دانشگاه بوعلی سینا
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی
2476-6321
2476-5651
1
1
2012
08
29
تأثیر تداخل علف¬هرز - گیاه زراعی بر ساختار کانوپی علف¬های¬هرز و عملکرد دانه جو بهاره تحت تاثیر کاربرد کودهای شیمیایی
1
9
FA
حمید رضا
محمددوست چمن آباد
0000-0002-7961-6785
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
hr_chamanabad@yahoo.com
علی
اصغری
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
a_asghari@uma.ac.ir
الکساندر
میخایلوویچ تولیکف
استاد گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی تیمیریازوف، مسکو
MikhailovichTolikov@yahoo.com
برای مطالعه تاثیر تداخل علفهای هرز/ جو بهاره بر ساختار کانوپی علفهای هرز و عملکرد دانه جو بهاره تحت تاثیر کاربرد دراز مدت کودهای شیمیایی مطالعهای در سالهای 1383 و 1384 در مزرعه تحقیقاتی درازمدت دانشگاه علوم کشاورزی مسکو اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی کاربرد کودهای شیمیایی N، P، K، NPK و بدون کود (شاهد) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که تعداد علفهای هرز در کرتهایی که کودهای شیمیایی به تنهایی بهکار برده شده بودند، برابر یا بیش از شاهد بود. کاربرد ترکیب کامل کودهای شیمیایی (NPK) تعداد علفهای هرز را 2 برابر کاهش داد. کاربرد کود نیتروژن به تنهایی باعث افزایش وزن خشک اندامهای هوایی علفهای هرز در لایه یکسوم بالایی گیاه زراعی گردید. درصد پوشش علفهای هرز در کرتهایی که کود نیتروژن به تنهایی دریافت کرده بودند، 67 درصد بود، در حالیکه در سایر تیمارها درصد پوشش علفهای هرز کمتر از 22 درصد بود. سه گونه ترب وحشی (<em>Raphanus raphanistrum </em>L<em>.</em>)، بابونه (<em>Matricaria inodora </em>L<em>.</em>) و افتانی (<em>Spergula arvensis </em>L<em>.</em>) گونههای غالب مزرعه جو بهاره بودند که در کرتهایی که نیتروژن دریافت کرده بودند گونههای ترب وحشی و افتانی و در کرتهایی که پتاسیم دریافت کرده بودند، بابونه غالبتر بودند. با کاربرد ترکیب کامل کودهای شیمیایی عملکرد دانه جو بهاره بهطور معنیداری افزایش یافت.
کانوپی علف¬های¬ هرز,تداخل,جو بهاره,کود شیمیایی
https://ppt.basu.ac.ir/article_94.html
https://ppt.basu.ac.ir/article_94_64d4b0aa4e209946807c578d93f7a287.pdf
دانشگاه بوعلی سینا
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی
2476-6321
2476-5651
1
1
2012
08
29
تاثیر زمان تلقیح بر روی اجزاء عملکردی گیاه سویا در برخی از خاک¬های آهکی خوزستان
11
20
FA
عطااله
خادم¬الرسول
مربی گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران، اهواز
AtaalahSoil@gmail.com
هادی
عامری¬خواه
مربی،گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران، اهواز
عبدالامیر
معزی
استادیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران، اهواز
علی
کرایی
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران، اهواز
Coraiee@yahoo.com
