تأثیر پیوند و تنش دمایی بر شاخص‌های رشدی و فیزیولوژیکی خیار پیوندی بر کدو حلوایی و مسمایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

2 استادیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

3 استادیار، بخش باغبانی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

جهت بررسی اثر پیوند خیار (Super daminos Cucumis sativus var.) بر روی پایه‌های کدوی حلوایی توده اصفهان (Cucurbita moschata var. Isfahan) (Ri) و کدوی مسمایی (Cucurbita pepo) (Rm) و مقایسه آن با خیار غیرپیوندی (Rn) و پیوند خیار روی خیار (خودی) (Rc) به‌عنوان شاهد، آزمایشی به‌صورت آزمایش مرکب در مکان در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو تیمار دمای مطلوب رشد خیار (2±27 درجه سانتی‌گراد) و دمای کمینه رشد خیار (2±15 درجه سانتی‌گراد) به‌ترتیب به‌عنوان شاهد و تنش دمایی پایین با چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. نتایج پژوهش نشان داد که وزن‌خشک شاخساره در اثر تنش دمایی به‌طور معنی‌داری کاهش یافت و پیوند بر پایه کدو حلوایی و مسمایی باعث افزایش معنی‌داری وزن‌خشک شاخساره تحت تنش دمایی شد. پیوند بر پایه کدو حلوایی و پایه خودی باعث افزایش میزان کلروفیل در شرایط بدون تنش نسبت به سایر تیمارها شد. در شرایط تنش دمای پایین پیوند خیار بر پایه کدو مسمایی باعث افزایش معنی‌دار فتوسنتز نسبت به تیمار غیرپیوندی، پایه خودی و پیوند بر پایه مسمایی شد. هدایت مزوفیلی در اثر تنش دمایی به‌طور معنی‌داری کاهش یافت و پیوند بر پایه مسمایی باعث افزایش جزئی در هدایت مزوفیلی شد. به‌طور‌کلی پایه کدو بومی اصفهان با بهبود برخی فاکتورهای رشدی و فیزیولوژیکی تحمل خیار را به تنش دمایی نسبت به گیاهان غیرپیوندی افزایش داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The Effect of Grafting and Temperature Stress on Growth and Physiological Characteristics of Cucumber plants Grafted on Cucurbita moschata and Cucurbita pepo

نویسندگان [English]

  • Saber Mohammadnia 1
  • Maryam Haghighi 2
  • Ali Farhadi 3
1 MSc Student, Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
2 Assistant Professor, Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
3 Assistant Professor, Department of Horticulture, Isfahan Research Center of Agriculture and Natural Resources, Isfahan, Iran
چکیده [English]

