مطالعه اثر پایه بر میزان هسپریدین و نارینجین میوه پنج رقم تجاری نارنگی

نوع مقاله : مقاله علمی-پژوهشی

نویسندگان

1 فارغ التحصیل کارشناسی‌ارشد گیاهان داروئی دانشگاه آزاداسلامی واحد ساوه، ساوه

2 استادیار گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان، گرگان

3 عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات مرکبات کشور، رامسر

4 کارشناس آزمایشگاه مرکزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان

چکیده

به‌منظور بررسی اثر پایه بر ترکیبات فلاونوئیدی (هسپریدین و نارینجین) آزمایشی در سال زراعی 89-90 در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار با استفاده از میوه‌های نارنگی پیج روی هشت پایه(نارنج، یوزو، بکرائی، شانگشا، سیتروملو، کلئوپاترا، پونسیروس و ترویر سیترنج) انجام شد. در آزمایش دیگر هسپریدین و نارینجین میوه ارقام نارنگی انشو، کلمانتین، بم، دنسی و مینئولاتانجلوی پیوند شده بر روی پایه سیترنج مورد بررسی قرار گرفت. در بررسی اثرپایه بر کیفیت نارنگی پیج نتایج نشان داد که بیشترین میزان نارینجین (46/26 میلی‏گرم در 100 گرم وزن‏تر) در گوشت میوه­های پیوند شده بر روی پایه پونسروس مشاهده شد. در مقابل بین میزان هسپریدین پوست در پایه‌های مختلف تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. نارینجین پوست و گوشت تحت تاثیر پایه اختلاف معنی­داری نشان ندادند. در بررسی ارقام مشخص گردید که بیشترین هسپریدین پوست متعلق به رقم بم (2/15 میلی‏گرم) و در گوشت متعلق به نارنگی انشو (8/1 میلی‏گرم) بود. بر­اساس نتایج به‌دست آمده می‏توان بیان داشت که پایه نه تنها بر خصوصیات مرفولوژیکی درخت و واکنش آن به شرایط محیطی مؤثر است، در خصوصیات تغذیه و دارویی میوه نارنگی نیز دخیل است. با توجه به نقش و اهمیتی که میوه و ترکیبات آنتی‏اکسیدانی آن از جمله هسپریدین و نارینجین در تغذیه دارند، براساس یافته‏های این تحقیق نارنگی انشو در بررسی ارقام و پایه پونسیروس در بین هشت پایه نارنگی پیج قابلیت تولید کیفی­ترین میوه از نظر استخراج ترکیبات فلاونوئیدی (هسپریدین و نارینجین) را دارا می‌باشد. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study the Effect of Rootstock on the Fruit Hesperidin and Naringin Contents of Five Commercial Mandarins

نویسندگان [English]

  • mosoumeh aghajanpoor 1
  • azim ghasemnezhad 2
  • maziyar faghinasiri 3
  • mino rastegar 4
چکیده [English]

