افزایش عمر گلجایی گل شاخه بریده آنتوریوم با استفاده از کیتوزان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی‌ارشد، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک، اراک، ایران

2 استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک، اراک، ایران

3 محقق، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران

چکیده

این تحقیق در قالب دو آزمایش و به‌صورت طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. در آزمایش اول اثر چهار سطح کیتوزان (صفر درصد به‌علاوه ساکارز 2 درصد، 05/0 درصد به‌علاوه ساکارز 2 درصد، 1/0 درصد به‌علاوه ساکارز 2 درصد و 2/0 درصد به‌علاوه ساکارز 2 درصد)، 2 درصد اسید استیک به‌علاوه ساکارز 2 درصد و آب مقطر به‌عنوان شاهد به‌صورت محلول نگهدارنده بر برخی صفات کیفی و فیزیولوژیکی گل شاخه بریده آنتوریوم مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش دوم اثر سه سطح کیتوزان (05/0درصد به‌علاوه ساکارز 2 درصد، 1/0 درصد به‌علاوه ساکارز 2 درصد و 2/0 درصد به‌علاوه ساکارز 2 درصد)، 2 درصد اسید استیک به‌علاوه ساکارز 2 درصد و آب مقطر به‌عنوان شاهد به‌صورت محلول‌پاشی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیش‌ترین عمر گلجایی در هر دو روش با کاربرد کیتوزان 2/0 درصد به‌علاوه ساکارز 2 درصد مشاهده شد. تیمار 2/0 درصد کیتوزان به‌علاوه ساکارز 2 درصد به‌صورت محلول نگهدارنده سبب افزایش 5/2 برابری عمر گلجایی (50 روز) نسبت به شاهد گردید. در روش محلول‌پاشی نیز عمر گلجایی دو برابر (35 روز) بیش‌تر از شاهد بود. بیش‌ترین و کم‌ترین نشت یونی در روش محلول‌پاشی، به‌ترتیب در تیمارهای اسید استیک به‌علاوه 2 درصد ساکارز و کیتوزان 2/0 درصد به‌علاوه 2 درصد ساکارز حاصل شد و در کاربرد به‌صورت محلول نگهدارند، به‌ترتیب در تیمارهای ساکارز 2 درصد و کیتوزان 1/0 و 2/0 درصد به‌علاوه ساکارز 2 درصد مشاهده گردید. به‌طورکلی کاربرد کیتوزان جهت افزایش عمر گلجایی گل شاخه بریده آنتوریوم با توجه به سازگار بودن آن با محیط‌زیست، پیشنهاد می­گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Extending Anthurium Cut-flower Vase life by the Use of Chitosan

نویسندگان [English]

  • Aboulghasem Rahmani 1
  • Moosa Solgi 2
  • Alireza Khaleghi 2
  • Abbas Mirzakhani 3
1 Master Graduate, Department of Horticultural Sciences and Engineering , Faculty of Agriculture and Environment,, Arak University, Arak, Iran
2 Assistant Professor, Department of Horticultural Sciences and Engineering, Faculty of Agriculture and Environment,, Arak University, Arak, Iran
3 Researcher, Markazi Province Agricultural Research, Education and Natural Resources center, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Arak, Iran
چکیده [English]

