis. Iranian Journal of Pharmaceutical Research,10 (1): 49-5.
Shrififar, F., Yassa, N . and Shafiee, A. 2003. Antioxidant activity of Otostegia persica (Labiatae) and its constituents. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 235-239.
Slinkard, K. and Singleton, V. L. 1977. Total phenol analysis: Automation and comparison with manual methods.
Smith-Palmer, A., Stewart, J. and Fyfe, L. 1998. Antimicrobial properties of plant essential oils and essence against five important food bome pathogenes. Letters in Applied Microbiology, 26:118-122.
Sun, T., Xu, Z., Wu, C. T., Janes, M., Prinyawiwatkul, W. and No, H. K. 2007. Antioxidant activities of different colored sweet bell peppers (Capsicum annuum L.). Food Science, 72: 98-102.
Mozaffarian, V. 1998. A Dictionary of Iranian Plant Names.
Wojdyło, A., Oszmian´ski,  J. and Czemerys, R. 2001. Antioxidant activity and phenolic compounds in 32 selected herbs. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 105: 940-949.
Zargari, A. 1990. Medicinal plants: Tehran University Press, 4: 28-42.