اثر کم آبیاری و هیومیک اسید بر رشد، عملکرد و پوسیدگی گلگاه در گوجه‌فرنگی گلخانه‌ای

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

2 دانشجوی کارشناسی، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

به‌منظور بررسی تأثیر هیومیک اسید بر خصوصیات رشدی گوجه‌فرنگی در شرایط کم آبیاری، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کاملاً تصادفی و با سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارها شامل شاهد، آبیاری در حد ظرفیت مزرعه (FC)، آبیاری به‌صورت آبیاری به‌صورت دوسوم ظرفیت مزرعه (2/3 FC) و نصف ظرفیت مزرعه (1/2 FC) و سه سطح هیومیک اسید (صفر، 1000 و 2000 میلی‌گرم بر لیتر به‌صورت کودآبیاری) اعمال گردید. نتایج نشان داد شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ، وزن‌تر شاخساره، وزن‌تر و خشک‌ریشه، فتوسنتز، تعداد کل میوه و وزن‌تر میوه با کاهش آبیاری کاهش یافت. میزان نشت یونی، قند میوه و درصد پوسیدگی میوه با تیمار کم آبیاری افزایش معنی­داری نسبت به شاهد نشان داد. کم‌ترین کاهش وزن‌تر شاخساره در تیمار ppm2000× 2/3FC هیومیک اسید  به میزان 10 درصد نسبت به شاهد دیده شد. وزن‌تر ریشه در تیمار ppm2000 هیومیک اسید نسبت به شاهد در تمام سطوح آبیاری کاهش یافت و وزن خشک‌ریشه بدون استفاده از هیومیک اسید در هر دو تیمار آبیاری کاهش یافت. وزن‌تر میوه در 1/2FC و ppm2000 هیومیک­اسید کاهش یافت و وزن­خشک میوه در تیمار 1/2FC و کلیه سطوح هیومیک اسید کاهش یافت. محتوای نسبی آب برگ با کاهش آبیاری در کلیه تیمارهای هیومیک اسید نسبت به FC کاهش و نشت یونی افزایش داشت. تعداد میوه سبز در تیمار 1/2FC و صفر و ppm2000 هیومیک اسید کاهش یافت. تعداد میوه با عارضه پوسیدگی گلگاه در تیمار 1/2FC در کلیه غلظت‌های هیومیک اسید افزایش یافت و در سایر تیمارها کم‌تر بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Deficit Irrigation and Humic Acid on Growth, Yield and Blossom End Rot of Greenhouse Tomatoes

نویسندگان [English]

  • Maryam Haghighi 1
  • Elham Kazemi 2
1 Associate Professor, Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
2 BSc Student, Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
چکیده [English]

