بررسی تأثیر محلول‌پاشی عصاره ورمی‌کمپوست بر شاخص‌های رشد قارچ دکمه‌ای (Agaricus bisporus)

نوع مقاله: علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

2 استادیار، کارشناسی گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

3 دانشجوی کارشناسی گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

10.22084/ppt.2018.11167.1627

چکیده

قارچ دکمه‌ای به‌عنوان یک محصول تجاری در سرتاسر جهان پرورش داده می­شود و به‌دلیل کیفیت غذایی مناسب و میزان بالای پروتئین جایگاه ویژه‌ای را در سبد غذایی مردم جهان به خود اختصاص داده است. رشد و تولید قارچ دکمه­ای به‌میزان ذخایر عناصر غذایی کمپوست بستگی دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر غلظت­های مختلف عصاره ورمی‌کمپوست (صفر، 25، 50، 75 و 100%) بر شاخص‌های رشد قارچ دکمه‌ای (تعداد قارچ، وزن فردی، عملکرد کل، وزن خشک، قطر کلاهک، طول پایه، سرعت محصول‌دهی، درصد نیتروژن، درصد پروتئین و کارآیی زیستی) بوده است. نتایج نشان داد که اضافه کردن غلظت‌های مختلف عصاره ورمی‌کمپوست به کمپوست، اثر معنی‌داری در سطح احتمال پنج درصد بر اغلب شاخص‌های رشد در قارچ دکمه‌ای داشت، اگرچه منجر به تأخیر معنی‌دار 8/1 تا 2/6 روز در زمان برداشت اولین چین شد. بهترین غلظت ورمی‌کمپوست 75% بود که منجر به تولید بیش‌ترین تعداد قارچ (5/312)، وزن فردی (6/21 گرم)، عملکرد کل (7/6 کیلوگرم در کیسه)، قطر کلاهک (1/6 سانتی­متر)، و کارآیی زیستی (5/67%) گردید. بیش‌ترین درصد نیتروژن (4/5) و پروتئین (7/33) در تیمار 100% عصاره ورمی‌کمپوست مشاهده شد که اختلاف معنی‌داری با تیمار 75% نداشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of the Effect of Vermicompost Extract Spray on Growth Indices of Button Mushroom (Agaricus bisporus)

نویسندگان [English]

  • Babak Valizadehkaji 1
  • Ahmad Reza Abbasifar 2
  • Maryam Ahsani Iravini 3
  • Mohammad Hoseinabad 3
1 Assistant Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Arak University, Arak, Iran
2 Assistant Professor, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Arak University, Arak, Iran
3 BS Student, Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Arak University, Arak, Iran
چکیده [English]

Button mushroom (Agaricus bisporus) is grown as a commercial crop throughout the world. It is demonstrated that due to appropriate nutritional quality and high amount of protein button mushroom has special place in world’s population food basket. Growth and production of button mushroomdepend on the nutritionally sufficient of compost preparation. The aim of this study was to assess the effect of different concentrations of vermicompost extract (0, 25, 50, 75 and 100%) on growth parameters of button mushroom including number of mushroom, unitary weight, total yield, dry matter content, diameter of pileus, length of stipe, earliness, N percent, protein percent and biological efficiency. Results showed that the addition of different concentrations of vermicompost to compost had a significant difference on the most parameters (P<0.05), although there was a significant delay of 1.8-6.2 days in the harvesting time of the first flush. The best concentrations of vermicompost was 75%, resulting in the greatest number of mushroom (312.5), unitary weight (21.6g), total yield (6.7kg/bag), diameter of pileus (6.1cm) and biological efficiency (67.5%). The highest percentage of N (5.4) and protein (33.7) was found in 100% vermicompost, which had no significant difference with 75% treatment.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Growth parameters
  • Yield
  • Pileus diameter
  • Biological efficiency

فارسی، م. و پوریانفر، ح. 1390. پرورش و اصلاح قارچ خوراکی دکمه‌ای سفید. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 275 صفحه.

رضایی، ش.، لکزیان، ا.، فارسی، م.، ابوالحسنی زراعتکار، م. و حق‌نیا، غ. 1392. امکان جایگزینی پیت با کمپوست مصرف شده در تولید قارچ خوراکی دکمه‌ای سفید (Agaricus bisporus). نشریه علوم باغبانی، 27 (1): 9-1.

عبادی، ع.، علیخانی، ح. و یخچالی، ب. 1392. تأثیر پسماندهای آلی مختلف و باکتری‌های مولد اکسین بر شاخص‌های رشدی قارچ دکمه‌ای (Agaricus bisporus). ویژه‌نامه نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره 23 (4.1): 106-97.

Adejumo, T. O. and Awosanya, O. B. 2005. Proximate and mineral composition of four edible mushroom species from South Western Nigeria. American Journal of Botany, 4: 1084-1088.