This research was conducted as completely randomozed design including two experiments for the first time. The effects of four levels of chitosan (0% plus 2% sucrose, 0.05% plus 2% sucrose, 0.1% plus 2% sucrose and 0.2% plus 2% sucrose), 2% acetic acid plus 2% sucrose and distilled water (control) as presevative solution method was investigated on some qualitative and physiological characteristics of anthurium cut flower in the first experiment. In the secound experiment, the effects of three levels of chitosan (0.05% plus 2% sucrose, 0.1% plus 2% sucrose and 0.2% plus 2% sucrose), acetic acid plus 2% sucrose and distilled water (control) as spray method was evaluated. Results showed that the maximum vase life was observed by chitosan treatments 0.2% plus 2% sucrose in two methods. 0.2% chitosan plus 2% sucrose treatments as preservative solution increased vase life more than 2.5 folds (50 days) in comparison with control. In spray method, vase life enhanced two folds (35 days) in compared with the control, too. The maximum and minimum ion leakage was obtained in acetic acid plus 2% sucrose and 0.2% chitosan plus 2% sucrose treatments in preservative solution method, respectively. In addition, the highest and lowest ion leakage was observed in 2% sucrose and 0.1 and/or 0.2% plus 2% sucrose chitosan treatments in spray method, respectively. In conclusion, in according to environmentally friendly of chitosan the application this compound for extending vase life of anthurium cut flowers are suggested.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Preservative solution
  • Sucrose
  • Chitosan
  • Anthocyanin
  • Ion leakage
آمارنامه کشاورزی. 1393. وزارت جهاد کشاورزی، جلد دوم. 379 صفحه.
تقی­‌نژاد کفشگری، ا.، هاشمی، س. ج. و طباطبایی، س. ی. 1390. بررسی برخی خواص کیفی پرتقال تامسون با پوشش سطحی کیتوزان و قارچ‌کش طی دوره انباری. بیستمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی. تهران، دانشگاه صنعتی شریف.
خاوری‌­نژاد، ر. ع. و نجفی، ف. ف. (1378). فیزیولوژی گیاهی عملی. انتشارات امید. 184 صفحه.
خلیقی، ا. 1376. گلکاری؛ پرورش گیاهان زینتی ایران. انتشارات روزبهان. 392 صفحه.
زندی، ف.، قلمبران، م. ر. و فرانسواز، ب. ۱۳۹۳، تأثیر نانوذرات کیتوزان بر طول عمر و فعالیت آنزیم‌­های آنتی‌­اکسیدان در گل شاخه بریده ژربرا، اولین کنگره ملی گل و گیاهان زینتی ایران، کرج، پژوهشکده ملی گل و گیاهان زینتی ایران.
سلگی، م. 1388. بررسی تأثیر نانوذرات نقره و اسانس‌­های آویشن باغی و آویشن شیرازی بر شاخص‌­های کیفی گل شاخه بریده ژربرا. رساله دکترای اصلاح گل و گیاهان زینتی، دانشگاه تهران. 191 صفحه.
سلگی، م. و تقی‌زاده، م. 1394. بررسی تغییرات فیزیکوشیمیایی گل‌­های شاخه بریده رز و میخک تیمار شده با ترکیبات شیمیایی مختلف. طرح پژوهشی، دانشگاه اراک. 87 صفحه.
سلگی، م. و تقی‌زاده، م. 1394. تأثیر نانوذرات نقرۀ بیولوژیک بر رشد باکتری­‌های موجود در محلول‌­های نگهدارنده و افزایش عمر گلجایی گل شاخه بریدنی رز رقم "وایت نااُمی". علوم باغبانی ایران، 46 (3): 439-429.
سلگی، م. و تقی‌زاده، م. 1396. اثر نیترات نقره، تیمول، نانوذرات نقره سبز و کیتوزان بر عمر گلجایی گل شاخه بریده میخک رقم "White Liberty". مجله تولیدات گیاهی، 4(2): 13-1.
فینی دخت، س. ر.، اصغری، م. ر. و شیرزاد، ح. 1391. تأثیر کاربرد کیتوزان و کلرور کلسیم بر کاهش پوسیدگی پس از برداشت و تغییر ویژگی­‌های کیفی گیلاس رقم سیاه مشهد. نشریه علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی)، 26 (4): 384-378.
Azian, E. 2006. Effects of Chitosan in Extending the Vase Life of Cut Chrysanthemum (Dendranthema Morifolium Ramat) Flowers. Master's thesis, Universiti University Putra Malaysia.
Bautista- Banos, S., Hernandez-Lauzardo, A. N., Velazquez-Del Valle, M. G., Hernandez-Looez, M., Ait-Barka, E., Bosquez-Molina, E. and Wilson, C. L., 2006. Chitosan as a potential natural compound to control pre and postharvest diseases of horticultural commodities. Crop Protection Protection, 25: 108-118.
Bourtoom, T. 2008. Edible films and coatings: characteristics and properties. International Food Research Journal, 15 (3): 1-12.