In order to investigate the effect of humic acid on growth characteristics of tomato under deficit irrigation conditions, a factorial experiment was conducted in a CRB design with three replications. Factors included irrigation at field capacity (FC), irrigation in half of the field capacity (1/2FC) and irrigation in two-thirds field capacity (2/3FC) and three levels of humic acid (0, 1000 and 2000 mg/L) was applied. The results showed that chlorophyll index, relative water content of leaf, shoot weight, root dry and fresh weight, photosynthesis, total fruit and fruit weight decreased with irrigation reduction. The level of ion leakage, fruit TSS and percentage of fruit rot in low irrigation treatments showed a significant increase compared to control.The lowest shoot loss was observed in the treatment of 2000 ppm × 2/3FC humic acid at 10% relative to control. Root weights in the 2000 ppm humic acid treatment decreased at all irrigation levels and dry weight without using humic acid decreased in both irrigation treatments. Fresh weight of fruits decreased by 1/2FC and 2000 ppm of humic acid, and the dry weight of fruit was decreased in 1/2FC and all humic acid levels. RWC of leaves decreased with reduction of irrigation in all humic acid treatments compared to FC and ion leakage increased. The number of green fruits decreased by 1/2FC with zero and 2000ppm humicacid.The number of fruit with the blossom end rot in 1/2FC treatment increased in all humic acid concentrations and was lower in other treatments.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Drought stress
  • Photosynthesis
  • Flied capacity
  • Fruit
حقیقی، م. و بهبودیان، ح. 1390. تغییرات پتانسیل آب و خاصیت تنظیم اسمزی گیاه گوجه‌فرنگی تحت تیمار خشک شدن موضعی ریشه (PRD). مجله به‌زراعی کشاورزی، 13 (1): 1-8.
رحیمی‌زاده، م.، کاشانی، ع.، زارع فیض‌آبادی، ا.، مدنی، ح. و سلطانی، ا. 1389. تأثیر کودهای ریزمغذی بر عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان تحت شرایط تنش خشکی. مجله الکترونیک تولید گیاهان زراعی، 3 (1): 57-72.
رهبریان، پ.، افشارمنش، غ. و شیرزادی، م. ح. 1388. اثر کم آبیاری و کود دامی بر محتوای نسبی آب و پایداری غشاء سلولی در بادرشبی (Draco cephalummol davica). اکولوژی گیاه، 2 (1): 13-19.
فهیمی، ف.، سوری، م. ک. و یعقوبی، ف. 1395. بررسی رشد و نمو خیار گلخانه‌­ای تحت تاثیر کاربرد برگی کودهای بیومین و هیومی فولین در مقایسه با کاربرد خاکی آن‌ها و کود NPK. علوم و فنون کشت­‌های گلخانه‌­ای. 25 (7): 143-151.
ناسوتی میاندوآب، ر.، سماوات، س. و تهرانی، م. م. 1389. خواص کود اسید هیومیک بر گیاه و خاک. کشاورزی و غذا، 101: 53-55.
Alizadeh, A. 2005. Water, Soil and Plant Relationship (Fifth edition). Imam Reza University Press, 254 pp.
Abdel-Mawgoud, A. M. R., El-Greadly, N. H. M., Helmy, Y. I. and Singer, S. M. 2007. Responses of tomato plants to different rates of humic based Fertilizer and NPK Fertilization. Journal of Applied Sciences Research, 3 (2): 169-174.
Adam, P. and Ho, L. C. 1992. The susceptibility of modern tomato cultivars to blossom end rot in relation to salinity. Journal of Horticultural Science, 67: 827-839.
Albayrak, S. and Camas, N. 2005. Effects of different levels and application times of humic acid onroot and leaf yield and yield components of forage turnip (Brassica rapa L.). Journal of Agronomy, 4 (2): 130-133.
Astaraei, A. R. and Ivani, R. 2008. Efect of organic sources as foliar spray and root media on nutrition if cowpea plant. American-Eurasian Journal of Agricultural and Environmental Sciences, 3: 352-356.
Aslani, M. and Souri, M. K. 2018. Beneficial effects of foliar application of organic chelate fertilizers on French bean production under field conditions in a calcareous soil. Advances in Horticultural Science, 32 (2): 265-272.
Cornic, G. and Fresneau, C. 2002. Photosynthetic carbon reduction and carbon oxidation cycles are the main electron sinks for Photosystem II activity during a mild drought. Annals of Botany, 89: 887-894.
De Capdeville, G., Maffia, L. A., Finger, F. L.and Batista, U. G. 2005. Pre-harvest calcium sulfate applications affect vase life and severity of gray mold in cut roses. Scientia Horticulturae, 103 (3): 329-338.
Dorji, K., Behboudian, M. H. and Zeghbe, J. A. 2005. Water relation growth, yield and fruit quality of hot pepper under deficit irrigation and partial rootzoone drying. Scientia Horticulturae, 104: 137-149.
Goldhamer, D. A., Salinas, C., Sirsosto, C., Day, K. R., Soler, M. and Mariana, M. 2002. Effect of regulated deficit irrigation and partial rootzoone drying on late harvest peach tree performance. Acta Horticulturae, 592: 343-350.
Gross, K., Watada, A. E., Kang, M. S., Kim, S. D. and Lee, S. W. 1986. Biochemical change associate with the ripening of hot pepper fruit. Plant Physiology, 66: 31-36.
Hemantaranjan, A. and Gray, O. K. 1988. Iron and zinc nutrition of corn in a calcareous soil. Journal of Plant Nutrition, 18: 2271-22261.
Horrocks, R. L. 1964. Wax and water vapor permeability of apple cuticle. Nature, 203 (4944): 547.