To evaluate the effect of grafting cucumber (Cucumis sativus var. Super daminos) on Cucurbita moschata collected in Isfahan and Cucurbita pepo on plant growth and physiology, comparing with self-grafted and non-garfted as a control an experiment was designed. The experiment based on carried out as a compound experiment based on a completely randomized design (CRD) with 4 replications. Treatments were temperature included optimum temperature (27±2) and cold temperature (12±2) on cucumber (Cucumis sativus var. Super daminos) in the greenhouse of Isfahan University of Technology. Results were shown that the dry weight of the shoot decreased with temperature stress and grafting on C. moschata and C. pepo (Isfahan) enhance the dry weight of the shoot under stress. Grafting on Isfahan rootstock and self-grafted cucumber increased chlorophyll content compare with other treatments in optimum condition. Grafted cucumber on C. pepo (Isfahan) increased photosynthesis compare with other treatments in stress conditions. Mesophyll conductance decreased in stress temperature and grafting on C. pepo (Isfahan) improved it. Generally, grafting on C. pepo (Isfahan) with improving some growth and physiological characteristics of cucumber increased it tolerate to low temperature compare with non-grafted plants.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Photosynthesis
  • Fruit
  • Phenol
  • Antioxidant
  • Root
اکبری چشمه­منش، ع.، کاشی، ع. و خصوصی، م. 1380. اثر پیوند دو رقم خیار گلخانه­ای ویلمورین و رویال 24189 بر روی پایه کدوی برگ‌انجیری. دانشگاه تربیت مدرس. تهران. پایان­نامه کارشناسی ارشد، 152 صفحه.
پوستچی، ا. 1379. خیار و کشت آن. انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران، 100 صفحه.
صالحی محمدی، ر.، کاشی، ع. ک. و لسانی، ح. 1383. اثرهای پایه­های مختلف کدو بر رشد و عملکرد خیار گلخانه‌ای رقم سلطان، علوم و فنون باغبانی ایران، 5 (1): 59-66.
کاشی، ع. ک.، صالحی محمدی، ر. و جوانپور هروی، ر. 1387. فناوری پیوند در پرورش و تولید سبزی­ها. انتشارات دانشگاه تهران. 212 صفحه.
کلانتر، م.، خلیقی، ا.، حسن‌پور، ا. و تفضلی، ع. 1387. بررسی اثر اکسین، اتفن و سیستم کاشت بر صفات کمی خیار هیبرید (F1) ملیتا رقم Cucumis sativus cv. Melita، پژوهش در علوم کشاورزی، 4 (2): 214-224.
مسیحا، س.، منصوری گرگر، غ. و ولی­زاده، م. 1378. مقایسه ویژگی­های زراعی خیارگلخانه­ای پیوند شده بر روی پایه کدو Cucurbita ficifolia Bouche، علوم و فنون باغبانی ایران، 9: 11-19.
میرمحمدی­‌میبدی، ع. و قره­یاضی، ب. 1381. جنبه‌­های فیزیولوژیک و به‌نژادی تنش شوری گیاهان. انتشارات گلبن، 247 صفحه.
میرمحمدی­‌میبدی، ع. و ترکش اصفهانی، س. 1383. مدیریت تنش­‌های سرما و یخ‌­زدگی گیاهان زراعـی. انتشـارات جهـاد دانشـگاهی واحـد اصفهان، 336 صفحه.
Allen, D. J. and Ort, D. R. 2001. Impact of chilling temperature on photosynthesis in warm climate plants, Journal of Trends in Plant Science, 6: 36-42.
Berova, M., Zlatev, Z. and Stoeva, N. 2002. Effect of paclobutrazol on wheat seedling under low temperature stress, Bulgarian Journal of Plant Physiology, 28 (1-2): 75-84.
Chouka, A. S. and Jebari, H. 1999. Effect of grafting on watermelon vegetative and root development, production and fruit quality, Journal of Acta Horticulturae, 492: 85-93.
FAO. 2006. Statistics projects [onlion]. http://faostat.fao.org/faostat/.
Fisher, R. A., Rees, D. Sayre, K. D. Lu, Z. M. Candon, A. G. and A. L. Saavedra. 1998. Wheat yield progress associated with higher stomatal conductance and photosynthetic rate, and cooler canopies. Journal of Crop Science, 38: 1467-1475.
Flexas, J., Badgerm M., Chow, W. S. Medrano, H. and Osmond, C. B. 1999. Analysis of the relative increase in photosynthetic O2 uptake when photosynthesis in grapevine leaves is inhibited following low night temperatures and/or water stress, Journal of Plant Physiology, 121: 675-684.
Hutchison, R. S., Groom, Q. and Ort, D. R. 2000. Differential effects of chilling-induced photo oxidation on the redox regulation of photosynthetic enzymes, Journal of Biochemistry, 39: 6679-6688.
Lee, S. H., Chung, G. C. and Steudle, E. 2005b. Low temperature and mechanical stresses differently gate aquaporin of root cortical cells of chilling-sensitive cucumber and -resistant fig leaf gourd, Plant, Cell and Environment, 28: 1191-1202.
Mellerd, A. and Mcwilliam, J. R. 1968. Studies on a maize mutant sensitive to low temperature, Plant Physiology, 43: 1967.
Miao, M. M., Xu, X. F., Chen, X. H., Xue, L. B. and Cao, B. S. 2007. Cucumber carbohydrate metabolism and translocation under chilling night temperature, Journal of Plant Physiology, 164: 621-628.
Raeisi, M., Babaie, Z. and Palashi, M. 2014. Effect of chemical fertilizers and bio-stimulators containing amino acid on quality and quantitative and qualitative characteristics of tomato (Lycopersicum esculentum var. Calj). International Journal of Biosciences, 4 (1): 425-431.
Salehi, R., Casi, A., Lee, J. M., Cabalar, M., Delshad, M., Lee, S. G. and Huh, Y. C. 2010. Leaf gas exchange and mineral ion composition in xylem sap of Iranian melon affected by rootstocks and training methods, Journal of Horticultural Science, 45: 766-770.
Seppanen, M. M. 2000. Characterize of freezing tolerance in Solanum commersonii (dun.) with special reference of the relationship between and oxidative stress, University of Helsinki Department of Production Section of Crop Husbandry, 56: 4-44.
Sing, R. P., Chidambara Murthy, K. N. and Jayaprakash, G. K. 2002. Studies on the antioxidant activity of pomegranate peel and seed extracts using in vitro models. The Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50: 81-86.
Sopher, C. R., Krol, M., Huner, N. P., Moor, A. E. and Fletcher, R. A. 1999. Chloroplastic changes associated with paclobutrazol–induced stress protection in maize seedling, Canadian Journal Botany, 77: 297-290.
Shetty, N. V. and Wehner, T. C. 2002. Screening the cucumber germ plasm collection for fruit yield and quality. Journal of Crop Science, 42: 2174-2183.
Traka-Mavrona, E., Koutsika-Sotiriou, M. and Pritsa, T. 2000. Response of squash (Cucurbita spp.) as rootstock for melon (Cucumis melo L.), Journal of Scientia Horticulturae, 83: 353-362.
Wittwer, S. H. and Honma, S. 1999. Greenhouse Tomatoes, Lettuces and Cucumber. Michigan State University Press, USA, 536p.
Yan, Q., Zeng-qiang, D., Jing-dong, M., Xun, L. and Fei, D. 2013. Low root zone temperature limits nutrient effects on cucumber seedling growth and induces adversity physiological response, Journal of Integrative Agriculture, 12 (8): 1450-1460.
Yu, L., Haley, S., Perret, J., Harris, M., Wison, J. and Qian, M. 2002. Free radical scavenging properties of wheat extracts. Agricultural and Food Chemistry, 50: 1619-1624.