بررسی تأثیر محلول‌پاشی یک ترکیب محتوی اسیدهای آمینه بر صفات مورفولوژیک و بیوشیمیایی کدوی تلخ (Momordica charantia L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

2 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

چکیده

به‌منظور بررسی اثر محلول‌پاشی اسیدآمینه بر رشد، عملکرد و صفات بیوشیمیایی گیاه کدوی تلخ (کارلا)، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌‏های کامل تصادفی در دانشگاه بیرجند با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی، شامل چهار سطح از یک ترکیب تجاری محتوی اسیدهای آمینه به نام تکامین مکس (صفر، 5/1، 3 و 5/4  میلی‌لیتر در لیتر) در طی سه مرحله محلول‌پاشی (مرحله رویشی، زمان گل‌دهی و زمان تشکیل میوه) بودند. نتایج نشان داد که آمینواسید بر اجزا برگ معنی‏دار بود، به‌طوری‌که با افزایش سطح تیمار، وزن‌تر و خشک و سطح برگ افزایش یافت. اسیدآمینه علاوه بر اجزا برگ، بر رنگیزه‏های آن (کلروفیل a، b و کلروفیل کل) نیز تأثیرگذار بود. بیش‌ترین میزان کلروفیل a، b و کلروفیل کل به‌ترتیب 94/4، 06/6 و 10/11 میلی‌گرم برگرم وزن‌تر برگ در تیمار 5/4 میلی‌لیتر در لیتر اسیدآمینه و کم‌ترین میزان این صفات در شاهد مشاهده شد. هم‌چنین نتایج، نشان‌دهنده تأثیر معنی‏دار اسیدآمینه بر صفات کمی بوته بود، به‌طوری‌که بیش‌ترین طول بوته و تعداد شاخه‌های جانبی در بالاترین سطح اسیدآمینه به‌دست آمد. اسیدآمینه نیز اجزا عملکرد (وزن، طول و قطر میوه، عملکرد محصول و تعداد میوه) و صفات بیوشیمیایی میوه (درصد آنتی‌اکسیدانی و فنول کل) را تحت تأثیر خود قرار داد، به‌طوری‌که بیش‌ترین عملکرد محصول (3/4740 کیلوگرم در هکتار)، میزان فنول (68/8 میلی‏گرم گالیک ‌اسید در صد‌ گرم ماده) و فعالیت آنتی‌اکسیدانی (48/68 درصد) در تیمار 5/4 میلی‌لیتر در لیتر اسیدآمینه حاصل شد. بر اساس نتایج این آزمایش، استفاده از اسیدآمینه، نقش مؤثری بر صفات کمی و کیفی گیاه کدوی تلخ داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Compound Containing Amino Acid Spraying on Morphological and Biochemical Characteristics of Bitter Squash (Momordica charantia L.)

نویسندگان [English]

  • Mohmmad Hossein Aminifard 1
  • Sekene Khandan Deharbab 2
1 Assistant Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Birjand, Birjand, Iran
2 MSc Student, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, University of Birjand, Birjand, Iran
چکیده [English]

