بررسی اثر شوری و اسید سالیسیلیک روی برخی پاسخ‌های مورفولوژیکی، بیوشیمیایی و میزان اسانس در گیاه دارویی نعنا فلفلی (Mentha piperita L.)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

2 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

3 استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

4 دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

با توجه به نقش اسید سالیسیلیک در ایجاد مقاومت به تنش‌های محیطی، این پژوهش در دانشگاه فردوسی مشهد به‌منظور ارزیابی اثر این ترکیب در شرایط آبیاری با آب‌شور بر روی گیاه دارویی نعنا فلفلی انجام شد. در این آزمایش گلدانی، اثر اسید سالیسیلیک در پنج غلظت (0 (صفر)، 5، 10، 50، 100 پی‌پی‌ام) و شوری (کلرید سدیم) در سه غلظت (0 (صفر)، 75، 125 میلی‌مولار)، در یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 15 تیمار و 3 تکرار موردبررسی قرار گرفت. بررسی اثر ساده شوری نشان داد که با افزایش شوری، میزان آنتوسیانین و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی افزایش یافت. این در حالی‌ بود که تعداد روز تا گل‌دهی، ارتفاع ساقه، تعداد شاخه‌های جانبی، سطح برگ، وزن خشک بخش هوایی، و نسبت برگ به ساقه به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. اثر ساده شوری هم‌چنین باعث کاهش درصد و عملکرد اسانس گردید. بین غلظت­های مختلف اسید سالیسیلیک و شوری برهم‌کنش معنی‌داری از نظر تأثیر بر تعداد شاخه‌های فرعی، وزن خشک بخش زیرزمینی، وزن خشک بخش هوایی، نسبت ریشه به اندام هوایی و درصد اسانس مشاهده شد. هم‌چنین، اثر ساده تیمار اسید سالیسیلیک بر تأخیر گل‌دهی و کاهش ارتفاع بوته معنی‌داری بود. تیمار اسید سالیسیلیک باعث کاهش درصد اسانس گردید. این در حالی بود که این تیمار توانست از کاهش عملکرد اسانس به‌طور معنی‌داری جلوگیری کند. از این‌رو، تیمار اسید سالیسیلیک توانست اثرات احتمالی منفی حاصل از تنش شوری را کاهش دهد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of Salinity and Salicylic Acid on Some Morphological, Biochemical Responses and Essential Oil Content of Peppermint (Mentha piperita L.)

نویسندگان [English]

  • َAttieh Saedei 1
  • Giti Hassanpourfard 2
  • Majid Azizi 3
  • Hossein Arouee 4
1 MSc Graduate, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
2 MSc Student, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
3 Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
4 Associate Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
چکیده [English]

Due to the role of salicylic acid in resistance to environmental stresses, this study was conducted at Ferdowsi University of Mashhad to evaluate the effect of this compound under saline condition on peppermint. In a pot experiment, the effect of salicylic acid at five concentrations (0, 5, 10, 50, 100 ppm) and salinity (sodium chloride) at three concentrations (0, 75, 125 mM), in a factorial experiment based on Completely Randomized Design with 15 treatments and three replications was evaluated. The simple effect of salinity showed that with increasing salinity, anthocyanin content and antioxidant capacity increased. This was while the number of days to flowering, plant height, number of lateral branches, leaf area, aerial part dry weight, and leaf to stem ratio decreased significantly. The simple effect of salinity also reduced the percentage and yield of essential oil. Significant interaction was observed between different concentrations of salicylic acid and salinity in terms of the effect on the number of lateral branches, dry weight of underground and aerial part, root to shoot ratio and percentage of essential oil. Also, the simple effect of salicylic acid treatment on delay flowering and reduction of plant height was significant. Salicylic acid treatment reduced the percentage of essential oil. However, this treatment was able to prevent a reduction in essential oil yield significantly. Therefore, salicylic acid treatment was able to reduce the possible negative effects of salinity stress.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Anthocyanins
  • Salinity
  • Antioxidant activity
  • Mentha piperita