@article { author = {Attar, Shadi and Davarynejad, Gholamhossein and Nemati, Seyed Hossein}, title = {Study of Quantitative and Qualitative Traits of Five Native and Foreign Pear Cultivars in Khorasan Razavi Province}, journal = {}, volume = {8}, number = {2}, pages = {53-67}, year = {2016}, publisher = {}, issn = {2476-6321}, eissn = {2476-5651}, doi = {10.22084/ppt.2016.1855}, abstract = {Pear (Pyrus communis L.) is the second (after apple) important fruit in the world. There are a lot of local cultivars in our country but there isn’t any exact history of how to select and access to these varieties. This research carried out to evaluate the physicochemical and morphological characteristics in order to identify some native and foreign pear cultivars cultivated in Khorasan Razavi province. Native varieties: Sebri (Asian pear) and Domkajkaraj, also foreign cultivars Williams, Spadona and Koshia were studied at Esteghlal orchard in Khorasan Razavi province during 2 years (2011 and 2012) and 61 different traits related to the tree, leaves, blossoms and physicochemical properties of fruit were evaluated in a completely randomized in the design with 10 replicates. The results showed that Sebri was very late matured and the others were middle. Koshia had a maximum Brix° value (16.35 percent) among cultivars. Between leaf length/ leaf width fruit diameter (0.78±0.07), leaf width ratio (0.77±0.07), fruit weight, width blossom (0.78±0.7), fruit weight, fruit diameter (0.98±0.02), fruit length to diameter ratio with TSS (0.80±0.06) had positive and significant correlation of 1 percent probability level}, keywords = {Brix,Correlation,Espadona,Fruit firmness,Koshia}, title_fa = {مطالعه صفات کمی و کیفی پنج رقم گلابی (Pyrus communis) بومی و خارجی در استان خراسان رضوی}, abstract_fa = {گلابی اروپایی (Pyrus communis) پس از سیب مهم‌ترین میوه دانه‌دار در سطح جهان است. با وجود ارقام بومی و محلی فراوان در مناطق مهم گلابی‌خیز کشور ما، تاریخچه دقیقی از نحوه گزینش و دستیابی به این ارقام موجود نیست. به همین منظور در این پژوهش به بررسی صفات ارقام گلابی کشت شده در استان خراسان رضوی پرداخته شد تا ارقام موجود ارزش‌یابی و معرفی گردند و ضمن بررسی صفات مختلف، کلیدواژه‌هایی جهت شناسایی این ارقام تجاری ارائه شود. 61 صفت کمی و کیفی مختلف مربوط به خصوصیات درخت، برگ، شکوفه و خصوصیات فیزیکو شیمیایی میوه ارقام بومی سبری (از گونه گلابی آسیایی[1]) و دم‌کج‌کرج و ارقام خارجی ویلیامز، کوشیا و اسپادونا در محل باغ استقلال واقع در استان خراسان رضوی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 10 تکرار در سال­های 1390 و 1391 مطالعه شدند. نتایج نشان داد که رقم سبری خیلی دیررس و سایر ارقام میان‌رس بودند. رقم کوشیا مواد جامد محلول دارای بیشترین درجة بریکس (16/35 درصد) بین ارقام بود. بین نسبت طول به پهنای برگ با طول میوه (0/07±0/78)، نسبت طول به پهنای برگ با قطر میوه (0/07±0/77)، وزن میوه با پهنای گلگاه (0/07±0/78)، وزن میوه با قطر میوه (0/02±0/98) و نسبت طول به قطر میوه با درجة بریکس (0/06±0/80) همبستگی مثبت و معنا‌داری در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت.}, keywords_fa = {همبستگی,اسپادونا,کوشیا,درجة بریکس,سفتی میوه}, url = {https://ppt.basu.ac.ir/article_1855.html}, eprint = {https://ppt.basu.ac.ir/article_1855_4246ddbabce5f9dcc30ab6129a50efab.pdf} }