TY - JOUR ID - 584 TI - تأثیر باکتری های ریزوبیوم و محرک رشد گیاه بر عملکرد و اجزاء عملکرد لوبیا چیتی JO - دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی JA - PPT LA - fa SN - 2476-6321 AU - افشاری, علی AU - صباغ پور, سیدحسین AU - حاج سیدهادی, محمدرضا AU - اسدی رحمانی, هادی AD - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن، تهران AD - دانشیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان AD - استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن، تهران AD - استادیار آزمایشگاه میکروبیولوژی خاک، موسسه خاک و آب کشور، کرج Y1 - 2013 PY - 2013 VL - 5 IS - 1 SP - 71 EP - 81 KW - ریزوبیوم KW - باکتری های محرک رشد گیاه KW - عملکرد دانه KW - اجزاء عملکرد KW - لوبیا چیتی DO - N2 - به­منظور بررسی تأثیر سویه­های مختلف ریزوبیوم و باکتری­های محرک رشد گیاه بر عملکرد و اجزاء عملکرد گیاه لوبیا چیتی، آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع­طبیعی شهرستان همدان به­صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتور A شامل باکتری­های Rhizobium legominusarum bv. Phaseoli در 4 سطح (Rb 147، Rb 114، Rb 116 و عدم­آغشتگی) و فاکتور B شامل 4 سطح باکتری­های محرک رشد گیاه (Azospirillum lipoferum21،  Azotobacter chroococcum5 ،Pseudomonas putida168 و عدم آغشتگی بذر) بود. نتایج نشان داد که سویه­های مختلف ریزوبیوم و باکتری محرک رشد گیاه  تأثیر معنی­داری در سطح احتمال 1 درصد بر روی تعداد غلاف در بوته، عملکرد دانه و شاخص برداشت داشتند، اما اثر معنی­داری بر روی تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه و ارتفاع بوته نداشتند. تلقیح گیاه با سویه ازتوباکتر به همراه ریزوبیوم Rb116 توانست 87/42 درصد تعداد غلاف در بوته بیشتری نسبت به شاهد تولید کند. بیشترین شاخص برداشت از تیمار سویه باکتری Rb116 بدون محرک رشد حاصل گردید که 57 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داشت. بیشترین عملکرد (3812 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تلقیح سویه­های باکتری ازتوباکتر به­همراه باکتری Rb116 بود که موجب افزایش عملکرد 80 درصدی نسبت به تیمار بدون تلقیح بود.  UR - https://ppt.basu.ac.ir/article_584.html L1 - ER -