TY - JOUR ID - 1771 TI - اثر شوری بر فیزیولوژی رشد رویشی، اجزاء عملکرد و خصوصیات کیفی میوه توت‌فرنگی رقم کاماروزا JO - دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی JA - PPT LA - fa SN - 2476-6321 AU - مرتضوی, سیدمحمدحسن AU - نجفی, سلاله AU - معلمی, نوراله AD - دانشیار و استاد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران AD - دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران AD - استاد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 8 IS - 1 SP - 147 EP - 161 KW - تنش شوری KW - کلرید سدیم KW - کیفیت میوه KW - کاماروزا DO - 10.22084/ppt.2016.1771 N2 - توت‌فرنگی یکی از میوه‌های ارزشمندی است که کشت آن به‌صورت چندساله و یک‌ساله (گلخانه‌ای) رو به گسترش است. این گیاه به شوری حساس می‌باشد. این پژوهش به­منظور بررسی اثر سطوح مختلف شوری (صفر، 15، 30، 45 و 60 میلی‌مولار کلریدسدیم) بر تغییرات رشد رویشی، زایشی و خصوصیات کیفی میوه توت‌فرنگی رقم کاماروزا در شرایط هیدروپونیک اجرا گردید. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که با بیشتر شدن سطح شوری علاوه­بر کاهش قابل توجه وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، تعداد و سطح برگ، اجزای عملکرد نیز کاهش چشمگیری یافت به­گونه‌ای که عملکرد بوته در سطوح شوری 15، 30، 45 و 60 میلی‌مولار به­ترتیب 20، 42، 45 و 65 درصد نسبت به شاهد کاهش یافت. تنش شوری همچنین سبب کمتر شدن کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ، غلظت مواد جامد محلول کل و اسیدیته قابل تیتر میوه گردید، درحالی­که مقدار نشت الکترولیت برگ، درصد و سطح نکروزه برگ، محتوای آنتوسیانین، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، مواد فنولی، پرولین و سفتی میوه با بیشتر شدن سطح شوری افزایش یافت. به­طورکلی بیشترین تغییرات بر اثر اعمال تنش شوری در رشد رویشی و زایشی مشاهده گردید. درحالی­که تغییرات در خصوصیات کیفی میوه به مقدار کمتری تحت تاثیر شوری قرار گرفت.   UR - https://ppt.basu.ac.ir/article_1771.html L1 - https://ppt.basu.ac.ir/article_1771_e7175892de07decee26ea8faa33707d2.pdf ER -