اثر سطوح مختلف مولیبدن و نیتروژن بر برخی از خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی اسفناج

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

2 استاد گروه علوم باغبانی، دانشگاه بوعلی سینا

3 استادیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

10.22084/ppt.2024.28466.2108

چکیده

تجمع نیترات یک مشکل شایع در اغلب سبزی‌های برگی است و هنگامی اتفاق می‌افتد که میزان جذب نیترات از میزان مصرف آن توسط گیاه فراتر رود. این مطالعه به‌‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار انجام گردید. فاکتور اول شامل افزودن نیترات (نیترات کلسیم) به محلول استاندارد هوگلند در سه سطح صفر، 10 و 20 درصد و فاکتور دوم افزودن غلظت مختلف مولیبدن از نمک مولیبدات سدیم در چهار سطح صفر، 5/0، 5/1 و 3 میکرومولار بود. صفات اندازه‌گیری شده شامل برخی ویژگی‌های رشدی، فنل و فلاونوئید کل، اسیدآسکوربیک، نیترات برگ اسفناج بودند. با توجه به نتایج به‌دست آمده، وزن تر و خشک برگ، وزن خشک ریشه و درصد ماده خشک به ازای افزایش غلظت نیترات کلسیم تا 20 درصد و کاربرد مولیبدن تا 3 میکرومولار در محلول غذایی افزایش یافتند. کاربرد همزمان مولیبدن و نیتروژن اثر معنی‌داری روی صفات فنل کل، فلاونوئید کل و اسیدآسکوربیک نداشت و بیش‌ترین میزان صفات مذکور در مولیبدن 3 میکرومولار مشاهده گردید. بیش‌ترین میزان نیترات برگ (4/3247 میلی‌گرم در کیلوگرم وزن تر) در تیمار 20 درصد نیترات اضافی همراه با مولیبدن شاهد مشاهده گردید. براساس نتایج حاصل، کاربرد مولیبدن در محلول غذایی اثر کاهنده روی تجمع نیترات در برگ اسفناج داشت، بنابراین افزودن 3 میکرومولار مولیبدات سدیم به محلول غذایی هوگلند در سیستم هیدروپونیک برای تولید اسفناج جهت حصول حداکثری میزان ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و حداقل میزان انباشت نیترات توصیه می‌گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effect of different levels of molybdenum and nitrogen on some morphophysiological characteristics of spinach

نویسندگان [English]

  • Leila Mafton, 1
  • Mahmood Esna-Ashari 2
  • masoomeh amerian 3
1 Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
2 Professor of Hoticultural Sciences, Bu-Ali Sina University
3 Assistant Professor, Plant Production and Genetics Department, Faculty of Science and Agriculture Engineering, Razi University, Kermanshah, Iran
چکیده [English]

Nitrate accumulation is a common problem in most leafy vegetables and it happens when the amount of nitrate absorption exceeds the amount consumed by the plant. This study was conducted as a factorial experiment in the form of a completely randomized design and in three replications. The first factor included adding nitrate (calcium nitrate) to Hoagland's standard solution at three levels of 0, 10 and 20%, and the second factor was adding different concentrations of molybdenum from sodium molybdate salt at four levels of 0, 0.5, 1.5 and 3 µM. The measured traits included traits of some growth characteristics, total phenol and flavonoids, ascorbic acid, spinach leaf nitrate. According to the obtained results, fresh and dry weight of leaf, dry weight of root and percentage of dry matter increased by increasing calcium nitrate concentration up to 20% and molybdenum application up to 3µM in nutrient solution. The simultaneous application of molybdenum and nitrogen had no significant effect on total phenolic, flavonoid and ascorbic acid traits, and the highest amount of these traits was observed in 3µM molybdenum. The highest amount of leaf nitrate (3247.4 mgkg-1FW) was observed in the treatment of 20% additional nitrate along with molybdenum. Based on the results, the use of molybdenum in nutrient solution had a reducing effect on nitrate accumulation in spinach leaf, therefore adding 3µM sodium molybdate to Hoagland nutrient solution in hydroponic system for spinach production is recommended to obtain the maximum amount of antioxidant compounds and the minimum amount of nitrate accumulation.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ascorbic acid
  • Calcium nitrate
  • Total flavonoid
  • Total phenol
  • Sodium molybdate