اثر پوشش کیتوزان و نانوفیبر ‌کیتوزان بر کیفیت و انبارمانی میوه‌ی ‌‌توت‌فرنگی رقم پاروس

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناس ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

2 دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

3 دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی بهار، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

10.22084/ppt.2024.28675.2118

چکیده

توت‌فرنگی به‌دلیل داشتن بافت نرم و حساسیت فراوان به پاتوژن‌ها عمر انباری کوتاهی دارد. ازجمله راه‌های نامناسب برای افزایش ماندگاری آن استفاده از ‌‌ترکیبات شیمیایی مصنوعی و ضدقارچی می‌باشد که اثر سوء بر سلامت مصرف‌کننده و محیط‌زیست بر جا می‌گذارند‌. این پژوهش جهت بررسی اثر پوشش‌دهی با کیتوزان و نانوفیبر کیتوزان ‌بر عمر انباری و برخی ویژگی‌های کمی و کیفی میوه‌ی توت‌فرنگی رقم پاروس طی نگهداری در انبار سرد، در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار انجام گرفت‌. فاکتور اول تیمار‌ها (به‌صورت 2 دقیقه غوطه‌وری) در 5 سطح شامل شاهد خشک، آب مقطر، کیتوزان 5/0 درصد، نانوفیبر کیتوزان 2/0 درصد و نانوفیبر کیتوزان 5/0 درصد و فاکتور دوم زمان انبارداری در 5 سطح شامل: صفر، 5، 10، 15 و 20 روز بود‌. نمونه‎‌ها پس از خشک شدن، در ظروف ‌یک‌بار مصرف پلاستیکی بسته‌بندی و در دمای 4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85 تا 90 درصد نگهداری شدند‌. نتایج نشان داد میوه‌های تیمار شده با 5/0 درصد نانوفیبر کیتوزان، سفتی بافت، TSS، ویتامین ث، آنتوسیانین و فنل کل و فعالیت آنتی‌اکسیدانی بالاتری نسبت به میوه‌های شاهد طی دوره انبار داشتند. هم‌چنین درصد پوسیدگی در میوه‌های تیمار شده با 5/0 و 2/0 درصد نانوفیبر کیتوزان به‌ترتیب 61 درصد و 55 درصد کم‌تر از میوه‌های شاهد بود. براساس نتایج این مطالعه، پوشش نانوفیبر کیتوزان می‌تواند به‌عنوان یک پوشش دوست‌دار محیط زیست در کنترل پوسیدگی توت‌فرنگی و حفظ کیفیت آن در انبار مورد‌استفاده قرار بگیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Chitosan and Chitosan Nanofiber Coating on Quality and Storability of Strawberry Fruit cv. Paros

نویسندگان [English]

  • Maryam Chobtashani 1
  • Mohammad Sayyari 2
  • Mostafa Karami 3
1 MSc Graduated Student , Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
2 Associate Professor, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
3 Associate Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Bahar Food Industry, Bu-Ali Sina University, Hamadan, Iran