@article { author = {Agha Baba Dastjerdi, Mina and Amini Dehaghi, Majid and Bosaghzadeh, Zeinab and Shafiee Adib, Shalla}, title = {Effect of Biofertilizer on Yield and Quality Characteristics of Fennel in Additive Intercropping with Prennial Alfalfa}, journal = {}, volume = {9}, number = {1}, pages = {125-140}, year = {2017}, publisher = {}, issn = {2476-6321}, eissn = {2476-5651}, doi = {10.22084/ppt.2017.2208}, abstract = {In order to study the yield and quality characteristics of medicine forage (additive intercropping of alfalfa and fennel) under the effect biofertilizers, an Experiment was conducted at the College of Agriculture, Shahed University in 2011. The experimental design was split plot based on randomized complete block design with three replications. The main factor included 4 levels of fertilizer application viz. control (no fertilizer application), Biofertilizer (Azospirillum/Azotobacter, biophospherous fertilizer), 3. Integrated fertilizer (bio fertilizers+ 50% chemical fertilizer), 4. Chemical fertilizer (triple super phosphate based on the soil analysis). The sub plots comprised 4 levels of mixtures viz 1. Sole alfalfa, 2. Sole fennel, 3. Intercropping of alfalfa+ 50% fennel, 4. Intercropping of alfalfa+ 100% fennel. Results showed that the effect of fertilizer, intercropping and their interaction on the yield of alfalfa and fennel, yield of essential oil, amount of anethole and methyl cavicol was significant by 1%. The highest dry matter of alfalfa (7377.07 kg/ha-1) from sole alfalfa and integrated fertilizer, dry matter of fennel (9334.33 kg/ha-1) and yield of essential oil of fennel (54.2 Li/ha-1) was obtained from Sole fennel when received integrated fertilizer. According to the results, sole fennel treated with biofertilizers, produced the highest anethole and the lowest methyl cavicol. Calculation and evaluation of Total Relative Yield and Relative Crowded Coefficient showed 100% alfalfa + 100% fennel in control and the use of biofertilizers were the best, respectively. }, keywords = {Anethole,Essence,Relative Crowded Coefficient,Dry matter,Relative yield total}, title_fa = {تأثیر کود زیستی بر عملکرد و خصوصیات کیفی رازیانه در کشت مخلوط افزایشی با یونجه چندساله}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی عملکرد و خصوصیات کیفی علوفه ‌دارو (کشت مخلوط افزایشی یونجه و رازیانه) تحتتأثیر کودهای زیستی، آزمایشی در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد در سال زراعی 90-1389 به‌صورت کرت‌های خرد‌شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. کرت‌های اصلی سطوح مختلف کودی شامل: 1. شاهد (عدم کوددهی)، 2. کود زیستی (نیتروکسین و فسفات ‌‌‌‌بارور2)، 3. کود تلفیقی (کود زیستی+50% کود شیمیایی)، 4. کود شیمیایی (سوپرفسفات‌ تریپل براساس آزمون خاک) و کرت‌های فرعی نسبت‌های مختلف کشت شامل: 1. کشت خالص یونجه، 2. کشت خالص رازیانه، 3. نسبت کشت 100% یونجه + 50% رازیانه و 4. نسبت کشت 100% یونجه + 100% رازیانه بودند. نتایج نشان داد که تأثیر کود، کشت مخلوط و اثر متقابل آن‌ها بر عملکرد ماده خشک یونجه و رازیانه، عملکرد اسانس، میزان آنتول و متیل‌کاویکول در سطح 1 درصد معنی‌دار بود. بیش‌ترین عملکرد علوفه خشک یونجه (07/7377 کیلوگرم در هکتار) از کشت خالص یونجه و کود تلفیقی، بیش‌ترین ماده خشک رازیانه (33/9334 کیلوگرم در هکتار) و بیش‌ترین عملکرد اسانس (2/54 لیتر در هکتار) از کشت خالص رازیانه با دریافت کود تلفیقی به‌دست آمد. با توجه به نتایج پژوهش، بیش‌ترین میزان آنتول (2/37 درصد) و کم‌ترین میزان متیل کاویکول (77/2 درصد) از کشت خالص رازیانه با دریافت کود زیستی به‌دست آمد. محاسبه و ارزیابی مجموع عملکرد نسبی و ضریب ازدحام نسبی نشان داد که نسبت 100% یونجه + 100% رازیانه به‌ترتیب در تیمار عدم کوددهی و دریافت کود زیستی نسبت به سایر ترکیب‌های کشت، برتری داشت. }, keywords_fa = {آنتول,اسانس,ضریب ازدحام نسبی,ماده خشک,مجموع عملکرد نسبی}, url = {https://ppt.basu.ac.ir/article_2208.html}, eprint = {https://ppt.basu.ac.ir/article_2208_09b5482f8fbcb05d2dd8d161bce4188f.pdf} }