The present study was carried out to evaluate the effect of amino acid on growth, yield and biochemical characteristics of squash bitter under field conditions. Amino acid was applied in four levels )0, 1.5, 3 and 4.5 ml.L-1) of a commercial compound containing amino acid (Tecamin Max) during three stages of foliar spraying (before flowering, flowering and fruit set time).The experiment was laid out according to randomized complete block design with three replications at university of Birjand. Amino acid rate increasing affected significantly plant vegetative growth (fresh and dry weight and leaf area). Amino acid fertilizer affected photosynthetic pigments (chl a, chl b and total chl). The highest amount of chl a, b and total chl (4.94, 6.06 and 11.10 mg. g-1f.w) were obtained in plants treated with 4.5 ml.L-1 amino acid, while the lowest values were recorded in the control. It was observed that amino acid improved on quantitative characteristics of bush, so that the highest bush length and number of lateral branches were obtained at the highest level of the amino acid. Application of different levels of amino acid had a positive effect on the yield indices (fruit weight,  fruit length, number of fruits and yield) and biochemical characteristics of fruit (antioxidants activity and total phenol). The highest yield (4740.3 kg. ha-1), total phenol (8.68 mg GAE/100g) and antioxidant activity (68.48%) were obtained in plants treated with 4.5 ml.L-1amino acid. Results showed that amino acid had strongly influenced vegetative and reproductive growth of bitter squash.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Photosynthetic pigments
  • Antioxidant activity
  • Yield
  • Carla
پورابتهاج، م.، حبیبی، د.، پاک‌نژاد، ف.، داوودی‌فرد، م. و فراهانی پاد، پ. 1391. بررسی تأثیر باکتری‌های محرک رشد و محلول‌پاشی سیلیسیک‌اسید و اسیدهای ‌آمینه بر فعالیت بیومار‌کرهای بیوشیمیایی در شرایط تنش خشکی در گیاه جو (.Hordeum vulgar L). مجله زارعت و اصلاح نباتات، 8 (3): 127-138.
پوریوسف میاندوآب، م. و شهروان، ن. 1393. اثر محلول‌پاشی اسیدهای ‌آمینه در زمان‌های مختلف بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت. فصلنامه فیزیولوژی گیاهان زراعی، 23: 21-32.
تدین، م. س.، معافپوریان، غ. و مفتون آزاد، ن. 1393. بررسی اثر ترکیبات آمینواسیدی، فولویک اسید و استروئیدی در انگور دیم خلیلی. نشریه علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی)، 28 (4): 524-534.
توکلی‌حسنکلو، ح.، عبادی، ع.، توکلی‌حسنکلو، ن. و پرمون، ق. 1394. تأثیر پیش‌تیمار با گلایسین‌بتائین بر کاهش اثر تنش کادمیوم در مرحله جوانه‌زنی و رشد گیاهچه سیاهدانه (Nigella sativa). فرآیند و کارکرد گیاهی، 4 (11): 99- 112.
جوانمردی، ج. و ستار، ح. 1395. ارزیابی ویژگی‌های کمّی و کیفی پنج رقم گوجه‌فرنگی گلخانه‌ای در پاسخ به کودهای حاوی عصاره جلبک دریایی و اسیدهای آمینه. علوم و فنون کشت‌های گلخانه‌ای، 25: 121-129.
حاج‌سیدهادی، م.، درزی، م. ت.، ریاضی، غ. و قندهاری‌علویجه، ز. 1389. تأثیر محلول‌پاشی با اسیدهای‌آمینه و کاربرد مقادیر مختلف ورمی‌کمپوست بر صفات موروفولوژیک و عملکرد گل بابونه. یافته‌های نوین کشاورزی، 2: 148-158.
حقیقی، م. و مظفریان، م. 1394. کاربرد آمینو‌اسید بر رشد و عملکرد گوجه‌فرنگی و فلفل دلمه‌ای گلخانه‌ای. دو فصلنامه علوم سبزی‌ها، 1: 59-64.
حکیم‌چه بهیشات، ش.، شکوه‌فر، ع.، حبیبی، د. و ساجدی، ن. 1390. پاسخ ذرت سینگل کراس 704 به مصرف کودهای بیولوژیک عصاره جلبک‌دریایی و اسید‌آمینه گلایسین در منطقه اهواز. مجموعه مقالات ششمین همایش ملی ایده‌های نو در کشاورزی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان. 7-1.
عربلو، م.، ایمانی، ع.، رسولی، م. و شاهمرادی، م. 1393. اثر محلول‌پاشی برگی با کلات‌کلسیم و اسیدهای ‌آمینه بر وضعیت تغذیه‌ای، کلروفیل و سطح برگ سیب رقم گلدن دلیشز و گرانی‌اسمیت. مجله دانش نوین کشاورزی پایدار، 10 (2): 43-52.
محمودی، ح. و علیزاده، خ. 1393. ﺗأﺛﯿﺮ ﮐﺎرﺑﺮد اﺳﯿﺪﻫﺎی‌آﻣﯿﻨﻪ آزاد ﺑﺮ ﻋﻤﻠﮑﺮد ﮐﻤﯽ و ﮐﯿﻔﯽ ماشک رﻗﻢ ﮔﻞﺳﻔﯿﺪ (Vicia panonica) در شرایط دیم. نشریه زراعت دیم ایران، 2 (2): 115-119.
نجفی، م. 1395. بررسی اثر اسید هیومیک و اسید فولویک و اسیدآمینه به‌صورت کود آبیاری برروی صفات کمی و کیفی خیار سوپر دامینوس تحت تنش خشکی. پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد دانشگاه فردوسی مشهد. 118صفحه.
Al-Said, M. A. and Kamal, A. M. 2008. Effect of folair spray with folic acid and some amino acids and some amino acids on flowering yield and quality of sweet pepper. Journal of Agricultural Sciences Mansoura University, 33 (10): 7403-7412.
Ashraf, M. and Foolad, M. R. 2007. Roles of glycine betaine and proline in improving plant abiotic stress resistance. Environmental and Experimental Botany, 59: 206-216.
Blunden, G., Jenkins, T. and Liu, Y. W. 1997. Enhanced leaf chlorophyll levels in plants treated with seaweed extract. Journal of Applied Phycology, 8: 535-543.