در کشاورزی پیشرفته امروزی، جنبههای اقتصادی و حفاظت محیط زیست به مفهوم جلوگیری از مصرف بیرویه کودهای شیمیایی و آلوده سازی خاک دو اصل انکار ناپذیر هستند که باید مورد توجه واقع شوند. استفاده از بیوتکنولوژی و کودهای بیولوژیک، روشی بسیار مناسب و ارزان برای تولید محصول است. سویا از جمله گیاهانی است که در کشت آن قابلیت استفاده از کودهای بیولوژیک و زادمایهها وجود دارد. برای تعیین اثر زمان تلقیح <em>برادی ریزوبیوم ژاپونیکم</em> بر اجزاء عملکردی گیاه سویا، پژوهشی در محدوده اراضی شهرستان بهبهان با 4 تیمار شاهد، تلقیح یک هفته، دو هفته و چهار هفته پس از کاشت در 3 تکرار و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی انجام شد. در این پژوهش روابط رگرسیونی بیوماس، عملکرد روغن و پروتئین، شاخص برداشت (HI)، تعداد غدههای فعال و غیر فعال و برخی دیگر از مولفههای عملکرد گیاه مورد بررسی قرار گرفت. روابط بین اجزاء عملکردی، آنالیز واریانس و مقایسات میانگین با استفاده از نرمافزار SPSS مطالعه گردید. نتایج بهدست آمده نشان دهنده اثرات معنیدار تیمارها بر روی همه اجزای عملکردی بهجز تعداد غلاف در بوته میباشد. تمامی صفات مورد بحث بهجز میزان نیتروژن برگ سویا قبل از گلدهی در سطح 1 درصد تاثیرات معنیدار یافتهاند. آنالیز همبستگی نشان دهنده روابط معنیدار و مثبت شاخص برداشت با تمامی اجزاء عملکردی به جز نیتروژن برگ قبل از گلدهی میباشد. نتایج همچنین حاکی از بیشترین همبستگی مثبت و معنیدار بین عملکردهای روغن و پروتئین با تعداد گرههای ریشهای فعال میباشد. بهطور کلی نتایج موید این مسئله است که با گذشت زمان از کاشت، تلقیح اثرات بیشتری بر روی تعداد گرههای ریشهای فعال داشته و حضور این گرههای فعال عملکرد را افزایش دادهاند و این تغییر زمان تلقیح بهعنوان مدیریت کاهش اثرات محدودیتهای محیطی بر روی کارایی تلقیح در گیاه سویا موثر است.
سویا,کشاورزی پایدار,اجزاء عملکردی,شاخص برداشت, برادی ریزوبیوم ژاپونیکوم
https://ppt.basu.ac.ir/article_95.html
https://ppt.basu.ac.ir/article_95_e4d41d9881f9b97f691ee879ab2d5723.pdf
دانشگاه بوعلی سینا
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی
2476-6321
2476-5651
1
1
2012
08
29
بررسی اثرات تنش شوری کلرید سدیم بر خصوصیات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی پایه رویشی هیبرید هلو- بادام (GF677)
21
31
FA
مهدیه
غلامی
دانشجوی دکتری بخش علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
gholami@yahoo.com
مجید
راحمی
استاد بخش علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
rahemi@shirazu.ac.ir
ایران یکی از تولید کنندههای بزرگ بادام در جهان است و شوری یکی از مشکلات در پرورش این محصول میباشد. در این پژوهش اثرات تنش شوری بر خصوصیات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی پایه رویشی هیبرید هلو- بادام GF677 به صورت طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در گلخانه بخش علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز مورد بررسی قرار گرفت. غلظتهای صفر، 15، 30، 45، 60 و 75 میلیمولار نمک طعام به گلدانهای محتوی این پایه افزوده و پس از 10 هفته تنش شوری برخی پارامترهای فیزیولوژیکی آن از جمله میزان کلروفیل، پرولین، سدیم، پتاسیم، کلر، و کربوهیدراتها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نمک میزان کلروفیل کاهش یافت. وزن خشک شاخساره و طول ساقه نیز با افزایش غلظت نمک کاهش یافتند. در مقابل میزان قندهای محلول تا غلظت 45 میلیمولار نمک کاهش داشت ولی پس از آن افزایش یافت. همچنین مشاهده گردید تا غلظت 60 میلی مولار نمک طعام این پایه با تجمع مواد قابل حل توانایی بهتری در کاهش پتانسیل اسمزی و رویارویی با تنش اسمزی را دارا میباشد. میزان پرولین، سدیم، پتاسیم و کلر افزایش یافت ولی رشد و تجمع اسمولیتها در غلظتهای بالاتر نمک طعام کاهش یافتند که به خاطر سمیت یونها و احتمالاً تحت تاثیر قرار دادن فتوسنتز، بوده است.
