اثرات اسید جیبرلیک بر ویژگی‌های کمی و کیفی میوه انگور بی‌دانه سلطانی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار، گروه باغبانی و فضای سبز، دانشگاه ملایر، همدان، ایران

چکیده

به‌منظور ارزیابی اثر اسید جیبرلیک بر عملکرد و کیفیت میوه انگور، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی بر روی تاک‌های پنج‌ساله رقم بی‌دانه سلطانی اجرا گردید. ابتدا در مرحله ظهور خوشه، تمامی تاک‌ها به‌جز شاهد با غلظت 10 میلی‌گرم در لیتر اسید جیبرلیک محلول‌پاشی شده و سپس، در مرحله بعد یعنی زمان 1 تا 2 میلی‌متری شدن حبه‌ها، تیمارهای مختلف اسید جیبرلیک شامل غلظت‌های صفر، 10، 20، 30، 40 و 50 میلی‌گرم در لیتر اعمال گردید. کاربرد اسید جیبرلیک خارجی باعث افزایش معنی‌دار وزن، حجم، طول و قطر حبه‌ها در مقایسه با تیمار شاهد شد. هم‌چنین، طول محور خوشه، وزن تک‌خوشه و عملکرد کل تاک تحت تأثیر تیمارهای اسید جیبرلیک به‌طور معنی­داری بهبود یافت. کاهش نسبت طول به قطر حبه در اثر اسید جیبرلیک، به تولید حبه‌های گردتر نسبت به شاهد منجر گردید. صفاتی نظیر جرم حجمی (نسبت وزن به حجم) حبه و پی‌اچ عصاره میوه تحت تأثیر تیمارهای اسید جیبرلیک قرار نگرفت. اسید جیبرلیک در کنار بهبود عملکرد و بازارپسندی، موجب تأخیر در رسیدن میوه گردید؛ تحت تأثیر تیمار اسید جیبرلیک، از درصد مواد جامد محلول میوه کاسته شده و مقدار اسید کل عصاره میوه افزایش یافت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of Gibberellic Acid on Quantitative and Qualitative Traits of ʻSultana’ Seedless Grape Fruit

نویسنده [English]

  • Mohamad Reza Zokaee Khosroshahi
Assistant Professor, Department of Landscape Engineering, College of Agriculture, Malayer University, Malayer, Iran
چکیده [English]

