مطالعه صفات کمی و کیفی پنج رقم گلابی (Pyrus communis) بومی و خارجی در استان خراسان رضوی

نوع مقاله: علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

2 استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

3 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

گلابی اروپایی (Pyrus communis) پس از سیب مهم‌ترین میوه دانه‌دار در سطح جهان است. با وجود ارقام بومی و محلی فراوان در مناطق مهم گلابی‌خیز کشور ما، تاریخچه دقیقی از نحوه گزینش و دستیابی به این ارقام موجود نیست. به همین منظور در این پژوهش به بررسی صفات ارقام گلابی کشت شده در استان خراسان رضوی پرداخته شد تا ارقام موجود ارزش‌یابی و معرفی گردند و ضمن بررسی صفات مختلف، کلیدواژه‌هایی جهت شناسایی این ارقام تجاری ارائه شود. 61 صفت کمی و کیفی مختلف مربوط به خصوصیات درخت، برگ، شکوفه و خصوصیات فیزیکو شیمیایی میوه ارقام بومی سبری (از گونه گلابی آسیایی[1]) و دم‌کج‌کرج و ارقام خارجی ویلیامز، کوشیا و اسپادونا در محل باغ استقلال واقع در استان خراسان رضوی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 10 تکرار در سال­های 1390 و 1391 مطالعه شدند. نتایج نشان داد که رقم سبری خیلی دیررس و سایر ارقام میان‌رس بودند. رقم کوشیا مواد جامد محلول دارای بیشترین درجة بریکس (16/35 درصد) بین ارقام بود. بین نسبت طول به پهنای برگ با طول میوه (0/07±0/78)، نسبت طول به پهنای برگ با قطر میوه (0/07±0/77)، وزن میوه با پهنای گلگاه (0/07±0/78)، وزن میوه با قطر میوه (0/02±0/98) و نسبت طول به قطر میوه با درجة بریکس (0/06±0/80) همبستگی مثبت و معنا‌داری در سطح احتمال 1 درصد وجود داشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Study of Quantitative and Qualitative Traits of Five Native and Foreign Pear Cultivars in Khorasan Razavi Province

نویسندگان [English]

  • Shadi Attar 1
  • Gholamhossein Davarynejad 2
  • Seyed Hossein Nemati 3
1 PhD Student, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
2 Professor, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
3 Assistant Professor, Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
چکیده [English]

Pear (Pyrus communis L.) is the second (after apple) important fruit in the world. There are a lot of local cultivars in our country but there isn’t any exact history of how to select and access to these varieties. This research carried out to evaluate the physicochemical and morphological characteristics in order to identify some native and foreign pear cultivars cultivated in Khorasan Razavi province. Native varieties: Sebri (Asian pear) and Domkajkaraj, also foreign cultivars Williams, Spadona and Koshia were studied at Esteghlal orchard in Khorasan Razavi province during 2 years (2011 and 2012) and 61 different traits related to the tree, leaves, blossoms and physicochemical properties of fruit were evaluated in a completely randomized in the design with 10 replicates. The results showed that Sebri was very late matured and the others were middle. Koshia had a maximum Brix° value (16.35 percent) among cultivars. Between leaf length/ leaf width fruit diameter (0.78±0.07), leaf width ratio (0.77±0.07), fruit weight, width blossom (0.78±0.7), fruit weight, fruit diameter (0.98±0.02), fruit length to diameter ratio with TSS (0.80±0.06) had positive and significant correlation of 1 percent probability level

کلیدواژه‌ها [English]

  • Brix
  • Correlation
  • Espadona
  • Fruit firmness
  • Koshia

اکبری، ح.، قاسمی، ا.، بهرامی، ح. و کریمی، ن.1384. شناسایی و معرفی ارقام گلابی محلی در شهرستان کاشان. مجموعه مقالات هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران. تابستان 1390. اصفهان. 325-326.

رضایی راد، د.، بخشی، د.، قاسم نژاد، م. و سمیع زاده، ح. 1388. ارزیابی خصوصیات رویشی و زایشی چند ژنوتیپ منتخب گلابی وحشی در استان گیلان. مجموعه مقالات هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران. تابستان 1390. اصفهان. 330.

شیراوند، د. 1390. اصول احداث و مدیریت باغ میوه. انتشارات آموزش و ترویج کشاورزی. چاپ دوم. 750 صفحه.

عبدالهی، ح.1390. گلابی، گیاهشناسی، ارقام و پایه­ها. نشرآموزش کشاورزی. چاپ اول. 190 صفحه.

عرفانی، ج.، عبادی، ع.، عبداللهی، ح. فتاحی، م. 1387. ارزیابی تنوع ژنتیکی برخی از ژنوتیپ‌ها و گونه‌های گلابی براساس خصوصیات مورفولوژیکی. مجموعه هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران. تابستان 1390. اصفهان. 315-316.

عطار، ع. 1388. مشخصات ارقام سیب و گلابی اروپا و آمریکا. نشر آموزش کشاورزی. چاپ اول. 40 صفحه.

گنجی مقدم، ا. 1390. میوه‌کاری در مناطق معتدله. انتشارات آموزش و ترویج کشاورزی. چاپ اول. 362 صفحه.

مظفری، ع. 1385. ارقام شناسی در میوه‌ها (تمایز، یکنواختی و ثبات). انتشارات دانشگاه کردستان. 526 صفحه

مظفری، ع. 1388. شناسایی ارقام بومی گلابی در بخش­های مرکزی و غربی استان کردستان. تولیدات گیاهی. 32 (1): 51-39.

منیعی، ع. 1379. گلابی و به و پرورش آنها. شرکت انتشارات فنی ایران. چاپ دوم. 106 صفحه.

Boston, S. Z. 2005. Pomological traits of local apple and pear cultivars and types grown in Trabzon province (eastern black sea region of Turkey) Acta Horticulture. 825 I Balkan Symposium on Fruit Growing.

Chen, J., Zhengfu, W., Jihong, W., Qiang, W. and Xiaosong, Hub. 2007. Chemical compositional characterization of eight pear cultivars grown in China. Food Chemistry, 104 (1): 268-275.

Davarinejad, GH. and Davarinejad, E. 2005. Comparative filed performance of graft incompatibility in pear /quince (Pyrus communis/Cydonia oblonga) combination. VIII International Symposium on Canopy, Rootstocks and Environmental Physiology in Orchard Systems .ISHS Acta Horticulture, 732.

Fourie, PH., Hansmann, CH. and Oberholzer, H. 1991. Sugar content of fresh apples and pears in South Africa. Journal of agriculture and Food Chemistry, 39 (11): 1938-1939.

Haj najari, H. 2008. National Fruit Cultivar Collections of Iran Germplasm and Pomology. Seed and Plant Improvement Institute. 100 p.

Ozturk, I., Ercisli, S., Kalkan, F. and Bunyamin, D. 2009. Some chemical and physico-mechanical properties of pear cultivars. African Journal of Biotechnology, 8 (4): 687-693.