Prunus persica L,Prunus amygdalus L,تنظیم اسمزی,آبیاری و کلرید سدیم
https://ppt.basu.ac.ir/article_96.html
https://ppt.basu.ac.ir/article_96_34140aad02feff8f11af46923576fec7.pdf
دانشگاه بوعلی سینا
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی
2476-6321
2476-5651
1
1
2012
08
29
اثر تیمار آب گرم، اکریلیک مایع، پوشش پلی¬اتیلنی و کلرید¬کلسیم بر عمر انباری میوه نارنگی پیج (Citrus reticulata cv. Page)
33
43
FA
کامران
قاسمی
دانشجوی دکتری علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز
kamranghasemi63@yahoo.com
یوسف
قاسمی
مربی پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم¬کشاورزی و منابع ¬طبیعی ساری، ساری
y.ghasemi@ rcri.ir
حسین
صادقی
استادیار گروه باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم¬کشاورزی و منابع¬ طبیعی ساری، ساری
sadeghiah@yahoo.com
نارنگی پیج یکی از ارقام مهم مرکبات میباشد که بهدلیل کیفیت بالا و کوتاه بودن دوره بازاررسانی آن، افزایش عمر انبار میوه با کاربرد تیمارهای پس از برداشت مورد توجه میباشد. این پژوهش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور آب گرم (سه سطح) و تیمار غیرگرمایی (پنج سطح) با سه تکرار و سه میوه در هر تکرار در طول سه ماه انجام شد. سطوح تیمار آب گرم شامل غوطهور کردن در آب گرم 60 درجه سانتیگراد به مدت 30 ثانیه، آب گرم 55 درجه سانتیگراد به مدت یک دقیقه و شاهد بودند. تیمارهای غیرگرمایی نیز شامل اکریلیک مایع، پوشش پلیاتیلنی، کلریدکلسیم، تیمار ترکیبی (اکریلیک مایع و کلریدکلسیم) و شاهد بودند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که درصد کاهش وزن میوههای تیمار شده با آب گرم نسبت به شاهد کمتر بود. همچنین مواد جامد قابلحل در میوههای تیمار شده با آب گرم کمتر از شاهد بود. این درحالی است که اسید قابل تیتراسیون و ویتامینث در تیمار مذکور بیشترین مقدار را داشت. کیفیت ظاهری میوههای تیمار شده با آب گرم نیز بیشتر از میوههای شاهد بود. پلاستیک پلیاتیلن در بین تیمارهای غیرگرمایی کمترین درصد کاهش وزن را داشت. حداقل مواد جامد قابلحل نیز مربوط به پوشش پلیاتیلنی بود. بیشترین اسید قابل تیتراسیون در میوههای تیمارشده با ترکیب اکریلیک مایع وکلریدکلسیم دیده شد. درحالیکه بیشترین میزان ویتامین ث در میوههای پوشیده شده با پوشش پلیاتیلنی بوده است. میوههای تیمار شده با ترکیب اکریلیک مایع وکلریدکلسیم بهترین کیفیت ظاهری را داشتهاند. با در نظر گرفتن اثر متقابل تیمارها میتوان گفت تیمار آب گرم همراه با پوشش پلیاتیلنی و یا اکریلیک مایع نتایج بهتری داشت، بهطوریکه درصد افت وزن به حداقل رسید و بیشترین کیفیت ظاهری حاصل شد.