In order to evaluate the effect of gibberellic acid on yield and fruit quality of grapes, an experiment was conducted in a completely randomized design on five-year-old vines of ʻSultanaʼ seedless cultivar. First at the stage of cluster emergence, all of the vines were sprayed with 10 mg/l of gibberellic acid except control and then, at the second stage, different gibberellic acid treatments including 0, 10, 20, 30, 40 and 50 mg/l concentrations were applied when the berries were at 1-2 mm diameter. Exogenous gibberellic acid application significantly increased the weight, volume, length and diameter of the berries compared to the control. Cluster axis length and cluster weight as well as total vine yield were also significantly improved by gibberellic acid treatments. The reduction of length to diameter ratio of berries due to gibberellic acid resulted in the production of rounder berries than the control. Traits such as pH and volumetric mass (weight to volume ratio) of berries were not affected by gibberellic acid. As the yield increased, the process of fruit ripening was delayed by the gibberellic acid. Due to gibberellic acid treatment, the soluble solids content (SSC) of fruit decreased and the total acid content of fruit extract increased.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Grapevine
  • Gibberellic acid
  • Sultana
  • Yield
  • Quality
افشاری، ح.، ساجدی، ص. و حکم‌­آبادی، ح. 1393. اثر اسید جیبرلیک و حلقه‌­برداری بر خصوصیات میوه انگور رقم عسکری. نشریه علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی)، 28 (2): 269-276.
بقال­‌زاده کوچه‌­باغی، ا.، زارع نهندی، ف. و نقشی­بند حسنی، ر. 1394. تأثیر تنظیم‌کننده­‌های رشد CPPU و GA3 بر کیفیت و کمیت میوه انگور سلطانی (بی­دانه سفید). علوم باغبانی ایران، 46 (2): 259-268.
حیدری، م.، ابوطالبی، ع.، کرمی، م. و محمدی، ع. 1390. بررسی اثرات تیمارهای جیبرلیک اسید و تنک حبه بر خصوصیات میوه انگور یاقوتی. هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران، اصفهان، دانشگاه صنعتی اصفهان، ص: 1961-1958.
دولتی‌بانه، ح. 1395. انگور (مدیریت جامع کشت، پرورش، تولید و فرآوری). انتشارات دانشگاه کردستان، 720 صفحه.
دولتی‌بانه، ح.، جعفری، ح.، جلیلی مرندی، ر. و عبدالهی، ر. 1396. اثرات مصرف اسید جیبرلیک بر بی­دانه کردن و برخی صفات کمی و کیفی میوه سه رقم انگور دانه‌­دار ایرانی. نشریه علوم باغبانی، 31 (1): 110-121.
دولتی‌بانه، ح. و جلیلی مرندی، ر. 1393. اصلاح درختان میوه: ژنتیک و اصلاح انگور. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، 255 صفحه.
قاسم‌­بیگی، ا.، عرفانی مقدم، ج. و خادمی، ا. 1394. تأثیر محلول­‌پاشی اسید جیبرلیک و حلقه‌­برداری در بهبود صفات کمی و کیفی انگور بی­دانه یاقوتی. به‌­زراعی کشاورزی، 17 (2): 469-457.
کرمی، م. و عشقی، س. ۱۳۹۰. اثرات تیمار جیبرلیک اسید بر خصوصیات میوه انگور یاقوتی در شرایط دیم. هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران، اصفهان، دانشگاه صنعتی اصفهان، ص: 1883-1881.
کیامرثی، م. و عشقی، س. 1390. بررسی زمان کاربرد سولفات مس، استرپتومایسین و جیبرلیک اسید بر درصد بی­‌بذری و ویژگی­‌های کمی و کیفی میوه انگور (Vitis vinifera L.) رقم سیاه شیراز. نشریه علوم باغبانی، 25 (3): 344-350.
Abu-Zahra, T. R. and Salameh, N. M. 2012. Influence of gibberellic acid and cane girdling on berry size of Black Magic grape cultivar. Middle East Journal of Scientific Research, 11: 718-722.
Badr, S. A., Tufenkjian, J. and Ramming, D. W. 2005. Effects of pruning, girdling, and gibberellic acid application at bloom and berry set on yield and fruit quality of sweet scarlet table grape cultivar. World Journal Sciences, 3 (1): 91-96.
Baydar, N. G. and Harmankaya, N. 2005. Changes in endogenous hormone levels during the ripening of grape cultivars having different berry set mechanisms. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 29: 205-210.
Casanova, L., Casanova, R., Moret, A. and Agusti, M. 2009. The application of gibberellic acid increases berry size of ‘Emperatriz’ Seedless grape. Spanish Journal of Agricultural Research, 7: 919-927.
Cheng, C., Jiao, C., Singer, S. D., Gao, M., Xu, X., Zhou, Y., Li, Z., Fei, Z., Wang, Y. and Wang, X. 2015. Gibberellin-induced changes in the transcriptome of grapevine (Vitis labrusca × V. vinifera) cv. Kyoho flowers. BioMed Central Genomics, 16 (1): 1-16.
Dasilva, P. S., Barreto, C. F., Kirinus, M. B. M., Schiavon, A. V., Malgarim, M. B. and Mello-Farias, P. 2018. Effects of gibberellic acid (GA3) on reduction of rot disease and physico-chemical quality of 'Pinot Noir' grape. Australian Journal of Crop Science, 12 (8): 1363-1369.
Dimovska, V., Petropulos, V. I., Salamovska, A. and Ilieva, F. 2014. Flame Seedless grape variety (Vitis vinifera L.) and different concentration of gibberellic acid (GA3). Bulgarian Journal of Agricultural Science, 20 (1): 137-142.
Dokoozlian, N. K. 2001. Gibberellic acid applied at bloom reduces fruit set and improves size of ‘Crimson Seedless’ table grapes. HortScience, 36: 706-709.
Domingos, S., Nobrega, H., Raposo, A., Cardoso, V., Soares, I., Ramalho, J. C., Leitao, A. E., Oliveira, C. M. and Goulao, L. F. 2016. Light management and gibberellic acid spraying as thinning methodsin seedless table grapes (Vitis vinifera L.): Cultivar responses and effects on the fruit quality. Scientia Horticulturae, 201: 68-77.
Formolo, R., Rufato, L., Kretzschmar, A. A., Schlemper, C., Mendes, M., Marcon, Filho, J. L. and Lima, A. P. 2010. Gibberellic acid and cluster thinning on seedless grape 'BRS Clara' in Caxias do Sul, Rio Grande do Sul state, Brazil. Acta Horticulturae, 884: 467-472.
Gowda, V. N., Shyamalamma, S. and Kannolli, R. B. 2006. Influence of GA3 on growth and development of 'Thompson Seedless' grapes (Vitis vinifera L.). Acta Horticulturae, 727: 239-242.
Harvell, D. C., and Williams, L. E. 2002. Effect of trunk girdling and GA3 appliation on leaf net CO2 assimilation rate of two seedless grape. Plant physiology supplement, 77 (4): 61.
Kaplan, M. 2011. The effect of the method of application of growth regulators on fruit quality of ‘Einset Seedless’ grape (Vitis sp. L.). Acta Agrobotanica, 64:189-196.
Kaplan, M., Najda, A., Klimek, K. and Borowy, A. 2019. Effect of gibberellic acid (GA3) inflorescence application on content of bioactive compounds and antioxidant potential of grape (Vitis L.) ‘Einset Seedless’ berries. South African Journal for Enology and Viticulture, 40 (1): 1-10.
Looney, N. E. 1981. Some growth regulator and cluster thinning effects on berry set and size, berry quality and annual productivity of de Chaunac grapes. Vitis, 20: 22-35.
Omar, A. H. and Girgis, V. H. 2005. Some treatments affecting fruit quality of Crimson Seedless grapevines. Journal of Agricultural Science, 30: 4665-4676.
Patil, D. R. 2005. Studies on production technology in Thompson Seedless grapes (Vitis vinifera L.). PhD Thesis of Horticulture. University of Agricultural Sciences, Dharwad, 229 pages.
Perez, F. J. and Gomez, M. 2000. Possible role of invertase in the gibberellic acid berry-sizing effect in ʻSultanaʼ grape. Plant Growth Regulation, 69: 111-116.
Suehiro, Y., Mochida, K., Tsuma, M., Yasuda, Y., Itamura, H. and Esumi, T. 2019. Effects of gibberellic acid/cytokinin treatments on berry development and maturation in the yellow-green skinned ‘Shine Muscat’ grape. The Horticulture Journal, 88 (2): 202-213.
Zhenming, N., Xuefeng, X., Yi, W., Tianzhong, L., Jin, K. and Zhenhai, H. 2008. Effects of leaf applied potassium, gibberellin and source-sink ratio on potassium absorption and distribution in grape fruits. Scientia Horticulturae, 115: 164-167.