TY - JOUR ID - 1487 TI - تأثیر تنش شوری بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی و رشد دو رقم ذرت شیرین JO - دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی JA - PPT LA - fa SN - 2476-6321 AU - نعمت پور, افسانه AU - کاظمینی, سید عبدالرضا AU - عدالت, محسن AD - دانشجوی کارشناسی‌ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران AD - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران AD - استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 7 IS - 2 SP - 153 EP - 165 KW - آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی KW - پتاسیم KW - سدیم KW - وزن خشک DO - N2 - به­منظور بررسی واکنش دو رقم ذرت شیرین به تنش شوری، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز (باجگاه)، به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل دو رقم ذرت شیرین (KSC403 و Passion) و 4 سطح شوری صفر، 25، 50 و 100 میلی­مولار از دو نوع نمک NaCl و CaCl2 به نسبت 1:1 بود. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، ارتفاع ساقه و وزن خشک هر دو رقم کاهش یافت و این کاهش در رقم Passion شدیدتر بود. رقم KSC403 در مقایسه با رقم Passion، فعالیت آنزیم­هایآنتی­اکسیدانی بیشتر و غلظت سدیم اندام هوایی و ریشه کمتری داشت. با افزایش شوری، فعالیت آنزیم کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در هر دو رقم به­ترتیب کاهش و افزایش یافت و فعالیت آنزیم پراکسیداز تا سطح شوری 50 میلی­مولار افزایش و پس از آن کاهش یافت. با افزایش تنش شوری، کلروفیل کل برگ­ها کاهش یافت که دو رقم از این نظر تفاوت معنی­داری نداشتند. نسبت سدیم به پتاسیم ریشه و اندام هوایی در شرایط تنش شوری افزایش یافت و این نسبت در رقم Passion بیشتر بود. برتری رقم KSC403 در اکثر صفاتاندازه­گیری شده می­تواند بیانگر توانایی بیشتر این رقم در تحمل تنش شوری باشد. غلظت کمتر یون سدیم و مقدار بیشتر یون پتاسیم در اندام هوایی و ریشه گیاه می­تواند به­عنوان معیاری در گزینش ارقام مقاوم به تنش شوری در نظر گرفته شود. UR - https://ppt.basu.ac.ir/article_1487.html L1 - https://ppt.basu.ac.ir/article_1487_4077e71e17e7842139b2003e020f1a1a.pdf ER -