Atikpo, M., Onokpise, O., Abazinge, M., Louime, C., Dzomeku, M., Boateng, L. and Awumbilla, B. 2008. Sustainable mushroom production in Africa: A Case study in Ghana. African Journal of Biotechnology, 7: 249-253.

Beyer, D. M. 1996. Studies in the mineral element requirements and changes in mushroom compost that influence later break yield of Agaricus bisporus (lange) imbach. PhD Thesis, the Pennsylvania State University. 24 pp.

Desrumaux, B., Calus, A. and Sedeyn, P. 2000. Minerals and microelements in the mushroom substrate: A production-limiting factor? Science and Cultivation of Edible Fungi, 15 (1): 327-334.

Gea, F. J., Santos, M., Dianez, F., Tello, J. C. and Navarro, M. J. 2012. Effect of spent mushroom compost tea on mycelial growth and yield of button mushroom (Agaricus bisporus). World Journal of Microbiology and Biotechnology, 28: 2765-2769.

Jat, R. S. and Ahlawat, I. P. S. 2004. Effect of vermicompost, biofertilizer and phosphorus on growth, yield and nutrient uptake by gram (Cicer arietinum) and their residual effect on fodder maize (Zea mays). Indian Journal of Agricultural Science, 74: 359-361.

Kalmis, E. and Sargin, S. 2004. Cultivation of two Pleurotus species on wheat straw substrate containing olive mill waste water. International Biodeterioration and Biodegradation, 53: 43-47.

Kaushik, P. and Garg, V. K. 2003. Vermicomposting of mixed solid textile mill sludge and cow dung with epigeic earthworm Eisenia fetida. Bioresour Technol, 90: 311-316.

Kaviraj, B. and Sharma, S. 2003. Municipal solid waste management through vermicomposting employing exotic and local species of earthworms. Bioresource Technology, 90: 169-173.

Kirbag, S. and Akyuz, M. 2009. Evaluation of agricultural wastes for the cultivation of Pleurotus eryngii (DC. ex Fr.) Quel. var. ferulae Lanzi. African Journal of Biotechnology, 7 (20): 3660-3664.

Mamiro, D. P. and Royse D. J. 2008. The influence of spawn type and strain on yield, size and mushroom solids content of Agaricus bisporus produced on non-composted and spent mushroom compost. Bioresource Technology, 99: 3205-3212.

Mamiro, D. P., Royse, D. J. and Beelman, R. B. 2007. Yield, size and mushroom solids content of Agaricus bisporus produced on non-composted and spent mushroom compost. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 23: 1289-1296.

Masamba, K. G. and Kazombo-Mwale, R. 2010. Determination and comparison of nutrient and mineral contents between cultivated and indigenous edible mushrooms in Central Malawi. African Journal of Food Science and Technology, 4: 176-179.

Meenakumari, T. S. M. 2012. Vermicompost and other fertilizers effect on growth, yield and nutritional status of tomato plant. World Research Journal of Agricultural Biotechnology, 1 (1): 14-16.

Patill, S. S., Kadam, R. M., Shinde, S. L. and Deshmukh, S. A. 2008. Effect of different substrate on productivity and proximate composition of P. florida. International Journal of Plant Sciences, 3 (1): 151-153.

Selvi, S., Suja, P., Murugan, S. and Chinnaswamy, S. 2007. Comparison of non-enzymic antioxidant status of fresh and dried form of Pleurotus florida and Calocybe indica. Pakistan Journal of Nutrition, 6 (5): 468-471.

Tognetti, C. F., laos, M., Mazzarino, J. and Hernandez, M. T. 2005. Composting VS. Vermicomposting: A comparision of end product quality. Compost science utilization, 13 (1): 6-13.

Vigardt, A. L. 2012. Influence of coffee vermicompost on growth and nutrient quality of greenhouse spinach and field grown green bell peppers. MS Thesis. Southern Illinois University Carbondale. 61 pp.

Wange, Q., Li, B. B., Li, H. and Han, J. R. 2010. Yield, dry matter and polysaccharides content of the mushroom Agaricus blazei produced on asparagus straw substrate. Scientia Horticulturae, 125: 16-18.

Weil, D. A., Beelman, R. B. and Beyer, D. M. 2006. Manganese and other micronutrient additions to improve yield of Agaricus bisporus. Bioresource Technology, 97: 1012-1017.

Weil, D. A. 2003. The effect of micronutrients added to compost on yield and quality of fresh mushrooms. MS Thesis, The Pennsylvania State University. 209 pp.

Weil, D. A., Beelman, R. B. and Beyer, D. M. 2004. Effect of adding a micronutrient-rich supplement to compost on yield and quality of Agaricus bisporus. Mushroom Science, 16: 365-371.