تأثیر آبیاری کاهش یافته و شدت هرس بر کمیت و کیفیت میوه انگور رقم یاقوتی در شرایط آب و هوایی سرپل‌‌ذهاب استان کرمانشاه

نوع مقاله: علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران

2 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، کرج، ایران

3 استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، کرج، ایران

10.22084/ppt.2017.9998.1568

چکیده

به‌منظور بررسی تأثیر آبیاری کاهش یافته و شدت هرس آزمایشی روی انگور رقم یاقوتی در شهرستان سرپل ذهاب انجام شد. این مطالعه درقالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با پنج سطح شدت هرس (دو، سه، چهار، پنج و شش جوانه) و دو سطح آبیاری (کاهش یافته و کامل) در چهار تکرار روی بوته‌های شش ساله انگور رقم یاقوتی در سال 1389 انجام گرفت. نتایج نشان داد تفاوت معنی‌دار بین تیمارهای مختلف هرس و آبیاری از لحاظ عملکرد میوه، تعداد خوشه در بوته، وزن خوشه، وزن حبه و صفات کیفی میوه وجود داشت. بیش‌ترین عملکرد میوه در بوته (15/5، 5 و 35/5 کیلوگرم) و هکتار (88/12، 41/12 و 38/13 تن) در شدت هرس‌های چهار، پنج و شش جوانه‌ای تحت شرایط آبیاری کامل به‌دست آمد. با افزایش شدت هرس از دو جوانه به شش جوانه تعداد خوشه تولیدی افزایش معنی‌دار نشان داد. وزن خوشه در تیمار هرس چهار جوانه‌ای و شرایط آبیاری کامل در مقایسه با دیگر تیمارها برتری معنی‌دار داشت. مواد جامد محلول کل در شدت هرس شش جوانه‌ای در مقایسه با دیگر تیمارها کاهش نشان داد. به‌طورکلی تولید میوه در انگور رقم یاقوتی به‌طور معنی‌دار تحت تأثیر شدت هرس و آبیاری قرار گرفت. باتوجه به نتایج کمی و کیفی به خصوص عملکرد و وزن خوشه و مواد جامد محلول میوه، انجام هرس چهار جوانه‌ای و آبیاری منظم برای رقم یاقوتی در شرایط آب و هوایی سرپل ذهاب و آبیاری کامل توصیه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Reduced Irrigation and Pruning Severity on Quality and Quantity of Yaghooti Grape in the Environmental Condition of Sarpole Zehab, Kermanshah Province

نویسندگان [English]

  • Issa Arji 1
  • Siyamak Mahnam 2
  • Ebrahim Hadavi 3
1 Associate Professor, Crop and Horticultural Science Research Department, Kermanshah Agricultural and Natural Resources Research and Education Cente, AREEO, Kermanshah, Iran
2 MSc Graduated Student, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Karaj Unit, Karaj, Iran
3 Assistant Professor, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Karaj Unit, Karaj, Iran
چکیده [English]

In order to evaluate the effect of irrigation and pruning on Yaghooti grape, an experiment was carried out in Sarpole Zehab. This study was conducted in a randomized complete block design with 5 level of pruning severity (two, three, four, five and six buds) and irrigation (reduced and full) with four replications using six years old Yaghooti grape in 2010. The results showed that there as a significant difference between pruning and irrigation treatments in terms of fruit yield, panicle number, cluster weight, berry weight and fruit quality. The highest fruit yield per plant (5.15, 5 and 5.35kg) and per hectare (12.88, 12.41 and 13.38) were obtained at four, five and six buds pruning under well-watered plants. Cluster production significantly increased by reducing pruning severity from two to six buds. Cluster weight was significantly high at four buds pruning under well irrigation conditions in compared to the other treatments. Total soluble solids decreased in six buds pruning severity comparied to the other treatments. Generally, fruit production was significantly affected by pruning severity and irrigation conditions in Yaghooti grape. According to the results of qualitative and quantitative traits especially yield, cluster weight and fruit soluble solids, remaining four buds and regular irrigation is recommend for Yaghooti grape.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Berry weight
  • Total soluble solid
  • Yield
  • Drought stress

بی‌نام، 1393. آمارنامه کشاورزی. محصولات باغی. مرکز اطلاعات و ارتباطات تکنولوژی. اداره برنامه‌ریزی و اقتصادی. وزارت جهاد کشاورزی. 124 صفحه.

قادری، ن.، سی‌وسه مرده، ع. و شاهویی، س. ص. 1385. بررسی اثر تنش خشکی بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی در دو رقم انگور. مجله علوم کشاورزی ایران، 37 (1): 55-45.

کرمی، م. ج. 1389الف. اثر شدت هرس و تعداد جوانه در هر نقطه بارده بر عملکرد و اجزای عملکرد انگور دیم رقم شیرازی. مجله به‌زراعی نهال و بذر، 2-26 (1): 67-57.

کرمی، م. ج. 1389 ب. اثر شدت هرس و طول شاخه بارده بر عملکرد و کیفیت انگور رقم سیاه سمرقندی. مجله به‌زراعی نهال و بذر، 2-26 (4): 456-445.

محمودزاده، ح.، رسولی، و. و قربانیان، د. 1388. اثر برخی روش‌های تربیت تاک بر رشد رویشی، عملکرد و کیفیت میوه انگور رقم سفید بی‌دانه. مجله به‌زراعی نهال و بذر، 2-25 (4): 387-373.

