%0 Journal Article %T نقش ضد قارچی اسانس گیاه مرزه بر Alternaria citri %J دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی %I دانشگاه بوعلی سینا %Z 2476-6321 %A یزدان¬پناه گوهرریزی, لاله %A امینایی, محمد مهدی %A پناهی, بهمن %A امامی فر, محسن %A مهدیان, منصوره %D 2012 %\ 10/05/2012 %V 2 %N 2 %P 81-90 %! نقش ضد قارچی اسانس گیاه مرزه بر Alternaria citri %K خاصیت ضد قارچی %K اسانس مرزه %K قارچ آلترناریا سیتری %R %X گیاه مرزه از گیاهان تیره نعناع به شمار می­رود و در بسیاری از نقاط ایران به گل می­نشیند. اسانس گیاه مرزه از تقطیر با بخار آب از برگ­ها و سرشاخه­های برگ­دار حاصل می­شود که در صنایع غذایی و دارویی کاربرد دارد. هدف این تحقیق، ارزیابی اثرات ضد قارچی اسانس گیاه مرزه بر روی قارچ پاتوژن Alternaria citri می­باشد. برای بررسی خواص ضد قارچی اسانس گیاه مرزه ابتدا اقدام به تهیه اسانس مرزه شد. سپس قارچ آلترناریا جدا و در محیط کشت مخصوص رشد قارچ (Potato Dextero Agar) کشت گردید. پس از خالص­سازی قارچ‌ها، محیط کشت پتیتو دکسترو آگار با غلظت‌های مختلف اسانس مرزه (صفر ،100،200،300،400،500 و 600 پی­پی­ام) تهیه و سپس قارچ A. citri به­صورت قطعات کوچکی بر روی محیط قرار گرفته و در دمای 25 درجه سانتی­گراد در دستگاه انکوباتور انکوبه گردید. پس از گذشت 24، 48 و 72 ساعت تا مدت زمان 8 روز رشد پرگنه­های قارچ بر روی محیط حاوی اسانس بررسی شد. نتایج حاکی از آن است که اسانس مرزه در غلظت 400 پی­پی­ام به بالا در محیط کشت به­طور کامل بر روی رشد قارچ اثر داشته و مانع رشد آن می­گردد. شایان ذکر است غلظت‌های پایین­تر باعث کند شدن رشد قارچ گردید ولی رشد آن را متوقف نکرد. %U https://ppt.basu.ac.ir/article_242_6820d552e5078becce9e55f8256c66a4.pdf