تعیین نیاز سرمایی و گرمایی و تغییرات وزن جوانه‌های گل در چند رقم گیلاس و آلبالو

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی‌ارشد، گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

2 استاد، گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

3 دانشیار، گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

از مهم‌ترین عواملی که شکوفه‌دهی درختان مناطق معتدله را تحت تأثیر قرار می‌دهد مقدار دماهای دریافتی توسط جوانه‌ها می‌باشد. پژوهش حاضر به‌منظور تعیین نیاز سرمایی و گرمایی جوانه‌های زایشی گیلاس ارقام زودرس، سیاه شبستر، زرد مشهد و یک ژنوتیپ از آلبالو در آزمایشگاه بیولوژی گلدهی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سال 1394 انجام شد. از تاریخ 3 آبان شاخه‌های یک‌ساله با قطر و طول حدود 1 و 30 سانتی‌متر در هر هفته پس از برداشت از درخت به اتاقک رشد منتقل شدند. تغییرات وزن جوانه‌ها در طول دوره رکود به‌‌صورت هفتگی ارزیابی و در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 5 تکرار تجزیه شد به‌طوری‌که هر رقم به‌عنوان یک کرت اصلی و به تعداد 4 رقم و تاریخ­های مختلف نمونه‌برداری به‌عنوان فاکتور فرعی انتخاب گردیدند. برای محاسبه نیاز سرمایی از 5 مدل مختلف استفاده شد و هم‌چنین مدل GDH مبنای تعیین نیاز گرمایی جوانه قرار گرفت. در تمامی مدل‌ها آلبالو کم‌ترین (752 ساعت) و گیلاس رقم سیاه شبستر (961 ساعت) بیش‌ترین میزان نیاز سرمایی را داشتند و نیاز سرمایی ارقام زرد مشهد و زودرس به‌ترتیب 780 و 867 ساعت بود. برای نیاز گرمایی نیز آلبالو و رقم سیاه شبستر به‌ترتیب کم‌ترین و بیش‌ترین نیاز گرمایی (4053 و 5458 درجه ساعت رشد) را داشتند که این صفت برای زرد مشهد و زودرس به‌ترتیب 5421 و 4614 بود. هم‌چنین بیش‌ترین میزان وزن‌تر و خشک قبل و بعد از قرارگیری در اتاقک رشد در رقم سیاه شبستر و کم‌ترین این میزان در آلبالو مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Determination of Chilling and Heat Requirements and Changes in Buds Weight in Several Cultivars of Sweet and Sour Cherry

نویسندگان [English]

  • Akbar Angooti 1
  • Jafar Hajilou 2
  • Farhang Razavi 3
1 MSc Student Former, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
2 Professor, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
3 Associate Professor, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran
چکیده [English]

