برخی خصوصیات بیوشیمیایی و مورفولوژیکی، و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بولاغ اوتی (.Nasturtium officinale L)

نوع مقاله: علمی - پژوهشی

نویسندگان

استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

چکیده

در این پژوهش تنوع بین و درون پنج جمعیت بولاغ اوتی (Nasturtium officinale L.) بومی ایران (کلیبر، آذرشهر، ارومیه، نقده و دورود) براساس خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی ازجمله ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل، محتوی فنل کل، فلاونوئید کل و مقدار ویتامین ث مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که به‌جز صفت قطر ساقه، از نظر سایر صفات تفاوت معنی‌داری بین جمعیت‌ها مشاهده شد. بیش‌ترین و کم‌ترین ظرفیت آنتی‌اکسیدانی به‌ترتیب مربوط به جمعیت کلیبر و ارومیه بود. نتایج همبستگی نشان داد که طول برگ با برخی ویژگی‌ها از قیبل طول برگچه، فاصله میان‌گره، قطر ساقه، فنل کل و فلاونوئید کل همبستگی مثبت معنی‌داری داشت و ویتامین ث، فنل کل و فلاونوئید کل با ظرفیت آنتی‌اکسیدانی همبستگی مثبت معنی‌داری داشتند. نتایج حاصل از تجزیه به مؤلفه‌های اصلی نیز نشان داد که چهار مولفه اول 69/84 درصد از واریانس کل را به خود اختصاص دادند. نتایج خوشه‌بندی نیز نشان داد که نمونه‌های مورد مطالعه در سه خوشه قرار گرفته‌اند و نمونه‌های کلیبر و آذرشهر اختلاف زیادی با هم داشتند که این نشان‌دهنده وجود تنوع زیاد در بین نمونه‌ها است. نتایج حاصل نشان داد که تنوع بین جمعیتی بالایی از لحاظ صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی در نمونه‌های بولاغ اوتی وجود دارد. هم‌چنین می‌توان بیان نمود که گیاه بولاغ اوتی دارای ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بالایی است و نمونه‌های کلیبر را می‌توان به‌عنوان بهترین نمونه‌ها در این مطالعه از نظر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی معرفی نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Some Biochemical and Morphological Characteristics, and Antioxidant Activities in Watercress (Nasturtium officinale L.)

نویسندگان [English]

  • Hamid Hassanpour
  • Mohammad Fattahi
Assistant Professor, Department of Horticultural Sciences, Faulty of Agriculture, Urmia University, Urmia
چکیده [English]

In this study, the variation between five populations (Kaleybar, Azarshahr, Urmia, Naghadeh and Doroud) of Iranian Watercress were investigated based on morphological traits and biochemical characteristics such as total antioxidant capacity, total phenol, total flavonoid and vitamin C. The results showed that there was significantdifferenceamongpopulations for all traits except stem diameter. According to the results, Kaleyber (East Azerbaijan) and Urmia (West Azerbaijan) accessions exhibited the highest and the lowest antioxidant capacity, respectively. The results of the correlation coefficient indicated that, leaf length had significantly positive correlation with some characteristics such as leaflet length, internode distance, stem diameter, total phenol and total flavonoid, and total phenol and total flavonoid with antioxidant capacity. Factor analysis showed that the first forth principle components explained 84.69% of the variation. The results of cluster analysis showed, studied accessions were divided into three sub-clusters, which indicates the diversity among accessions is high. There was a great difference between Kaleybar and Azarshahr accessions based on cluster analysis. The obtained results showed that there was high diversity between watercress populations based on morphological and biochemical traits. Also, watercress has a high level of antioxidant activity and Kaleybar population may be considered as the population with the highest antioxidant activity among tested populations.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Correlation
  • Diversity
  • Total phenol
  • Total flavonoid
  • Variance

Aires, A., Carvalho, R., Rosa, E. A. S. and Saavedra, M. J. 2013. Phytochemical characterization and antioxidant properties of baby-leaf watercress produced under organic production system. Journal of Food, 11 (4): 343-351.

Alkofahi, A. and Atta, A. H. 1999. Pharmacological screening of the anti-ulcerogenic effects of some Jordanian medicinal plants in rats. Journal of Ethnopharmacology, 67: 341-345.