آب گرم,اکریلیک مایع,پوشش پلی¬اتیلنی,کلرید کلسیم
https://ppt.basu.ac.ir/article_97.html
https://ppt.basu.ac.ir/article_97_6371787555584eed70c6798cf06bea87.pdf
دانشگاه بوعلی سینا
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی
2476-6321
2476-5651
1
1
2012
08
29
عکسالعمل کلزا به مقادیر مختلف بذر در واحد سطح در شرایط دیم استان کرمانشاه
45
53
FA
علیرضا
زبرجدی
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات, پردیس کشاورزی و منابع طبیعی, دانشگاه رازی، کرمانشاه
zebarjadi@razi.ac.ir
مختار
قبادی
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات, پردیس کشاورزی و منابع طبیعی, دانشگاه رازی، کرمانشاه
m.ghobadi@yahoo.com
بهمنظور بررسی تاثیر میزانهای مختلف بذر بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد کلزا در شرایط دیم کرمانشاه، آزمایشی در طی دو سال زراعی (1385-1387) اجرا گردید. در هر سال، آزمایش بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار پیاده شد. تیمارها شامل دو رقم کلزا <em>Brassica napus</em> var. Okapi ،<em>B. juncea</em> var. Lethbridge و شش میزان بذر 6، 8، 10، 12، 14 و 16 کیلوگرم در هکتار بودند. نتایج نشان داد بین دو سال آزمایش از نظر عملکرد دانه، تفاوت معنیداری مشاهده نگردید. دو رقم از نظر صفات عملکرد دانه، تعداد بوته در متر مربع، تعداد بذر در غلاف، وزن هزار دانه و ارتفاع بوته دارای تفاوت معنیدار بودند. میزانهای مختلف بذر نیز از نظر کلیه صفات مورد بررسی بهغیر از تعداد غلاف در بوته تفاوت معنیدار نشان دادند. از نظر عملکرد دانه در هر دو ژنوتیپ با افزایش میزان بذر مصرفی از 6 کیلوگرم تا 10 کیلوگرم در هکتار روند افزایشی در این صفت مشاهده گردید و سپس با افزایش بیشتر میزان بذر یعنی از 12 کیلوگرم تا 16 کیلوگرم در هکتار روند عملکرد بهصورت کاهشی بود. البته روند افزایش ثابت نبوده است بهعبارتی به همان نسبت که به میزان بذر اضافه گردید، عملکرد دانه افزایش نیافت. نتایج مشابهی برای تعداد بذر در غلاف نیز بهدست آمد با این حال با افزایش میزان بذر از تعداد شاخه در بوته کاسته گردید. اثر متقابل ژنوتیپ در میزان بذر برای صفات عملکرد دانه، تعداد بوته در متر مربع و وزن هزار دانه معنیدار گردید. بر اساس مقایسه میانگین اثر متقابل، بیشترین میزان عملکرد دانه هم در رقم Okapi و هم در رقم Lethbridge در میزان بذر 10 کیلوگرم در هکتار و بهترتیب به میزان 1292 و 1330 کیلوگرم در هکتار حاصل گردید.
کلزا,میزان بذر,عملکرد,دیم
https://ppt.basu.ac.ir/article_98.html
https://ppt.basu.ac.ir/article_98_d3baf0ce134e87d69585c098971da157.pdf
دانشگاه بوعلی سینا
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی
2476-6321
2476-5651
1
1
2012
08
29
بررسی کالوس¬زایی و جنین¬زایی رویشی توت¬فرنگی
55
68
FA
سید جواد
موسوی زاده
کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشکده¬های علوم کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
Sj.mousavizadeh@gmail.com
کامبیز
مشایخی
دانشیار علوم باغبانی، دانشکده¬های علوم کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
kambizm@yahoo.com
محمود
اثنی عشری
0000000000000000
دانشیار علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا همدان
mahmoodesna@yahoo.co.uk
کالوسزایی و جنینزایی رویشی ریزنمونههای جدا شده از توتفرنگی رقم کامارزا در کشت درون شیشهای مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ریزنمونههای توتفرنگی در محیط کشت MS با ترکیبات هورمونی مختلف مستقر گردیدند. تجزیه آماری نتایج کالوسزایی با 2 فاکتور اندام و هورمون بر اساس آرایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار و نتایج جنینزایی رویشی بر اساس آزمون t بین دو اندام گلبرگ و نهنج میوه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این بررسی آلودگی و قهوهای شدن ریزنمونهها از عمدهترین مشکلات ریزازدیادی توتفرنگی بود. بر اساس نتایج این پژوهش، ترکیب هورمونهای تیدیازورون (12 میکرومولار) بهعلاوه ایندولبوتریکاسید (05/0 میکرومولار) و بنزیلآمینوپورین (4/44 میکرومولار) بهعلاوه نفتالیناستیکاسید (05/0 میکرومولار) در دو اندام برگ و دمبرگ توتفرنگی قابلیت تولید کالوس را در محیط کشت MS نشان دادند. از لحاظ وزنتر کالوس بین دو اندام مذکور و ترکیب هورمونی آنها اختلاف معنیدار وجود داشت (01/0><em>p</em>) اما در وزن خشک کالوس تفاوتی با یکدیگر نداشتند (05/0<<em>p</em>). بررسیهای بافت شناسی حاکی از آن بود که در دمبرگ توتفرنگی تولید کالوس در لایه کامبیوم انجام شده است. در بین تیمارهای اعمال شده برای جنینزایی رویشی توتفرنگی تنها در هورمونهای تیدیازورون (12 میکرومولار) با ایندولبوتریکاسید (05/0 میکرومولار) و در دو اندام گلبرگ و نهنج این گیاه جنین تشکیل شد. نتایج نشان داد که تعداد جنین تشکیل شده در ریزنمونههای گلبرگ با اختلاف معنیداری بیشتر از جنینهای بهدست آمده از ریزنمونههای نهنج است.
