@article { author = {Rezaei- chiyaneh, Esmaeil and Tajbakhsh, Mehdi and Jamali, Mosa and Ghiyasi, Mahdi}, title = {Evaluation of Yield and Indices Advantages at Different Intercropping Patterns of Dill (Anethun graveolens L.) and Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.)}, journal = {}, volume = {8}, number = {1}, pages = {15-27}, year = {2016}, publisher = {}, issn = {2476-6321}, eissn = {2476-5651}, doi = {10.22084/ppt.2016.1752}, abstract = {In order to evaluate the effects of different intercropping patterns on yield components, yield and land use efficiency at diffirent intercropping patterns of dill (Anethun graveolens L.) and fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.), a field experiment was arranged based on a randomized complete block design with three replications at a farm located in West Azerbaijan province- city Nagadeh, Iran during growing reason of 2011-2012. Treatments included row intercropping (one row of fenugreek + one row of dill), strip intercropping (two rows of dill + one rows of fenugreek, three rows of dill + one rows of fenugreek, two rows of fenugreek + one rows of dill, three rows of fenugreek + one rows of dill, two rows of fenugreek + two of dill) and solecropping dill and fenugreek. Intercropping patterns had significant effect on all of mentioned traits. The highest grain yield and biological yield of fenugreek were achieved in solecropping with 940 and 3103 kg.ha-1, respectively. Results showed that the maximum grain yield and biological yield of dill obtained of three rows of dill + one rows of fenugreek with 860 and 4816.67 kg.ha-1, respectively. The essential oil percentage (2.85) of all treatments was higher than solecropping (2). The highest Land equivalent ratio (1.90) was obtained in two rows of fenugreek + two rows of dill. The maximum Actual yield loss (2.18) and Intercropping Advantage (1.28) were obtained in three rows of fenugreek+ one rows of dill that represents an increase advantages in intercropping than solecropping.}, keywords = {Actual yield loss,Intercropping Advantage,Land equivalent ratio,Row intercropping,Sustainable agriculture}, title_fa = {بررسی عملکرد و شاخص‌های سودمندی در الگوهای مختلف کشت مخلوط شوید (Anethun graveolens L.) و شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.)}, abstract_fa = {به­ منظور بررسی تاثیر الگوهای مختلف کشت بر اجزای عملکرد، عملکرد و کارآیی استفاده از زمین در الگوهای مختلف کشت مخلوط شوید و شنبلیله، آزمایشی در مزرعه­ای­ واقع در استان آذربایجان غربی- شهرستان نقده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 91- 1390 به اجرا در­آمد. تیمار­های آزمایش شامل کشت مخلوط ردیفی (یک ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله)، کشت مخلوط نواری (دو ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله، سه ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله، دو ردیف شنبلیله + یک ردیف شوید، سه ردیف شنبلیله + یک ردیف شوید و دو ردیف شوید + دو ردیف شنبلیله) و کشت خالص هر دو گونه بود. الگوی کشت بر صفات مورد بررسی هر دو گونه اثر معنی­دار (01/0p≤) داشت. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی شنبلیله از تیمار کشت خالص به­ترتیب برابر با 940 و 3103 کیلو­گرم در هکتار به­دست آمد. نتایج در مورد گیاه شوید نشان داد که بیشترین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی شوید از کشت مخلوط نواری سه ردیف شوید + یک ردیف شنبلیله به­ترتیب برابر با 860 و 67/4816 کیلوگرم در هکتار حاصل شد. درصد اسانس شوید (85/2 درصد) در تمامی تیمار­های کشت مخلوط بالاتر از تیمار کشت خالص (2 درصد) بود. بیشترین سودمندی براساس شاخص­های نسبت برابری زمین (90/1= LER) از الگوی کشت مخلوط دو ردیف شوید + دو ردیف شنبلیله و کاهش یا افزایش عملکرد واقعی کل (18/2AYL=) و سودمندی کشت مخلوط (28/1= IA) از الگوی کشت مخلوط سه ردیف شنبلیله + یک ردیف شوید به­دست آمد که نشان­دهنده افزایش سودمند زراعی کشت مخلوط نسبت به کشت خالص دو گونه دارد.}, keywords_fa = {سودمندی کشت مخلوط,کاهش یا افزایش عملکرد واقعی کل,کشاورزی پایدار,کشت مخلوط ردیفی,نسبت برابری زمین}, url = {https://ppt.basu.ac.ir/article_1752.html}, eprint = {https://ppt.basu.ac.ir/article_1752_a79c433fbaeddb4b5546678b6ce9866e.pdf} }