Kang, S., Hu, X., Goodwin, I. and Jerie, P. 2002. Soil water distribution, water use and yield response to partial rootzoone drying under shallow groundwater table condition in the pear orchard. Scientia Horticulturae, 92: 277-291.
Karakurt, Y., Unlu, H. and Padem, H. 2009. The influence of foliar and soil fertilization humic acid on yield and quality of pepper. Acta Agriculturae Scandinavica Section B-Soil and Plant Science, 59 (3): 233-237.
Katerji, M., Mastorilli, M. and Hamedi, A. 1993. Effect of water stress on the different growth stages on pepper yield. Acta Horticulturae, 355: 165-171.
Loveys, B. R., Dry, P. R., Stoll, M. and McCarthy, M. G. 2000. Using plant physiology to improve the water use efficiency of horticultural crops. Acta Horticulturae, 537: 187-197.
Lutts, S., Kinetand, J. M. and Bouharmont, J. 1996. NaCl-induced senescence in leaves of rice (Oryza sativa L.) cultivars differing in salinity resistance. Annals of Botany, 78: 389-398.
Nagananda, G. S., Das, A., Bhattacharya, S. and Kalpana, T. 2010. In vitro studies on the effects of biofertilizers (Azotobacter and Rhizobium) on seed germination and development of Trigonella foenumgraecum L. using a novelglass marble containing liquid medium. International Journal of Botany, 6: 394-403.
Neri, D., Lodolini, E. M., Savini, G., Sabbatici, P., Bonanomi, G. and Zucconi, F. 2002. Foliarapplication of humic acids on strawberry. Acta Horticulturae, 594: 297-302.
Norman, Q., Clive, A., Edwards, A., Stephen, L. and Byrne, R. 2006. Effects of humic acids from vermicomposts on plant growth. The European Journal of Soil Biology, 42: 65-69.
Padem, H., Ocal, A. and Alan, R. 1997. Effect of humic acid added foliar fertilizer on quality and nutrient content of eggplant and pepper seedlings. International Symposium Greenhouse Management for Better Yield and Quality in Mild Winter Climates, 491: 241-246.
Pena-Mendez, E. M., Havel, J. and Patocka, J. 2005.Humic substances compounds of still unknownstructure: applications in agriculture, industry, environment, and biomedicine. Journal of Applied Biomedicine, 3: 13-24.
Radpour, S., Sohani, A. and Roostanezhad, M. R. 2007. Effects of organic and inorganic elements on the quantitative characteristics of tomato cultivars Mobil. In: First Congress of Tomato ProcessingTechnologies. Mashhad, Iran. 16 February.
Raeisi, M., Babaie, Z. and Palashi, M. 2014. Effect of chemical fertilizers and bio-stimulators containing amino acid on quality and quantitative and qualitative characteristics of tomato (Lycopersicum esculentum) var. Cal.j. International Journal of Biosciences, 4 (1): 425-431.
Ritchie, S. W., Nguyen, H. T. and Holaday, A. S. 1990. Leaf water content and gas exchange parametersof two wheat genotypes differing in drought resistance. Crop Science, 30: 105-111.
Sabzevari, S. and Khazaei, H. 2009. Effect of solution spyraying (foliar) of various amounts of humic acid on grwoth specifications, performance and components of yield of wheat with Pishtaz cultivar. Agriculture Ecosystems and Environment, 1 (2): 53-63.
Schmidt, R. E. andZhang, X. 1998. How humic substances help turfgrass grow. Golf Course Management. Pp. 65-68.
Serrano, M., Martinez-Madrid, M. C., Riquelme, F. and Romojaro, F. 1995. Endogenous level of poly amines and absesic acid in pepper fruit during growth and ripening. Plant Physiology, 95: 73-76.
Shiferaw, B. and Baker, D. A. 1996. An evaluation of drought screening techniques for Eragrostistef. Tropical Science, 36: 74-85.
Tahi, H. S., Wahbi, C. E. L., Modafar, A., Aganchich, R. and Serra, A. 2008. Changes in antioxidant activities and phenol content in tomato plants subjected to partial root drying and regulated deficit irrigation. Plant Biosystems, 142: 550-562.
Villavicencio, L. E., Blankenship, S. M., Sanders, D. C. and Swallow, W. H. 2001. Ethylene and carbon dioxide concentration in attached fruits of pepper cultivars during ripening. Scientia Horticulturae, 91: 24-71.
Xudan, X. 1986. The effect of foliar application of fulvic acid on water use, nutrient uptake and wheat yield. Australian Journal of Agricultural Research, 37 (4): 343-350.
Young, T. E., Juvic, J. A. and Sollivan, J. G. 1993. Accumulation of the component of total solids in repining fruit of tomato. Journal of the American Society for Horticultural Science, 118: 268-292.
Zeghbe, J. A., Behboudian, M. H., Lang, A. and Clothier, B. E. 2007. Reduced irrigation maintains photosynthesis, growth yield and fruit quality in Pacific Rose apple. Journal of Sustainable Agriculture, 30 (2): 125-136.
Zeghbe, J. A., Behboudian, M. H., Lang, A. and Clothier, B. E. 2004. Partial rootzoone drying is feasible option for irrigation processing tomatoes. Agricultural Water Management, 68: 195-206.
Zeghbe, J. A., Behboudian, M. H., Lang, A. and Clothier, B. E. 2003. Water relation, growth and yield of processing tomato under partial rootzoone drying. Journal of Vegetable Crop Production, 9 (2): 31-40.