The most important factors affecting the blossoming of trees in temperate regions is the amount of temperature received by the buds. In order to evaluation of chill and heat requirement in flower buds of three cultivars of sweet cherry (Zard mash-had, Zoodras and Siah Shabestar) and one genotype of sour cherry, an experiment was conducted at the flower biology laboratory of faculty of agriculture, Tabriz University in 2015.From the 3rd of Aban, branches of one year old with diameter and length of about 1 and 30 cm recpectively, each week after harvest from the tree were transferred to the growth chamber. The weight changes of buds during the dormancy were evaluated weekly and analyzed in a randomized complete block design with 5 replications so that each cultivar was selected as a main plot and four varieties and different sampling dates were selected as sub factor.5 different models were used for estimating of chilling requirement and also GDH model was the basis for determining the heat requirement of the bud. In all models sour cherry had the lowest (752 hours) and Siah Shabestar (961 hours) had the highest chilling requirement, and also Zoodras and Zard Mash-had were 780 and 867 hours. Sour Cherry and Siah Shabestar had the least and the most heat requirement (4053 and 5458 GDH) respectively and the value of this feature was 5421 and 4614 respectively, for Zard Mash-had and Zoodras. Also the highest and lowest fresh and dry weights before and after placement in the growth chamber were observed in Siah Shabestar and sour cherry respectively.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Flowering buds
  • GDH model
  • Bud weight
  • Chill unit
بوذری، ن. 1388. فیزیولوژی رکود نیاز سرمایی در درختان میوه معتدله. موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر- بخش تحقیقات باغبانی. 37 صفحه.
بوذری، ن.، ارزانی، ک. و ابراهیم­زاده، ح. 1382. بررسی نیاز سرمایی برخی از رقم‌های بومی گیلاس ایران. مجله علوم و فنون باغبانی ایران. 4 (3): 115-120.
توپچی‌­زاده تبریزیان، س.، حاجیلو، ج. و دهقان، غ. ر. 1393. ارزیابی برخی تغییرات فیزیولوژیکی و آنزیمی در چند رقم زردآلو در طی رکود جوانه گل. پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز. 115 صفحه.
دژم پور، ج. 1380. تعیین نیاز دمایی در چند رقم زردآلو در تبریز. مجله نهال و بذر. 17 (1): 6-11.
رضوی، ف. حاجی­لو، ج و طباطبایی، س. ج. 1390. تعیین نیاز سرمایی و گرمایی جوانه­‌های گل در چند رقم هلو (.Prunus persica L). نشریه علوم باغبانی. 26 (1): 17-24.
Alburquerque, N., Garc´ıa-Montiel, F., Carrillo, A. and Burgos, L. 2008. Chilling and heat requirements of sweet cherry cultivars and the relationship between altitude and the probability of satisfying the chill requirements. Environmental and Experimental Botany, 64: 162-170.
Alonso, J. M., Anson, J. M., Espiau, M. T. and Company, R. 2005. Determination of endodormancy break in almond flower buds by a correlation model using the average temperature of different day intervals and its application to the estimation of chill and heat requirements and blooming date. HortScience, 130: 308-318.
Bartillini, S., Vitti, R. and Zanol, J. 2004. The involvement of glutathione in flower bud dormancy overcoming in apricot. Research Signpost, 1: 11- 28.
Bassi, D., Vitti, R. and Bartolini, S. 2006. Recent advances on environmental and physiological challenges in apricot growing. Agricultural Science, 717: 23- 31.
Byrne, D. H. and Bacon, T. A. 1989. Peach cultivar and advanced selection evaluation in the medium- chill region of Texas. Fruit Varieties Journal, 43 (2): 59-66.
Byrne, D. H. 2005. Trends and progress of low chill stone fruit breeding. Australian Centre for International Agricultural Research, 61: 5-12.
Couvillon, G. A. and Erez, A. 1985. Influence of prolonged exposure to chilling temperatures on bud break and heat. Requiement for bloom of several fruit species. Journal of the American Society for Horticultural Science, 110 (1): 47-50.
Dennis, F. G. 2003. Problem in standardizing methods for evaluating the chilling requirement for the breaking of dormancy in buds of woody plants, HortScience, 3: 347-350.
Dorner, E. F. and Gianfagna, T. J. 1991. Ethephon prolongs dormancy and inhances supercooling in peach flower buds.  Horticultural Science, 116: 500- 506.
Egea, J., Ortega, E. and Martinez, P. 2003. Chilling and heat requirement of almond cultivar for flowering. Enviromental and Experimental Botany, 50: 79-58.
Felker, F. C. and Robitaille, H. R 1985. Chilling accumulation and rest of sour cherry flower buds. Journal of the American Society for Horticultural Science, 110 (2): 227-232.
Fennell, A. 1999. Systems and approachs to studyng dormancy intreuduction to workshop. HortScience, 34: 1172-1173.
Fuchigami, L. H. and Nee, C .1987. Degree growth stage model and restbreaking mechanisms in temperate woody perennials. HortScience, 22: 836-845
Guerriero, R., Viti, R. and Monteleone, P. 2006. Evaluation of end of dormancy several apricot cultivars according to different methodological approaches. Acta Horticulturae, 701: 99-103.
Kuden, A. B., Imrak, B., Bayaz, S., Comlekcoglu, S. and Kuden, A. 2012. Chilling requirements of cherries grown under subtropical conditions of Adana middle-east. Journal of Scientific Research, 12 (11): 1497-1501.
Luedeling, E., Kunz, A. and Blanke, M. 2013. Identification of chilling and heat requirements of cherry trees: a statistical approach. International Journal Biometeorology, 57: 679-689.
Mathe, C., Barre, A., Jourda, C. and Dunand, C. 2010. Evolution and expression of class III peroxidases. International Journal Biometeorology, 500 (1): 58-65.
Norvell, D. J. and Moore, J. N. 1982. An evaluation of chilling models for estimating rest requirements of highbush blueberries. Horticultural Science, 12: 11-16.
Oukabli, A. and Mahhou, A. 2007. Dormancy in sweet cherry (Prunus avium L.) under Mediterranean climatic conditions. Biotechnology Agronomic Society Environ, 11 (2): 133-139.
Pawasut, A., Fujishige N., Yamane K., Yamaki Y. and Honjo H. 2004. Relationships between chilling and heat requirement for flowering in ornamental peaches. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, 73 (6): 519-523.
Richardson, E.A., Seeley, S. D. and Walker, D. R. 1974. A model for estimating the completion of rest for Redhaven and Elberta peach trees. HorstScience, 9: 331-332.
Ruiz, D., Campoy, J. A. and Egea, J. 2007. Chilling and heat requirements of apricot cultivars for flowering. Environmental and Experimental Botany, 61: 254-263.
Saure, M. C. 1985. Dormancy release in deciduous fruit tress. HortScience, 7: 239-300.
Scorza, R. and Okie, W. R. 1990. Peaches Prunus Persica L. Batsch. Acta Horticulturae, 290: 177-231.
Valentini, A., Me, G., Spanna, F. and Lovisetto, M. 2004. Chilling and heat requirement in apricot and peach varieties. Acta Horticulturae, 939: 199-203.
Viti, R., Bartollini, S. and Guerrirro, R. 2003. The influence of sampling from different canopy positions on the evaluation on flower bud anomalies and dormancy in apricot. Fruits, 58: 117-126.
Werner, D. J., Mowrey, B. D. and Young, E. 1988. Chilling requirement and post-rest heat accumulation as related to difference in time of bloom between peach and western sand cherry. Journal of the American Society for Horticultural Science, 113 (5): 775-778.