Chidumayo, E. N. 2006. Fitness implications of clonal integration and leaf dynamics in a stoloniferous herb, Nelsonia canescens (Lam.). Spreng (Nelsoniaceae). Evolutionary Ecology, 20: 59-73.

Du, G., Li, m., Ma, F. and Liang, D. 2009. Antioxidant capacity and the relationship with polyphenol and vitamin C in Actinidia fruits. Food Chemistry, 113: 557-562.

Hassanpour, H., Hamidoghli, Y., Hajilo, J. and Adlipour, M. 2011. Antioxidant capacity and phytochemical properties of Cornelian Cherry (Cornus mas L.) genotypes in Iran. Scientia Horticulturae, 129: 459-463.

Jimoh, F. O., Adedapo, A. A., Aliero, A. A. and Afolayan, J. 2008. Polyphenolic contents and biological activities of Rumex ecklonianus. Pharmaceutical Biology. 46: 333-40.

Koike, T., Kiato, M., Quoreshi, A. M. and Matsuura, Y. 2003. Growth characteristics of root-shoot relations of three birch seedlings raised under different water regimes. Journal of Plant Soil, 255: 303-310.

Martinez-Sanchez, A., Gil-Iaquierdo, A., I.Gil, M. and Ferreres, F. 2008. A comparative study of flavonoid compounds, vitamin C, and antioxidant properties of baby leaf Brassicaceae species. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56: 2330-2340.

Mazandarani, M., Momeji, A. and Zarghami Moghaddam, P. 2012. Evaluation of phytochemical and antioxidant activities from different parts of Nasturtium officinale R. Br. in Mazandaran. Iranian Journal of Plant Physiology, 3 (2): 659-664.

Naik, G. H., Priyadarsini, K. I., Satav, J. G., Banavalikar, M. M., Sohoni, D. P., Biyani, M. K. and Mohan, H. 2003. Comparative antioxidant activity of individual herbal components used in Ayurvedic medicine.Phytochemistry, 63: 97-104.

Ozen, T. 2009. Investigation of antioxidant properties of Nasturtium officinale (Watercress) leaf extracts, Acta Poloniae Pharmaceutica Drug Research, 66 (2): 187-193.

Rose, P., Faulkner, K., Williamson, G. and Mithen, R. 2000. 7-Methylsulfinylheptyl and 8-methylsulfinyloctyl isothiocyanates from watercress are potent inducers of phase II enzymes. Carcinogenesis, 21 (11): 1983-1988.

Sara, T., Bruno, M., Franco, C., Stefano, B., Jules, B., Chris, D., Ezra, C., Arnaud, B. and Maurizio, B. 2008. Antioxidants phenol compounds, and nutritional quality of different strawberry genotypes. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 56: 696-704.

Schmidt, K. P. and Levin, D. A. 1985. The comparative demography of reciprocally sown populations of Phlox drummondii Hook. I. Survivorships, fecundities, and finite rates of increase. Journal of Plant Evolution, 39: 396-404.

Terada, M., Watanabe, Y., Kunitomo, M. and Hayashi, E. 1978. Differential rapid analysis of ascorbic acid and ascorbic-acid-sulfate by dinitrophenylhydrazine method. Analytical Biochemistry, 84: 604-608.

Wojcikowski, K., Stevenson, L., Leach, D., Wohlmuth, H. and Gobe, G. 2007. Antioxidant capacity of 55 medicinal herbs traditionally used to treat the urinary system: a comparison using a sequential three-solvent extraction process. The Journal of Alternative and Complementary Medivine, 13 (1): 103-109. 

Yazdanparast, R., Bahramikia, S. and Ardestani, A. 2008. Nasturtium officinale reduces oxidative stress and enhances antioxidant capacity in hypercholesterolaemic rats. Chemico-Biological Interactions, 172: 176-184.

Young, I. S. and Woodside, J. 2001. Antioxidants in health and disease. Journal of Clinical Pathology, 54: 176-186.

Yu, L., Haley, S., Perret, J., Harris, M., Wilson, J. and Qian, M. 2002. Free radical scavenging properties of wheat extracts. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 50 (16): 19-24.