Ahmad, W., Junaid, M., Nafees, M., Farooq, M. and Saleem, B. A. 2004. Effect of Pruning Severity on Growth Behavior of Spur and Bunch Morphology of Grapes (Vitis vinifera L.) Cv. Perlette. International Journal of Agriculture and Biology, 6 (1): 160-161.

Andersen, P. C. and Sims, Ch. A. 1991. Yield and quality of Vitis hybrid Suwannee as affected by training system and pruning severity. Hortscience, 26 (4): 366-368.

Anon, 1997. Official Methods of Analysis of the Association of Official analytical Chemists, AOAC, Gaithersburg, MD, 16theds.

Bader, G. 1981. Influence of pruning on quantity and quality of the most important grapevine cultivars grown at 128 sites in the Gerwan Wine-growing areas. CAB- Abstracts.

Bassoi, L. H., Dantas, B. F.,  Lima Filho, J. M. P., Lima, M. A. C., Leao, P. C. S., Silva, D. J., Bozhinovitsz, Z. and Petrovski, D. J. 1987. Influence of cane length on fertility, yield and must quality of the cv. Ribier (Alphonse lavallee) in the viticultural region of Skopje. Vitis, 26 (2): 37-41.

Bindon, K. A., Dry, P. R. and Loveys, B. R. 2008. The interactive effect of pruning level and irrigation strategy on water use efficiency of Vitis vinifera L. cv. Shiraz. South African Journal for Enology and Viticulture, 29: 59-70.

DeGaris, K. A., Walker, R. R., Loveys, B. R. and Tyerman, S. D. 2015. Impact of deficit irrigation strategies in a saline environment on Shiraz yield, physiology, water use and tissue ion concentration. Australian Journal of Grape and Wine Research, 21 (3): 468-478.

Edwards, E. J. and Clingeleffer, P. R. 2013. Inter seasonal effects of regulated deficit irrigation on growth, yield, water use, berry composition and wine attributes of Cabernet Sauvignon grapevines. Australian Journal of Grape and Wine Research, 19: 261-276.

Feza, A. M. 2008. Influence of pruning severity on yield and quality of Himrod grape under Kashmir conditions. Indian Journal of Horticulture, 65 (1): 16-19.

Herrera, J. C., Bucchetti, B., Sabbatini, P., Comuzzo, P., Zulini, L., Vecchione, A., Peterlunger, E. and Castellarin, S. D. 2015. Effect of water deficit and severe shoot trimming on the composition of Vitis vinifera L. Merlot grapes and wines. Australian Journal of Grape and Wine Research, 21: 254-265.

Katavo, Y. 1978. Studies on the quality of grapes. I. A Study on the optimum yield of vine cv. Neo Muscat. CAB Abstracts.

Kilby, M. W. 1999. Evaluation of various pruning methods for maximum production of wine grape cultivars in Southern Arizona. University of Arizona College of Agriculture 1999 Wine Grape Research Report, index at: http://ag.arizona.edu/crops/az1148.

Kurtural, S. K., Dami, I. E. and Taylor, B. H. 2006. Effect of pruning and cluster thinning on yield and fruit composition of Chambourcin grapevines. Hortechnology, 16 (2): 233-240.

Landolt, J. S. 2011. Effects of pruning level and canopy management practices on berry maturation rate and harvest parameters of Syrah wine grapes. A Thesis presented to the Faculty of California Polytechnic State University, San Luis Obispo. In Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree Master of Science in Agriculture, Specialization in Crop Science, pp: 61.

Lawlor, D. W. 2002. Limitation to photosynthesis in water stressed leaves: stomata vs. metabolism and the role of ATP. Annals of Botany, 89: 871-885.

Norton, M. V. K. and Grant, R. S. 1994. Effect of pruning level on yield, fruit quality, and must characteristics in five Wine grape varieties. American Journal of Enology and Viticulture, 45 (3): 354-358.

Pavlov, A. and Tsvetkov, V. 1988. Studies of the pruning and the technological qualities of the grape cultivars Storgosia and Dounavski Lazour. Vitis, 26 (3): 76-82.

Romero, P. and Martinez-Cutillas, A. 2012. The effects of partial root-zone irrigation and regulated deficit irrigation on the vegetative and reproductive development of field-grown Monastrell grapevines. Irrigation Science, 30: 377-396.

Romeroa, P., Gil Mu˜noza, R., Fernández-Fernándeza, J. I., del Amor, F. M., Martínez-Cutillasa, A. and García-García, J. 2015. Improvement of yield and grape and wine composition in field-grown Monastrell grapevines by partial root zone irrigation, in comparison with regulated deficit irrigation Pascual. Agricultural Water Management, 149: 55-73.

Salem, A. T., Kilani, A. S. and Shaker, G. S. 1997.Growth and quality of two cultivars of grapes as affected by pruning severity. Acta Horticulturae, 441: 309-316.

Santesteban, L. G., Miranda, C. and Royo J. B. 2011. Regulated deficit irrigation effects on growth, yield, grape quality and individual anthocyanin composition in Vitis vinifera L. cv. Tempranillo. Agricultural Water Management, 98: 1171-1179.

Satisha, J., Prakash, G. S., Bhatt, R. M. and Sampath Kumar, P. 2007. Physiological mechanisms of water use efficiency in grape rootstock under drought conditions. International Journal of Agricultural Research, 2 (2): 159-164.

Turner, N. C. 1981. Techniques and experimental approaches for the measurement of plant water status. Plant and soil, 58: 339-366.

Uriarte, D., Intrigliolo, D. S., Mancha, L. A., Valdés, E., Gamero, E. and Prieto, M. H. 2016. Combined effects of irrigation regimes and crop load on Tempranillo grape composition. Agricultural Water Management, 165: 97-107.