TY - JOUR ID - 746 TI - بررسی تأثیر کودهای زیستی، آلی و شیمیایی بر روی کمیت و کیفیت اسانس گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare) JO - دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی JA - PPT LA - fa SN - 2476-6321 AU - یونسیان, امیر AU - رضوانی مقدم, پرویز AU - غلامی, احمد AD - کارشناس ارشد اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد AD - استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد AD - دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 5 IS - 2 SP - 63 EP - 72 KW - اسانس KW - رازیانه KW - کود اوره KW - کود گاوی KW - میکوریزا DO - N2 - به­منظور بررسی تاثیر کودهای زیستی، آلی و شیمیایی بر کمیت و کیفیت اسانس گیاه دارویی رازیانه Foeniculum vulgare Mill.))، آزمایشی با 11 تیمار و 3 تکرار، به­صورت بلوک­های کامل تصادفی به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: 1- کود اوره(N)، 2- گـــونه M1 میکوریزا  (G)(Glomus mosseae) 3- گونه  M2میکوریــــزا (Glomus intraradices)، 4- کود گاوی (F)، 5- گـــونه  + M1گونه M2، 6- کود اوره (N) + گونه M1  7- کود اوره (N) + گونه M2، 8-کود گاوی (F) + گونه  M1، 9- کود گاوی (F) + گونه  M2، 10- کود گاوی (F) + کود اوره (N)، 11- شاهد C (عدم­استفاده از کود). نتایج این بررسی نشان داد که بین تیمارها از نظر تأثیر بر درصد اسانس اختلاف معنی­داری وجود نداشت ولی این تیمارها از نظر تأثیر بر اجزای تشکیل­دهنده اسانس (عملکرد) اختلاف معنی­داری را نشان دادند. نتایج حاصل از آزمایش نشان دادکه بیشترین و کمترین درصد اسانس به­ترتیب در تیمارهای شــاهد ( 85/1%) و تیمــار + M1 M2 (25/1%) حاصل شد. بیشترین عملکرد اسانس به­مقدار 64/24 (لیتر در هکتار) با کاربرد کود گاوی (8 تن در هکتار) به­دست آمد. مهم­ترین ترکیبات تشکیل­دهنده اسانس شامل: آنتول، فنکون، لیمونن و استراگول می­باشد و بیشترین میزان آنتول در اسانس (301/81%) و کم­ترین درصد فنکون (532/8%)، استراگول (05/3%) و لیمونن (231/3%) در اسانس در تیمار میکوریزا گونه (Glomus intraradices) M2 به­دست آمد. UR - https://ppt.basu.ac.ir/article_746.html L1 - https://ppt.basu.ac.ir/article_746_31ad092d5a300e5a9a433ef4e5510bfb.pdf ER -