TY - JOUR ID - 266 TI - ارزیابی مقدار کلروژنیک اسید، فلاونوئیدها و ظرفیت آنتی¬اکسیدانی 13 رقم ایرانی و خارجی سیب JO - دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی JA - PPT LA - fa SN - 2476-6321 AU - قربانی, انسیه AU - بخشی, داود AD - دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت AD - استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 3 IS - 2 SP - 53 EP - 62 KW - کوئرستین 3-گالاکتوزید KW - کاتچین KW - کلروژنیک اسید KW - فنل کل KW - فعالیت آنتی اکسیدانی DO - N2 - در پژوهش حاضر، برخی از ترکیبات فنلی پوست، فنل کل و فعالیت آنتی­اکسیدانی پوست و گوشت 13 رقم سیب بومی و وارداتی پرورش یافته در کلکسیون سیب موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر واقع در کمال آباد کرج مورد مطالعه قرار گرفت. ارقام مورد مطالعه از نظر ترکیبات اندازه­گیری شده اختلاف معنی­داری با هم داشتند. در میان این ارقام، پوست رقم پائیزه زرد مشهد بیشترین مقدار کلروژنیک اسید و پوست رقم جین هاردی بیشترین مقدار کاتچین، فلوریدزین و کوئرستین 3-گالاکتوزید را دارا بودند. بیش­ترین مقدار سیانیدین 3-گالاکتوزید در پوست رقم آیدارد یافت شد. پوست رقم دلیشز و گوشت رقم استارکان روژ بیش­ترین مقدار فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی را نشان دادند. ارتباط مثبت و معنی‌داری بین مقدار فنل کل و فعالیت آنتی‌اکسیدانی پوست (**86/0) و گوشت (**93/0) مشاهده شد. تجزیه خوشه­ای بر اساس فعالیت آنتی­اکسیدانی پوست و گوشت، ارقام مورد مطالعه را در سه گروه کاملاً مجزا با فعالیت آنتی­اکسیدانی زیاد، متوسط و کم دسته بندی کرد. بر اساس این دسته­بندی دو رقم ‘استارکان روژ’ و ‘شیشه­ای تبریز’، با داشتن ظرفیت آنتی­اکسیدانی زیاد در پوست و گوشت از نظر فواید سلامتی به­عنوان ارقام بسیار ارزشمند معرفی شدند. UR - https://ppt.basu.ac.ir/article_266.html L1 - https://ppt.basu.ac.ir/article_266_f28808b615ea7ec2a97a4c87291bd3ee.pdf ER -