توت¬فرنگی,کشت بافت,کالوس¬زایی,جنین¬زایی رویشی
https://ppt.basu.ac.ir/article_99.html
https://ppt.basu.ac.ir/article_99_39492ad32ec83f882c912602c7b53787.pdf
دانشگاه بوعلی سینا
دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی
2476-6321
2476-5651
1
1
2012
08
29
بررسی کارایی سویه¬های مختلف باکتری Bradyrhizobium japonicum به فرم خالص و مخلوط در تثبیت نیتروژن با استفاده از روش ترقیق ایزوتوپی و تاثیر آن بر عملکرد رقم سحر سویا
69
80
FA
سمانه
متقی
دانشجوی دکتری پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
samanehmottaghi@yahoo.com
ایرج
اله دادی
دانشیار پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
alahdadi@ut.ac.ir
غلام عباس
اکبری
دانشیار پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
ghakbari@ut.ac.ir
امید
لطفی فر
دانشجوی دکتری پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
omidlotfifar@yahoo.com
محمدرضا
اردکانی
هیئت علمی پژوهشکده کشاورزی، پزشکی و صنعتی پژوهشگاه علوم و فنون هستهای کرج
ardakani.m@yahoo.com
بهمنظور بررسی توان تثبیت نیتروژن توسط سویا (رقم سحر) در همزیستی با باکتری <em>Bradyrhizobium japonicum</em> آزمایشی گلخانهای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در سالهای 84 و 85، در گلخانه تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی، پزشکی و صنعتی پژوهشگاه علوم و فنون هستهای کرج، انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سویه باکتری <em>Bradyrhizobium japonicum</em> به نامهای Gold Coat، Rs-130 و USDA110 بهصورت خالص و مخلوطهای دوتایی و سه تایی، همراه با یک تیمار بدون تلقیح (شاهد) بود. در هر گلدان 4 کیلوگرم خاک فاقد باکتری بومی همزیست و با مقدار کم نیتروژن، مخلوط شده با 2 میلیلیتر سویه مربوطه و پنج میلیلیتر کود نشاندار نیترات آمونیوم (با فراوانی 10 اتم درصد <sup>15</sup>N) ریخته شد. پس از برداشت میزان نیتروژن تثبیت شده با استفاده از روش ترقیق ایزوتوپی محاسبه گردید. بر اساس نتایج، اثر تیمارهای مختلف سویه بر کلیه صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنیدار گردید. در بین تیمارهای مختلف، تیمار مخلوط مساوی سه سویه، در مورد اکثر شاخصهای مهم از جمله مقدار نیتروژن تثبیت شده (58/431 میلیگرم در هر بوته)، درصد نیتروژن موجود در گیاه (53/3 درصد)، وزن خشک گرههای ریشهای (66/300 میلیگرم در بوته)، وزن خشک اندام هوایی (07/14 گرم در بوته)، وزن خشک کل گیاه (60/16 گرم در بوته) و وزن خشک دانه (87/9 گرم در بوته) نسبت به سایر تیمارها برتری داشت. لازم به ذکر است در همه تیمارهای تلقیح شده، بالغ بر 70 درصد نیاز نیتروژن گیاه از طریق همزیستی تامین شد.
برادی ریزوبیوم ژاپونیکوم,تثبیت نیتروژن,ترقیق ایزوتوپی,سویا,عملکرد
https://ppt.basu.ac.ir/article_100.html
https://ppt.basu.ac.ir/article_100_bdf93c7c7b8726b6f0b1359578ea63a6.pdf