%0 Journal Article %T تأثیر کودهای سبز و نیتروژن روی برخی خصوصیات کمی و کیفی سیب‌زمینی %J دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی %I دانشگاه بوعلی سینا %Z 2476-6321 %A رستمی, علی %A داوتین, ویگو آرامویچ %A احمدوند, گودرز %D 2019 %\ 05/22/2019 %V 11 %N 1 %P 191-206 %! تأثیر کودهای سبز و نیتروژن روی برخی خصوصیات کمی و کیفی سیب‌زمینی %K پروتئین %K عملکرد غده %K قند احیا %K ماده خشک %K نشاسته %R 10.22084/ppt.2017.6485.1376 %X این پژوهش طی سال‌های 1388 و 1389 به‌منظور بررسی تغییرات ماده خشک، نشاسته، پروتئین، قند احیا و عملکرد غده سیب‌زمینی در اثر کاربرد کودهای سبز و نیتروژن انجام گرفت. آزمایش به‌صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک‌‌های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد که در آن کود سبز در پنج سطح (جو، کلزا، شبدر، ماش و بدون کود سبز) به‌عنوان فاکتور اصلی و کود نیتروژن در چهار سطح (100، 75، 50 و 25 درصد نیتروژن) به‌عنوان فاکتور فرعی به‌کار رفت و نتایج در هر دو سال و هم‌چنین به‌صورت مرکب مورد تجزیه آماری قرار گرفتند. ماده خشک، نشاسته، پروتئین، قند احیا و هم‌چنین عملکرد غده سیب‌زمینی به‌شدت تحت تأثیر کودهای سبز و نیتروژن قرار گرفتند و اثر متقابل فاکتورهای آزمایش نیز بر عملکرد، پروتئین و میزان قند احیای غده معنی‌دار بودند. کود ‌سبز ماش و 75‌ درصد نیتروژن به‌عنوان بهترین تیمار باعث افزایش معنی‌دار ماده خشک و نشاسته غده به‌ترتیب به میزان 3/22 و 12 درصد نسبت به شاهد شدند. هم‌چنین کود سبز ماش و 100 درصد نیتروژن به‌عنوان بهترین تیمار بر میزان پروتئین غده تأثیر معنی‌دار داشته و تأثیر متقابل کودهای سبز و نیتروژن بر قند احیای غده در محدوده مجاز بود. تیمار شبدر با 75 درصد نیتروژن به‌عنوان بهترین تیمار، عملکرد غده را به میزان 33 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. تیمارهای ‌مذکور علاوه‌بر افزایش عملکرد کمی‌ و کیفی‌ محصول میزان مصرف کود نیتروژن را نیز تا 25 درصد کاهش دادند. %U https://ppt.basu.ac.ir/article_2941_0495f648461d15f9f04dae6d5c80d0d6.pdf