اثرات اسید جیبرلیک بر ویژگی‌های کمی و کیفی میوه انگور بی‌دانه سلطانی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار، گروه باغبانی و فضای سبز، دانشگاه ملایر، همدان، ایران

چکیده

به‌منظور ارزیابی اثر اسید جیبرلیک بر عملکرد و کیفیت میوه انگور، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی بر روی تاک‌های پنج‌ساله رقم بی‌دانه سلطانی اجرا گردید. ابتدا در مرحله ظهور خوشه، تمامی تاک‌ها به‌جز شاهد با غلظت 10 میلی‌گرم در لیتر اسید جیبرلیک محلول‌پاشی شده و سپس، در مرحله بعد یعنی زمان 1 تا 2 میلی‌متری شدن حبه‌ها، تیمارهای مختلف اسید جیبرلیک شامل غلظت‌های صفر، 10، 20، 30، 40 و 50 میلی‌گرم در لیتر اعمال گردید. کاربرد اسید جیبرلیک خارجی باعث افزایش معنی‌دار وزن، حجم، طول و قطر حبه‌ها در مقایسه با تیمار شاهد شد. هم‌چنین، طول محور خوشه، وزن تک‌خوشه و عملکرد کل تاک تحت تأثیر تیمارهای اسید جیبرلیک به‌طور معنی­داری بهبود یافت. کاهش نسبت طول به قطر حبه در اثر اسید جیبرلیک، به تولید حبه‌های گردتر نسبت به شاهد منجر گردید. صفاتی نظیر جرم حجمی (نسبت وزن به حجم) حبه و پی‌اچ عصاره میوه تحت تأثیر تیمارهای اسید جیبرلیک قرار نگرفت. اسید جیبرلیک در کنار بهبود عملکرد و بازارپسندی، موجب تأخیر در رسیدن میوه گردید؛ تحت تأثیر تیمار اسید جیبرلیک، از درصد مواد جامد محلول میوه کاسته شده و مقدار اسید کل عصاره میوه افزایش یافت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of Gibberellic Acid on Quantitative and Qualitative Traits of ʻSultana’ Seedless Grape Fruit

نویسنده [English]

  • Mohamad Reza Zokaee Khosroshahi
Assistant Professor, Department of Landscape Engineering, College of Agriculture, Malayer University, Malayer, Iran
چکیده [English]

In order to evaluate the effect of gibberellic acid on yield and fruit quality of grapes, an experiment was conducted in a completely randomized design on five-year-old vines of ʻSultanaʼ seedless cultivar. First at the stage of cluster emergence, all of the vines were sprayed with 10 mg/l of gibberellic acid except control and then, at the second stage, different gibberellic acid treatments including 0, 10, 20, 30, 40 and 50 mg/l concentrations were applied when the berries were at 1-2 mm diameter. Exogenous gibberellic acid application significantly increased the weight, volume, length and diameter of the berries compared to the control. Cluster axis length and cluster weight as well as total vine yield were also significantly improved by gibberellic acid treatments. The reduction of length to diameter ratio of berries due to gibberellic acid resulted in the production of rounder berries than the control. Traits such as pH and volumetric mass (weight to volume ratio) of berries were not affected by gibberellic acid. As the yield increased, the process of fruit ripening was delayed by the gibberellic acid. Due to gibberellic acid treatment, the soluble solids content (SSC) of fruit decreased and the total acid content of fruit extract increased.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Grapevine
  • Gibberellic acid
  • Sultana
  • Yield
  • Quality