TY - JOUR ID - 3476 TI - اثر تاریخ کاشت، رقم و قارچ میکوریزا بر ویژگی‌های رشد و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان در سیب‌زمینی JO - دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی JA - PPT LA - fa SN - 2476-6321 AU - اداوی, ظهراب AU - باغبانی آرانی, ابوالفضل AD - استادیار، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 12 IS - 1 SP - 177 EP - 192 KW - پراکسیداز KW - کاتالاز KW - آسکوربات پراکسیداز KW - طول دوره رشد DO - 10.22084/ppt.2019.15773.1819 N2 - به‌منظور بررسی اثر تاریخ کاشت، رقم و مایکوریزا بر صفات رشد و آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان در سیب‌زمینی، آزمایشی به‌صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در دانشگاه پیام‌نور فریدون‌شهر انجام گردید. تیمارهای آزمایشی شامل تاریخ کاشت به‌عنوان کرت اصلی در سه سطح و ترکیب فاکتوریلی از سه رقم سیب‌زمینی و دو سطح مایکوریزا به‌عنوان کرت فرعی بودند. نتایج نشان داد که اثر تاریخ کاشت برتمامی صفات موردمطالعه به‌جز شاخص سطح برگ معنی‌دار بود به‌گونه‌ای‌که تاریخ کشت 15 اردیبهشت یا 30 خرداد، بیش‌ترین عملکرد غده سیب‌زمینی را با کشت رقم آریندا تولید کرد. مشخص گردید تاریخ کاشت اول خرداد به‌ترتیب نسبت به تاریخ کشت 15 اردیبهشت و 15 خرداد به‌دلیل برخورد مرحله گل‌دهی به‌حداکثر دمای منطقه، دچار تنش‌های محیطی گردیده که باتأثیر منفی برطول دوره رویش تا رسیدگی، ازاین‌طریق باعث کاهش عملکردغده سیب‌زمینی در ارقام آریندا به‌مقدار (29/28 و 02/13 درصد)، آگریا (83/20 و 32/21 درصد) و سانته (89/24 و 65/19 درصد) در فریدون‌شهر گردید. مایکوریزا با تأثیر مثبت بر توسعه ریشه، سبب بهبود فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان در ریشه و برگ و هم‌چنین موجب افزایش ارتفاع، تعداد ساقه اصلی و فرعی، وزن خشک ریشه، برگ و اندام هوایی و تعداد غده سیب‌زمینی گردید. درمجموع رقم آگریا نسبت به دو رقم دیگر به‌دلیل تولید کم‌تر و سیستم آنتی‌اکسیدان ضعیف‌تر در ریشه و برگ، تحمل کم‌تری به تنش‌های محیطی داشت که منجر به تعداد شاخه اصلی و عملکرد کم‌تر غده با مایکوریزا (2/39 و 8/9 درصد) یا بدون میکوریزا (3/11 و 9/19 درصد) در هر سه تاریخ کاشت گردید. UR - https://ppt.basu.ac.ir/article_3476.html L1 - ER -