TY - JOUR ID - 3689 TI - اثر مالچ و فواصل آبیاری بر ویژگی‌های مورفو- فیزیولوژیکی زیتون رقم سویلانا در شرایط مزرعه JO - دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی JA - PPT LA - fa SN - 2476-6321 AU - غلامی, رحمت اله AU - ارجی, عیسی AD - استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران AD - دانشیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 11 IS - 2 SP - 157 EP - 166 KW - پلی‌اتیلن KW - کاه و کلش گندم KW - محتوای نسبی آب برگ KW - پرولین DO - 10.22084/ppt.2018.12562.1690 N2 - این پژوهش به‌منظور بررسی اثر فواصل آبیاری و مالچ بر ویژگی‌های مورفو- فیزیولوژیکی درختان 11 ساله زیتون رقم سویلانا در شرایط مزرعه در ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو استان کرمانشاه در سال زراعی1394‌ اجرا گردید. آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل فواصل آبیاری (سه، شش و ده روزه) بود و فاکتور دوم مالچ (پلی‌اتیلن، کاه و کلش گندم و بدون مالچ) بود. به‌منظور تعیین اثر فواصل آبیاری و مالچ بر زیتون رقم سویلانا در شرایط مزرعه برخی صفات ازجمله رشد و قطر شاخه سال جاری، محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، کلروفیل کل، پرولین آزاد برگ، قندهای محلول، میزان فنل و مالون‌دی‌آلدهید ثبت گردید. نتایج نشان داد که، بین تیمار‌های مختلف دور آبیاری و مالچ از نظر صفات اندازه‌گیری شده تفاوت معنی‌داری وجود داشت. بیش‌ترین میزان رشد و قطر شاخه مربوط به تیمار مالچ کاه وکلش و پلی‌اتیلن و دور آبیاری سه روزه بود. با افزایش فواصل آبیاری محتوای نسبی آب برگ و میزان کلروفیل کاهش و با کاربرد مالچ کاه وکلش و پلی‌اتیلن میزان آن‌ها در مقایسه با شرایط بدون مالچ افزایش یافت. از طرفی با افزایش دور آبیاری نشت یونی، پرولین آزاد برگ، قندهای محلول، میزان فنل و مالون‌دی‌آلدهید افزایش نشان داد درحالی‌که مالچ باعث کاهش این صفات گردید. بر این اساس می‌توان با استفاده از مالچ‌های کاه و کلش و نیز پلی‌اتیلن دور آبیاری را بدون صدمه به درختان زیتون افزایش داد و از این طریق در مصرف آب آبیاری باغات زیتون صرفه‌جویی کرد. UR - https://ppt.basu.ac.ir/article_3689.html L1 - https://ppt.basu.ac.ir/article_3689_07ce415a36454aba5017436c7c9c16d4.pdf ER -