Cao, J. X., Peng, Z. P., Huang, J. C., Yu, J. H., Li, W. N., Yang, L. X. and Lin, Z. J. 2010. Effect of foliar application of amino acid on yield and quality of flowering Chinese cabbage. Chinese Agriculture Science Bulletin, 26: 162-165.
Cerdana, M., Snchez-Snchez, A., Oliver, M., Jurez, M. and Snchez-Andreu, J. J. 2009. Effect of foliar and root applications of amino acids on iron uptake by tomato plants. Acta Hortulture, 830: 481-488.
Cha-um, S., Supaibulwatana, K. and Kirdmanee, C. 2006. Water relation, photosynthetic ability and growth of Thai Jasmine rice (Oryza sativa L. sp. indica cv. KDML 105) to salt stress by application of exogenous glycinebetaine and choline. Journal of Agronomy and Crop Science, 192: 25-36.
Crisan, S., Campeanu, G. and Halmagean, L. 2008. Study of Momordica charantia L. species grown on the specific conditions of Romania’s western part. Journal of Vegetable Growing, 32: 425-428.
Dakora, F. D. and Phillips, D. A. 2002. Root exudates as mediators of mineral acquisition in low-nutrient environments. Plant and Soil, 245: 35-47.
El-Naggar, A. H. 2009. Response of Dianthus caryophyllus L. plants to foliar nutrition. World Journal of Agricultural Sciences, 5: 622-630.
Faten, S. A., Shaheen, A. M., Ahmed, A. A. and Mahmoud, A. R. 2010. Effect of foliar application of amino acids as antioxidants on growth, yield and characteristics of Squash. Research Journal of Agriculture and Biological Science, 6: 583-588.
Franco, J. A., Banon, S. and Madrid, R. 1994. Effects of a protein hydrolysate applied by fertigation on the effectiveness of calcium as a corrector of blossom-end rot in tomato cultivated under saline conditions. Scientia Horticulturea, 57: 283-292.
Gadallah, M. A. A. 2000. Effects of acid mist and ascorbic acid treatment on the growth, stability of leaf membranes, chlorophyll content and some mineral elements of Carthamus tinctorius, the safflower. Water, Air and Soil Pollution, 118: 311-327.
Harinantenaina, L., Tanaka, M. and Takaoka, S. 2006. Momordica charantia constituents and antidiabetic screening of the isolated major compounds. Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 54: 1017-1021.
Heidari, M. and Mobasri-Moghadam, M. 2012. Effect of rate and time of nitrogen application on fruit yield and accumulation of nutrient elements in Momordica charantia. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 11: 129-133.
Hounsome, N., Hounsome, B., Tomos, D. and Edwards-Jones, G. J. 2008. Plant metabolites and nutritional quality of vegetables. Food Science, 73 (4): 48-65.
Islam, M. M., Hoque, M. A., Okuma, E., Banu, M. N. A., Shimoishi, Y., Nakamura, Y. and Murata, Y. 2009. Exogenous proline and glycinebetaine increase antioxidant enzyme activities and confer tolerance to cadmium stress in cultured tobacco cells. Journal Plant Physiology, 166: 1587-1597.
Koukounaras, A., Tsouvaltzis, P. and Siomos, A. S. 2013. Effect of root and foliar application of amino acids on the growth and yield of greenhouse tomato in different fertilization levels. Journal of Food Agriculture and Environment, 11 (2): 644-648.
Liu, X. Q., Ko, K.Y., Kim, S. H. and Lee, K. S. 2008. Effect of amino acid fertilization on nitrate assimilation of leafy radish and soil chemical properties in high nitrate soil. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 39: 269-281.
Lopez, C. M. L., Takahashi, H. and Yamazaki, S. 2002. Plant-water relations of kidney bean plants treated with NaCl and foliarly applied glycinebetaine of kidney bean plants treated with NaCl and foliarly applied glycinebetaine. Journal of Agronomy and Crop Science, 188: 73-80.
Mickelbart, M., Chapman, P. and Collier-Christian, L. 2006. Endogenous levels and exogenous application of glycinebetaine to grapvines. Scientia Horticulturae, 111: 7-16.
Papageorgiou, G. C. and Murata, N. 1995. The unusually strong stabilizing effects of glycine betaine on the structure and function of the oxygen-evolving photosystem II complex. Photosynthesis Research, 44: 243-252.
Tori-Hudson, N. 2007. Bitter melon: a review of its indications, efficacy, and safety. American Journal of Health-System Pharmacy, 60: 356-359.
Walton, G., Medham, N., Robertson, M. and Potter, T. 2002. Phenology, physiology and agronomy. Australian Journal of Agricultural Research, 59: 1425-1439.
Zhang, F. Q., Zhang, H. X., Wang, G. P., Xu, L. L. and Shen, Z. G. 2009. Cadmium induced accumulation of hydrogen peroxide in the leaf apoplast of phaseolus aureusand Vicia sativa and the roles of different antioxidant enzymes. Journal of Hazardous Materials, 168: 76-84.
Zhang, Q. and Rue, K. 2012. Glycinebetaine seed priming improved osmotic and salinity tolerance in turf grasses. Horticultural Science, 47: 1171-1174.