@article { author = {Ghorbani, Ensiyeh and Bakhshi, Davood and Fallahi, Esmail and Rabiei, Babak}, title = {Effect of Postharvest Application of Different Calcium Solutions on Fuji Apple Fruit Quality During Cold Storage}, journal = {}, volume = {9}, number = {1}, pages = {65-77}, year = {2017}, publisher = {}, issn = {2476-6321}, eissn = {2476-5651}, doi = {10.22084/ppt.2017.2204}, abstract = {Recently, Fuji apple has been considered in Iran, however its production comes with problems such as decay and internal browning incidence during long-term storage. In this study, one minute postharvest dipping of two organic calcium compounds including Calcicat and Folical was compared with calcium chloride on Fuji apple in and the friut quality was investigated. According to the results, after three and six months storage, the fruits treated with tree types of calcium solutions had higher calcium content than the control. Acidity content and tissue firmness of fruits reduced during storage, but this reduction in fruits treated with CaCl2 and Folical was lower than the control and fruits treated with Calcicat. The immersed fruits in different calcium solutions produced lower ethylene. Flesh phenolics and antioxidant activity of samples were affected by calcium treatments significantly. The highest phenolics and antioxidant activity were found in fruits treated with CaCl2. Significant variation was observed among fruits treated with different calcium compounds regarding storage disorders incidence, so that fruits treated with Folical showed lower decay and internal browning.}, keywords = {Tissue firmness,Antioxidant activity,Total phenolic content,Ethylene,Internal browning}, title_fa = {تأثیر کاربرد پس از برداشت محلول‌های مختلف کلسیم بر کیفیت میوه سیب فوجی طی انبارمانی}, abstract_fa = {طی سال‌های اخیر، سیب فوجی در کشور مورد‌توجه واقع شده است، اما تولید این رقم با مشکلاتی از‌جمله بروز پوسیدگی و عارضه قهوه‌ای شدن درونی طی انبارداری طولانی‌مدت همراه است.در این مطالعه، اثر غوطه‌وری میوه سیب رقم فوجی در مرحله پس از برداشت در دو ترکیب آلی کلسیمی کلسی کت و فولی کل با کلریدکلسیم مقایسه شد. تیمارها به‌صورت غوطه‌ورسازی و به‌مدت یک دقیقه اعمال شدند. براساس نتایج، بعد از سه و شش ماه انبارداری، میوه‌های تیمار شده با هر سه نوع محلول دارای مقدار کلسیم بیشتری نسبت به شاهد بودند. مقدار اسیدیته و سفتی بافت میوه‌ها طی انبارداری کاهش یافت، ولی این کاهش در میوه‌های تیمار شده با کلریدکلسیم و فولی کل نسبت به میوه‌های شاهد و میوه‌های تیمار شده با کلسی کت کمتر بود. میوه‌های غوطه‌ور شده در هر سه محلول دارای کلسیم نسبت به شاهد اتیلن کمتری تولید کردند. مقدار فنل کل و فعالیت آنتی‌اکسیدانی گوشت نمونه‌ها به‌طور معنی‌داری تحت تأثیر تیمارهای حاوی کلسیم قرار گرفتند. بیش‌ترین مقدار فنل کل و فعالیت آنتی‌اکسیدانی در میوه‌های تیمار شده با کلریدکلسیم وجود داشت. تفاوت معنی‌داری بین میوه‌های تیمار شده از نظر بروز عارضه‌های انباری مشاهده شد، به‌طوری‌که میوه‌های تیمار شده با فولی کل پوسیدگی و قهوه‌ای شدن درونی کمتری نشان دادند. }, keywords_fa = {سفتی بافت,فعالیت آنتی‌اکسیدانی,فنل کل,اتیلن,قهوه‌ای شدن درونی}, url = {https://ppt.basu.ac.ir/article_2204.html}, eprint = {https://ppt.basu.ac.ir/article_2204_fda95ea67cea1ca709b9ff3b4c88475b.pdf} }