%0 Journal Article %T بررسی تأثیر محلول‌پاشی عصاره ورمی‌کمپوست بر شاخص‌های رشد قارچ دکمه‌ای (Agaricus bisporus) %J دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی %I دانشگاه بوعلی سینا %Z 2476-6321 %A ولی زاده کاجی, بابک %A عباسی فر, احمدرضا %A احسنی ایروانی, مریم %A حسین آباد, محمد %D 2019 %\ 05/22/2019 %V 11 %N 1 %P 29-36 %! بررسی تأثیر محلول‌پاشی عصاره ورمی‌کمپوست بر شاخص‌های رشد قارچ دکمه‌ای (Agaricus bisporus) %K صفات رشد %K عملکرد %K قطر کلاهک %K کارآیی زیستی %R 10.22084/ppt.2018.11167.1627 %X قارچ دکمه‌ای به‌عنوان یک محصول تجاری در سرتاسر جهان پرورش داده می­شود و به‌دلیل کیفیت غذایی مناسب و میزان بالای پروتئین جایگاه ویژه‌ای را در سبد غذایی مردم جهان به خود اختصاص داده است. رشد و تولید قارچ دکمه­ای به‌میزان ذخایر عناصر غذایی کمپوست بستگی دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر غلظت­های مختلف عصاره ورمی‌کمپوست (صفر، 25، 50، 75 و 100%) بر شاخص‌های رشد قارچ دکمه‌ای (تعداد قارچ، وزن فردی، عملکرد کل، وزن خشک، قطر کلاهک، طول پایه، سرعت محصول‌دهی، درصد نیتروژن، درصد پروتئین و کارآیی زیستی) بوده است. نتایج نشان داد که اضافه کردن غلظت‌های مختلف عصاره ورمی‌کمپوست به کمپوست، اثر معنی‌داری در سطح احتمال پنج درصد بر اغلب شاخص‌های رشد در قارچ دکمه‌ای داشت، اگرچه منجر به تأخیر معنی‌دار 8/1 تا 2/6 روز در زمان برداشت اولین چین شد. بهترین غلظت ورمی‌کمپوست 75% بود که منجر به تولید بیش‌ترین تعداد قارچ (5/312)، وزن فردی (6/21 گرم)، عملکرد کل (7/6 کیلوگرم در کیسه)، قطر کلاهک (1/6 سانتی­متر)، و کارآیی زیستی (5/67%) گردید. بیش‌ترین درصد نیتروژن (4/5) و پروتئین (7/33) در تیمار 100% عصاره ورمی‌کمپوست مشاهده شد که اختلاف معنی‌داری با تیمار 75% نداشت. %U https://ppt.basu.ac.ir/article_2929_3f4785ffadaa2fc47590c740c6e77044.pdf