%0 Journal Article %T فعالیت آنتی‌اکسیدانی، ترکیبات فنلی و بازده اسانس برخی جمعیت‌های آویشن کوهی و دنایی %J دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی %I دانشگاه بوعلی سینا %Z 2476-6321 %A خوش سخن, فاطمه %A بابالار, مصباح %A پورمیدانی, عباس %A فتاحی, محمدرضا %D 2015 %\ 05/22/2015 %V 7 %N 1 %P 153-162 %! فعالیت آنتی‌اکسیدانی، ترکیبات فنلی و بازده اسانس برخی جمعیت‌های آویشن کوهی و دنایی %K استرس اکسیداتیو %K عصاره متانولی %K IC50 %R %X گیاهان دارویی منابع ارزشمند آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی از قبیل برخی ترپنوئیدها و ترکیبات فنلی هستند و دارای پتانسیل بالا به‌عنوان جایگزینی مناسب برای آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی در کاهش استرس اکسیداتیو می‌باشند. لذا هدف از این تحقیق، بررسی و مقـایسه فعالیت آنتی‌اکـسیدانی، ترکیبات فنلی و میزان اسـانس برخی جمعیت‌های آویشن کـوهی و دنایی در شـرایط زراعـی می‌باشد. مطابق نتایج، میــزان IC50 جمعیت‌های مخــتلف آویشـن کـوهی از g/mlμ 98/20 تا g/mlμ 7/48 و مـیزان تـرکیبات فنـلی از mg GAEg-16/42 تا mg GAEg-1 64/67 متغیر بودند. بیشترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی و ترکیبات فنلی در گونه آویشن کوهی در جمعیت قزوین مشاهده شد. به‌طورکلی کمترین IC50 (g/mlμ 3/19) و بیشترین ترکیبات فنلی (mg GAEg-1 6/107) در جمعیت خرم‌آباد 1 از گیاه Thymus daenensis subsp. lancifoliusمشاهده شد. همچنین برای صفت بازده اسانس بیشترین بازده اسانس در جمعیت مازندران 1 (5/2%) در گیاه آویشن کوهی و خرم‌آباد 1 (5/3%) از گونه Thymus daenensis subsp. lancifoliusمشاهده شد. در بین جمعیت‌های مورد بررسی، گونه Thymus daenensis subsp. lancifoliusبهترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی و بالاترین درصد اسانس را در بین جمعیت‌های مورد مطالعه نشان داد. %U https://ppt.basu.ac.ir/article_1278_f53a53a630274dca6909725fd121a13b.pdf