Chien, P. Journal, Sheu, F. and Lin, H. R. 2007. Coating citrus (Murcott tangor) fruit with low molecular weight chitosan increases postharvest quality and shelf life. Food Chemistry, 100: 1160-1164.
Dong, H., L. Cheng, L., J. Tan, J., K. Zheng, K. and Y. Jiang,. Y. 2004. Effects of chitosan coating on quality and shelf life of peeled litchi fruit. Journal of Food Engineering, 64: 355-358.
Elibox, W. and Umaharan, P. 2010. Cultivar differences in the deterioration of vase-life in cut-flowers of Anthurium andraeanum is determined by mechanisms that regulate water uptake. Scientia Horticulturae, 124: 102-108.
Hernandez-Munoz, P., Almenar, E., Del Valle, V., Velez, D., and Gavara, D. 2008. Effect of chitosan coating combined with postharvest calcium treatment on strawberry (Fragaria × ananassa) quality during refrigerated storage. Food Chemistry, 110: 428-435.
Jafarizadeh, M. H., Osman, A., Tan, C. P., and Rahman, R. A. 2011. Development of an edible coating based on chitosanglycerol to delay ‘Berangan’ banana (Musa sapientum cv. Berangan) ripening process. International Food Research Journal, 18: 989.
Khan, P., Mehraj, H., Taufiquec, T., Shiamc, I. H. and Jamal Uddinc, A. F. M. 2015. Chemical preservatives for increasing shelf life of gerbera. Journal of Bioscience and Agricultural Research, 5 (1): 30-36.
Liu, J., Tian, S. P., Meng, X. H. and Xu, Y. 2007. Control effects of chitosan on postharvest diseases and physiological response of tomato fruit. Postharvest Biology and Technology, 44 (5): 300-306.
Marguerite, R. 2006. Chitin and chitosan: properties and applications. Journal Polymer Science, 31: 603-32.
Mita, S., Murano, N., Akaike, M. and Nakamura, K. 1997. Mutants of Arabidopsis thaliana with pleiotropic effects on the expression of the gene for beta-amylase and on the accumulation of anthocyanin that are inducible by sugars. Plant Journal, 11: 841-851.
Ojagh, S. M., Rezaei, M., Razavi, S. H. and Hosseini, S. M. 2010. Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food Chemistry, 120: 193-198.
Otha, K., Morishita, S., Suda, K., Kobayashi, N. and Hosoki, T. 2004. Effects of chitosan soil mixture treatment in the seedling stage on the growth and flowering of several ornamental plants. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, 73 (1): 66-68. 
Pogroszewska, E., Rubinowska, K. and Michałek, W. 2009. Influence of selected growth regulators and chitosan on senescence of Paeonia lactiflora Pall flowers. Horticulture and Landscape Architecture 30: 31-39.
Promyoua, S., Ketsa, S. and Van Doorn, W. G. (2012). Salicylic acid alleviates chilling injury in Anthurium (Anthurium andraeanum L.) flowers. Postharvest Biology and Technology, 64: 104-110.
Solgi, M. (2018). The application of new environmentally friendly compounds on postharvest characteristics of cut carnation. Bazilian Journal of Botany. https://doi.org/10.1007/s40415-018-0464-x
Solgi, M., Kafi, M., Taghavi, T. S., and  Naderi, R., 2009. Essential oils and silver nanoparticles (SNP) as novel agents to extend vase-life of gerbera (Gerbera jamesonii cv. ‘Dune’) flowers. Postharvest Biology and Technology, 53: 155-158.
Solgi, M., Kafi, M., Taghavi, T. S., Naderi, R., Eyre, J. and Joyce, D. C. 2011. Effects of silver nanoparticles (SNP) on Gerbera jamesonii cut flowers. International Journal of Postharvest Technology and Innovation, 2 (3): 274-285.
Taiz, L. and Zeiger, E. 2005. Plant Physiology, 5th Ed. Sinauer, Sunderland, MA, USA: Sinauer Associates, Inc. Publishers. Pp. 690.
Teixeira da Silva, J. A., Dobránszki, J., Winarto, B. and Zeng, S. 2015. Anthurium in vitro: A review. Scientia Horticulturae, 186: 266-298.
Van Meeteren, U. 1978. Water relations and keeping-quality of cut gerbera flowers ІІ. Water balance of aging flowers. Scientia Horticulture, 9: 189-197.
Varasteh, F., Arzani, K., Barzegar, M. and Zamani, Z. 2012. Changes in Anthocyanins in Arils of Chitosan-coated Pomegranate (Punica granatum L. cv. Rabbab-e-Neyriz) Fruit during Cold Storage. Food Chemistry, 130: 267-272.