@article { author = {Rosataei, Maryam and Fallah, Sefollah and Abbasi Surki, Ali}, title = {Effect of Different Fertilization Systems (Chemical, Organic and Integrated) on Competitive and Economic Indices of Fenugreek and Black Cumin Intercropping}, journal = {}, volume = {10}, number = {1}, pages = {159-174}, year = {2018}, publisher = {}, issn = {2476-6321}, eissn = {2476-5651}, doi = {10.22084/ppt.2018.8046.1461}, abstract = {In order to assess the effect of different fertilization systems on competitive and economic indices of fenugreek and black cumin intercropping, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at Shahrekord University Research Farm in 2013. Sole cropping of fenugreek (F), Sole cropping of black cumin (B) and three intercropping ratios (B:F; 2:1, 1:1, and 1:2) were evaluated as the first factor and three sources of fertilizer consist of chemical fertilizer, broiler litter and integrated fertilizer (1:1) as the second factor. Results showed that fenugreek was dominant plant and had greater competitive inetensity than black cumin, but broiler litter application reduced the amount of competition. The competitive indices were markedly reduced under broiler litter application. The greatest value of land equivalent ratio (LER), relative crowding coefficient (K), actual yield loss (AYL), monetary advantage (MA) and intercropping advantage (IA) was observed for B:F (2:1) treatment under broiler litter application. Overall, the application of animal manures in sustainable agriculture will increase intercropping advantages compared to chemical fertilization system.}, keywords = {Relative value total,Competitive ratio,Land equivalent ratio,Sustainable agriculture}, title_fa = {تأثیر سیستم‎های مختلف کوددهی (شیمیایی، آلی و تلفیقی) بر شاخص‌های رقابتی و اقتصادی کشت مخلوط شنبلیله و سیاهدانه}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی اثر سیستم‎های مختلف تغذیه بر شاخص‌های رقابتی و اقتصادی شنبلیله و سیاهدانه در کشت مخلوط، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد در سال 1392 اجرا گردید. تک کشتی شنبلیله (F)، تک کشتی سیاهدانه (B) و هم‌چنین سه نسبت مخلوط این دو گیاه (F:B با نسبت‎های 2:1، 1:1 و 1:2) به‌عنوان فاکتور اول و سه منبع کود‌ی شامل کود شیمیایی، کود مرغی و کود تلفیقی (1:1) نیز به‌عنوان فاکتور دوم، در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که شنبلیله توان رقابتی بالاتری نسبت به سیاهدانه داشت ولی تغذیه با کود مرغی، میزان رقابت را کاهش داد. شاخص‎های رقابتی تحت تغذیه باکود مرغی به‌شدت کاهش یافت. بیش‌ترین میزان نسبت برابری زمین (LER)، ضریب ازدحام نسبی (K)، افت واقعی عملکرد (AYL)، مزیت پولی (MAI) و سودمندی کشت مخلوط (IA) در تیمار شنبلیله: سیاهدانه (1:2) تحت سیستم تغذیه با کود مرغی مشاهده گردید. بنابراین استفاده از کودهای دامی در کشاورزی پایدار سودمندی کشت مخلوط را بیش از سیستم تغذیه شیمیایی افزایش خواهد داد.}, keywords_fa = {مجموع ارزش نسبی,نسبت رقابت,نسبت برابری زمین,کشاورزی پایدار}, url = {https://ppt.basu.ac.ir/article_2555.html}, eprint = {https://ppt.basu.ac.ir/article_2555_dd14b9531dfdc94776c34d5d24e63c97.pdf} }