%0 Journal Article %T تأثیر آسکوربیک‌اسید و سالیسیلیک‌اسید روی برخی از خصوصیات فیزیولوژیکی گلرنگ تحت شرایط تنش شوری %J دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی %I دانشگاه بوعلی سینا %Z 2476-6321 %A جعفری, لیلا %A یدوی, علیرضا %A موحدی دهنوی, محسن %A بلوچی, حمیدرضا %A مقصودی, عیسی %D 2018 %\ 11/22/2018 %V 10 %N 2 %P 69-80 %! تأثیر آسکوربیک‌اسید و سالیسیلیک‌اسید روی برخی از خصوصیات فیزیولوژیکی گلرنگ تحت شرایط تنش شوری %K پتاسیم %K پرولین %K سدیم %K کلروفیل %K محتوای آب نسبی %R 10.22084/ppt.2018.8710.1497 %X به‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف آسکوربیک‌اسید و سالیسیلیک‌اسید بر خصوصیات فیزیولوژیک گلرنگ رقم صفه تحت تنش شوری یک آزمایش گلدانی در گلخانه تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه یاسوج در سال 1391 انجام شد. این پژوهش به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. عامل اول شامل شوری با 3 سطح (صفر، 90 و 180 میلی‌مولار NaCl) و عامل دوم شامل محلول‌پاشی با پنج سطح (سالیسیلیک‌اسید 5/0 میلی‌مولار، سالیسیلیک‌اسید 1 میلی‌مولار، آسکوربیک‌اسید 200 پی‌پی‌ام، آسکوربیک‌اسید 400 پی‌پی‌ام و شاهد یا عدم محلول‌پاشی) بودند. نتایج نشان داد که افزایش غلظت نمک (کلرید‌سدیم) موجب کاهش میزان کلروفیل کل، محتوای نسبی آب و پتاسیم برگ و افزایش پرولین، قندهای محلول، نشت الکترولیت‌ها، میزان مالون‌دی‌آلدهید و سدیم برگ شد. محلول‌پاشی با آسکوربیک‌اسید 400 پی‌پی‌ام و سالیسیلیک‌اسید 5/0 و 1 میلی‌مولار موجب افزایش میزان پرولین، قندهای محلول، کلروفیل و پتاسیم برگ و کاهش میزان نشت الکترولیت‌ها، مالون‌دی‌آلدهید و سدیم برگ شد ولی تأثیری بر محتوی نسبی آب برگ نداشت. براساس نتایج به‌دست‌آمده می‌توان اظهار داشت که محلول‌پاشی با سالیسیلیک‌اسید و آسکوربیک‌اسید از طریق افزایش میزان پرولین و قندهای محلول و هم‌چنین کاهش میزان نشت الکترولیت‌ها و میزان سدیم برگ موجب تعدیل اثرات سوء تنش شوری بر گلرنگ می‌شود. %U https://ppt.basu.ac.ir/article_2680_4e288e866d3bca418c6264e7757e5f2e.pdf