In order to evaluate the effect of rootstocks on fruit flavonoid content (hesperidin and naringin) of mandarin, an experiment was conducted in a completely randomized block design with 3 replications. Eight rootstocks including sour Orange, Yuzu, Bakraee, Shangsha, Citromelo, Cleopatra, Troyer citrange and Poncirus were used for page mandarin. Also the variation of hesperidin and naringin amounts of five different mandarins including Unshiu, Clementine, Bam, Minneola tangelo and Dancy grafted on the Citrange rootstock were studied. Results showed that the highest amount of naringin was observed in fruit pulp grafted on Poncirus. On the contrary, no significant difference in the content of hesperidin was observed among different rootstocks. No meaningful difference in the content of naringin was observed in both pulp and skin of fruit under the effect of different rootstocks. It has been cleared that, the highest amount of hesperididin of pulp and skin was observed in Bam and Unshiu varietie 15/2 and 1/8 mg/100g FW srespectively. Based on the obtained results, it can be concluded that rootstock not only influences the morphological characteristics of plant, but also the nutritional and pharmaceutical properties of mandarin affect by rootstock. Based on the findings it seems that among studied cultivars Unshiu mandarin and among the rootstocks Poncirus able to produce the best pharmaceutically qualitative fruits. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Flavonoid
  • Hesperidin
  • Naringin
  • Rootstock
  • Cultivar
امیدبیگی، ر. و همتی، خ. 1384، بررسی تغییرات فلاونوئید هسپریدین طی نمو میوه نارنگی محلی، مجله‏ی علمی کشاورزی 28(1): 91-99.
حیات‏بخش، ع. 1376، تعیین مناسب‏ترین پایه برای نارنگی پیج در شمال ایران، گزارش نهایی طرح تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات مرکبات کشور 4-24.
فتاحی‏مقدم، ج.، حمیداوغلی، ی.، فتوحی‏قزوینی، ر.، قاسم‏نژاد، م. و بخشی، د. 1390.، ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و آنتی‏اکسیدانی پوست برخی ارقام تجاری مرکبات، نشریه علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی) 25 (2): 211-217.
فقیه‏نصیری، م.، امیدبیگی، ر.، ابراهیمی، ی. و بشیری‏صدر، ز. ا. 1381، اثر زمان برداشت بر میزان هسپریدین در انواع مرکبات در شمال ایران. نهال و بذر 18: 306-315.
قاسم‏نژاد، ع.، قاسمی، ی.، همتی، خ.، ابراهیم‏زاده، م.، قاسمی، ک. 1391. مطالعه اثر پایه و بافت میوه بر برخی خصوصیات بیوشیمیایی نارنگی پیج. مجله پژوهش‏های تولید گیاهی، 19(3): 43-54.
Abd Ghafar, M. F., Nagendra P. K., Kin Weng. K. and Ismail. A . 2010. Flavonoid, hesperidine, total phenolic contents and antioxidant activities from Citrus species. African Journal of Biotechnology, 9: 326-330.
Demonty, I., Yuguang Lin, Yvonne E. M. P., Zebregs, Mario A., Vermeer, Henk C. M., Van Der Knaap, Martin Ja¨ Kel. and Elke A. Trautwein. 2010. The citrus flavonoids hesperidin and naringin do not affect serum cholesterol in moderately hypercholesterolemic men and women1–3. The journal of nutrition, 140: 1615-1620.
Ebrahimzadeh, M. A., Pourmorad, F and Hafezi. S. 2008.Antioxidant Activities of Iranian Corn Silk. PharmaceuticAfrican Journal of Biotechnology, 9: 5212-5217
Ejaz, S., Ejaz, A., Matsuda, K. and Chae. W.L. 2006. limonoids as cancer chemopreventive agents, Journal of Science and food and agriculture, 86: 349-345.
Ghasemi, K., Ghasemi, Y. and Ebrahimzadeh. M. 2009. Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of 13 Citrus species peel and tissues. Pak. J. Pharm, Sci 22: 277-281.
Kubota, N., Yakushiji, H., Nishiyama, N., Mimura, H. and Shimamura, 2001 . Phenolic contents and l-phenylalanine ammonia-lyase activity in peach fruit as affected by rootstocks. Journal of the Japanese Society for Horticultural Sciences, 70:151-15.
Levaj , B., Dragović-Uzelac,V., Bursać Kovačević, D. and Krasnići. N. 2009. Determination of flavonoids in pulp and peel of mandarin fruits. Agriculturae Conspectus Scientificus, 74: 221-225
Marten, S. 2007. Determination of naringin and hesperidin in fruit juices, HPLC. SMB. Osmometory, PP. 1-4.
Ortuno, A., Reynaldo, I., Lindon, A. Q., Porras. I. and Del Rio, J. L. 1997. Citrus cultivars with high flavonoid contents in the citrus. Scienta Horti culturae, 68: 231-236.
Peterson, J., Dwyer, J T., Beecher Gary, R., Bhagwat Seema, A., Gebhardt Susan, E., Haytowitz David, B., Holden and Joanne, M. 2006. Flavanones in oranges, tangerines (mandarins), tangors, and tangelos:a compilation and review of the data from the analytical literature. Journal of Food Composition and Analysis, 19: 66-73.
Rice-Evans, C., Miller, N. J., Blowell, P. G., Bramley, P. M. and Pridham. J. B. 1995. The relative antioxidant activities of plant-derived polyphenolic flavonoids, Free Radical Research, 22: 375-383.
Tumbas Vesna, T,. Cetković, Gordana S., Djilas Sonja, M., Canadanovic-Brunet, Jasna M., Vulic, Jelena J., Zeljko, K. and Mojca. S. 2010. Antioxidant activity of mandarin (citrus reticulata) peel. APTEFF, 41: 1-203.